« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

30 de ani de WWW
31.03.2021 | Claudia STANCIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Claudia Stanciu

Claudia Stanciu

Internetul îl folosim cu toții zi de zi, a devenit o componentă esențială a vieții noastre de care nu ne mai putem lipsi. Însă puțini știu cine a inventat și când a apărut, de fapt, internetul.

Nu se poate atribui acest merit unei singure persoane, căci tehnologia pe care o avem astăzi este rezultatul anilor de colaborare între informaticieni, cercetători și ingineri.

Nikola Tesla a sugerat încă de la începutul anilor 1900 posibilitatea unui sistem global fără fire, însă ideea lui a rămas neconcretizată. Se spune că ideea dezvoltării unui astfel de program i-a aparținut lui Leonard Kleinrock, care în 1961, a descris conceptul în lucrarea „Information Flow in Large Communication Nets”. 10 de ani mai târziu, Ray Tomlinson face primii pași în acest sens. Programator de profesie, Ray a transmis primul e-mail în 1971. Rețeaua de e-mail este disponibilă utilizatorilor un an mai târziu, în 1972. Astfel, el poate fi considerat unul dintre întemeietorii procesului de digitalizare, punând bazele primului sistem care trimitea mesaje prin rețea către alți utilizatori. Deși primul e-mail a fost transmis la începutul anilor ’70, primul e-mail spam a fost trimis abia 7 ani mai târziu. Acest lucru pare greu de crezut dacă ne gândim la sistemul de mesagerie așa cum îl cunoaștem noi astăzi.

Sistemul de operare al internetului, așa-numitul World Wide Web (www) a apărut acum aproape 30 de ani, când Tim Berners-Lee a creat o rețea globală de informații, un spațiu ideal pentru realizarea schimbului de comunicații, disponibilă oricărei persoane care avea o conexiune. Tim Berners-Lee a realizat prima etapă către conectarea a milioane de oameni printr-o largă gamă de tehnologii, resurse și servicii informaționale. Tim a creat protocoalele de comunicare și serverele în 1989, dar le-a publicat abia 2 ani mai târziu, pe 6 august 1991. Tot el a dezvoltat codul HTML, în 1990.

Prima cameră web a fost creată în 1991. Primul browser www a fost Mozaic, un an mai târziu apare un altul, Netscape. Browserele pe care le folosim astăzi sunt inspirate de acesta din urmă.

Internetul a evoluat masiv de atunci, iar noi am ajuns din ce în ce mai dependenți de această tehnologie. Astăzi, este aproape imposibil să ne imaginăm viața fără internet, iar pentru asta trebuie să îi mulțumim lui Tim Berners-Lee, ca întemeietor al acestei tehnologii.

Tim Berners-Lee: ”I hope that we use the net to cross barriers and connect cultures

Claudia Stanciu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul internetului, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, UNIVERSITARIA, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD