Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Ciprian Teleman: Statul trebuie să nu-şi mai împiedice antreprenorii să creeze valoare, ci să-i ajute prin instrumente digitale
24.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

Ciprian Teleman, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat (marți, 23 martie 2021, aici) că „În zece ani vom vedea o cu totul şi cu totul altă Românie din perspectiva asta digitală însă o să vedem lucruri mult mai repede pentru că suntem angajaţi în acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care are nişte termene – asta este, cred, cea mai bună caracteristică a PNRR-ului. Până în august 2026, de acei bani care vor fi alocaţi pentru digitalizare, va trebui să avem ceva. Aşa că aici sunt optimist – din punct de vedere al conectivităţii, acoperirii cu conectivitate la niveluri superioare, la niveluri ridicate, din punctul de vedere al interoperabilităţii cred că vom bifa lucruri pentru acei utilizatori pe care îi avem acum, dar asta va fi deschiderea de drum spre a integra, a include în spaţiul digital şi restul populaţiei, restul economiei.

Pentru digitalizare bugetul este în jur de 4 miliarde de euro, împărţiţi pe anumite categorii. Cea mai consistentă parte va merge către cloud-ul guvernamental, care înseamnă chiar întregul nor, un nucleu consistent de date integre, în mijloc însemnând un cerc periferic de centre de date ale instituţiilor publice: Justiţie, Finanţe, Sănătate, Secretariatul General al Guvernului, MAI, care au date proprii la care folosesc şi datele comune împreună cu celelalte instituţii şi care sunt interoperabile. Acesta cred că este lucrul cel mai important. Mai departe, următorul cerc periferic, al platformelor de date care să poată oferi timp rezonabil pentru beneficiari terţi, seturi de date. (..) Aici va fi alocarea cea mai consistentă pe definirea acestei arhitecturi. Ăsta e punctul critic. Dacă pe acesta îl facem greşit, totul va fi greşit mai departe pentru că de el se leagă acele centre de date ale instituţiilor statului pentru că, în esenţă, întregul ecosistem are nevoie de conectivitate pentru că fără a avea acoperire nu putem avea educaţie digitală în şcoli dacă nu avem internet. Nu putem monitoriza mediul dacă nu avem conectivitate, nu putem avea administraţie digitală dacă primăriile nu sunt legate. Asta ar fi una dintre condiţii

Vorbeam cu cei de la Ghişeul.ro. Sunt doar 400 de primării înscrise în platformă. Acoperă 50% din populaţie, dar doar 400 de primării din 3000 şi ceva. Am întrebat care sunt motivele. Unul, la care nu m-aş fi gândit în niciun fel: primăriile, dacă s-ar înscrie în Ghişeul.ro, primarii sau funcţionarii de acolo ar pierde contactul cu alegătorii, contactul personal. Nu m-aş fi gândit niciodată că asta poate să fie o barieră.

Antreprenoriatul cred că va fi cel mai mare consumator de digitalizare. Eu vin din mediul privat. Antreprenoriatul la noi s-a dezvoltat în ciuda statului, nu cu ajutorul statului. (…) În business, ca şi în administraţie, de multe ori managerii îşi încurcă oamenii, îi împiedică să genereze valoare. Asta ar trebui să facă statul, să nu-şi mai împiedice antreprenorii să creeze valoare şi, mai mult decât atât, să-i ajute prin instrumente digitale. Vedem administraţiile fiscale, consumul ăsta de timp, de a te plimba de la Ana la Caiafa – acel timp ar putea fi transformat în valoare economică dacă antreprenorii l-ar putea folosi pentru business-urile lor. Acolo cred că va fi cea mai mare creştere. Vorbim aici de fapt ce ar trebui să fie cea mai consistentă parte a unei economii, ori la noi e încă subredă, încă cu picioare subţiri. Acolo văd cel mai puternic impact.

În ziua de azi se generează cantităţi uriaşe de date care practic nu sunt valorificate apoi, felul în care ne raportăm la utilizatorul nostru final care este cetăţeanul. Modul clasic de comunicare pe care îl practică administraţia este să gândească o comunicare către un singur individ. În ziua de astăzi indivizii sunt super interconectaţi şi, când te adresezi unui om, de fapt te adresezi tuturor cercurilor din care el face parte şi a părinţilor de la şcoală – şi a colegilor de la serviciu – pentru că acum comunicarea este foarte rapidă. Statul ar trebui să-şi redefinească modul în care comunică. Apoi, despre faptul în care percepem valoarea: vedeţi că valoarea unui produs se degradează de la o săptămână la alta. Mediul privat e tot timpul atent la utilizatori şi corectează. Noi avem aplicaţii guvernamentale de zece ani de care nu s-a atins nimeni. Noi aşa vedem transformarea digitală: transformarea unor paradigme şi în noul Minister al Digitalizării vom avea o direcţie de politici care să ţintească exact aceste schimbări de paradigmă. Tehnologia este suportul acestor lucruri, dar încercăm să vedem lucrurile un pic mai departe, adică să putem oferi suport şi pentru această educaţie digitală, fără de care n-o să avem adopţie.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti