« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege ref. desfiinţarea SIIJ. UPDATE: Precizări Ministrul Justiției. UPDATE: Comisia de la Veneţia se va pronunţa în luna iulie. UPDATE: Recomandările Comisiei de la Veneția. UPDATE: Stelian Ion: Comisia de la Veneția susține desființarea SIIJ în forma propusă de Guvern. UPDATE: Poziția Secției pentru procurori a CSM
06.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 6 iulie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat: „Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii salută Opinia Comisiei de la Veneția publicată ieri, 5 iulie 2021, prin care se recomandă desființarea necondiționată a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și revenirea la competența anterioară înființării acestei structuri în cercetarea infracțiunilor comise de magistrați.

Pentru a respecta pe deplin opinia Comisiei și pentru a putea avea o fază a urmăririi penale eficiente, Secția pentru procurori solicită autorităților competente să renunțe la orice inițiativă legislativă prin care să se atribuie altor structuri de parchet competența de cercetare a acestor infracțiuni comise de magistrați decât celor cărora le revenea competența anterior, respectiv DNA, DIICOT, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că numai respectând întocmai recomandările Comisiei de la Veneția și cele constatate, în același sens, de către Comisia Europeană, se poate asigura conformitatea cadrului legal național cu legislația europeană și mecanisme efective de garantare a independenței judecătorilor și procurorilor.”

***

***

Într-un aviz adoptat în cadrul sesiunii plenare din 2-3 iulie 2021, Comisia de la Veneția emite mai multe recomandări autorităților române cu privire la proiectul de lege privind desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Avizul a fost solicitat de ministrul justiţiei din România şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de guvern, cât şi versiunea modificată adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o are în vedere acum.

Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar, care include un pas esențial în desființarea SIIJ, și le încurajează să continue reforma amplă a acestuia.

Deși Comisia de la Veneția a criticat înființarea SIIJ în două avize adoptate în 2018 și 2019, avizul emis subliniază că, după trei ani de funcționare, desființarea Secției nu ar trebui luată cu ușurință.

Prin urmare, aceasta face următoarele recomandări specifice:

– Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaților ar trebui eliminat deoarece introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători și procurori în cadrul unui domeniu extrem de delicat (urmărirea penală) care depășește cu mult imunitatea funcțională.
– Articolul 6 din amendamentele Camerei Deputaților prevede o nouă competență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acordând secțiunii relevante a CSM competența exclusivă de a lua o decizie cu privire la acțiunile în materie penală împotriva judecătorilor și procurorilor. Comisia de la Veneția consideră că procedurile penale care nu intră în sfera imunității funcționale nu ar trebui să fie de competența CSM și ar trebui introduse direct în fața instanțelor de judecată fără verificarea prealabilă a CSM.
– Plângerile părţilor vătămate, care sunt adesea plângeri penale, formulate de persoane private împotriva judecătorilor şi procurorilor, ar trebui să fie tratate de către parchetul obişnuit şi ar trebui considerate ca o chestiune urgentă care are nevoie de reformă.

:: Avizul

***

Conform site-ului Comisiei de la Veneţia, în luna iulie este programată adoptarea unei opinii cu privire la solicitarea lui Stelian Ion, Ministrul Justiției, în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

***

Stelian Ion, Ministrul Justiției: „Vreau să vă spun că, în cursul zilei de astăzi, deja este redactată solicitarea, voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de alege şi pe acest amendament, pentru că lucrurile trebuie să fie clare. Ni s-a solicitat: întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare. Eu apreciez că este bine să avem acel aviz.”

***

Stelian Ion, Ministrul Justiției, a declarat (miercuri, 24 martie 2021, aici) că „Desfiinţarea Secţiei speciale este o promisiune pe care am făcut-o şi de care ne ţinem. Dar, lucrurile stau în felul următor: când un nebun aruncă un bolovan în apă, zece înţelepţi, se spune, e greu să îl scoată. Asta s-a întâmplat: nişte nebuni, în ghilimele, au aruncat acest bolovan în apă şi au înfiinţat SIIJ, iată că această desfiinţare se va produce tot cu goarne şi tot cu zgomot. Este greu să scoţi acel bolovan din apă fără să te uzi, pentru că într-o alianţă a trebuit să se ajungă la o variantă astfel încât această secţie, aş numi-o diabolică, să fie desfiinţată. S-au purtat negocieri în cadrul alianţei USR PLUS, s-a venit cu propunerea să nu existe nicio garanţie suplimentară, pentru că nu era necesară această garanţie, PNL, de asemenea, însă aliaţii noştri din coaliţie, UDMR, au solicitat garanţii suplimentare. Şi, atunci, în urma acestor negocieri, varianta care a fost acceptată pentru moment pentru desfiinţarea SIIJ a fost aceea acceptată şi de către CSM.

Ascultăm vocile magistraţilor, suntem în dialog şi cu cei care vin cu soluţii alternative, varianta corectă, ideală ar fi ca la Senat să se treacă acest proiect de lege venit de la Guvern fără niciun fel de amendamente suplimentare. Dar, trebuie să ne hotărâm: vrem să desfiinţăm Secţia specială şi să ne asumăm acest lucru sau mergem pe premisa că ne blocăm cu proiectul.

Trebuie să găsim o soluţie echilibrată, să nu se blocheze dosarele. Varianta propusă de UDMR ca toate dosarele să meargă la Parchetul General ar fi încălcat obligaţiile asumate în programul de guvernare, pentru că am spus că nu ne vom atinge de competenţa DNA şi că dosarele acestea vor reveni pe viitor DNA. Pe de altă parte, s-ar fi ajuns într-un blocaj total în privinţa acestor anchete, pentru că o unitate de Parchet centralizată nu poate face faţă acestor provocări şi nu poate desfăşura toate aceste anchete, vorbim de 6.000 de dosare.”

***

Miercuri, 24 martie 2021, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. (PL-x nr. 108/2021)

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD