

Internetul îl folosim cu toții zi de zi, a devenit o componentă esențială a vieții noastre de care nu ne mai putem lipsi. Însă puțini știu cine a inventat și când a apărut, de fapt, internetul.
Nu se poate atribui acest merit unei singure persoane, căci tehnologia pe care o avem astăzi este rezultatul anilor de colaborare între informaticieni, cercetători și ingineri.
Nikola Tesla a sugerat încă de la începutul anilor 1900 posibilitatea unui sistem global fără fire, însă ideea lui a rămas neconcretizată. Se spune că ideea dezvoltării unui astfel de program i-a aparținut lui Leonard Kleinrock, care în 1961, a descris conceptul în lucrarea „Information Flow in Large Communication Nets”. 10 de ani mai târziu, Ray Tomlinson face primii pași în acest sens. Programator de profesie, Ray a transmis primul e-mail în 1971. Rețeaua de e-mail este disponibilă utilizatorilor un an mai târziu, în 1972. Astfel, el poate fi considerat unul dintre întemeietorii procesului de digitalizare, punând bazele primului sistem care trimitea mesaje prin rețea către alți utilizatori. Deși primul e-mail a fost transmis la începutul anilor ’70, primul e-mail spam a fost trimis abia 7 ani mai târziu. Acest lucru pare greu de crezut dacă ne gândim la sistemul de mesagerie așa cum îl cunoaștem noi astăzi.
Sistemul de operare al internetului, așa-numitul World Wide Web (www) a apărut acum aproape 30 de ani, când Tim Berners-Lee a creat o rețea globală de informații, un spațiu ideal pentru realizarea schimbului de comunicații, disponibilă oricărei persoane care avea o conexiune. Tim Berners-Lee a realizat prima etapă către conectarea a milioane de oameni printr-o largă gamă de tehnologii, resurse și servicii informaționale. Tim a creat protocoalele de comunicare și serverele în 1989, dar le-a publicat abia 2 ani mai târziu, pe 6 august 1991. Tot el a dezvoltat codul HTML, în 1990.
Prima cameră web a fost creată în 1991. Primul browser www a fost Mozaic, un an mai târziu apare un altul, Netscape. Browserele pe care le folosim astăzi sunt inspirate de acesta din urmă.
Internetul a evoluat masiv de atunci, iar noi am ajuns din ce în ce mai dependenți de această tehnologie. Astăzi, este aproape imposibil să ne imaginăm viața fără internet, iar pentru asta trebuie să îi mulțumim lui Tim Berners-Lee, ca întemeietor al acestei tehnologii.
Tim Berners-Lee: ”I hope that we use the net to cross barriers and connect cultures”
Claudia Stanciu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București
Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.