« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Matei-Ciprian Graur: Profesia de judecător implică cea mai mare doză de responsabilitate dintre toate profesiile juridice
31.03.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Matei-Ciprian Graur

Matei-Ciprian Graur

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule judecător Matei-Ciprian Graur, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ce dulceață produce imaginea de a fi student la Facultatea de Drept? Cum ați ales această Facultate?

Matei-Ciprian Graur: Mulțumesc și eu de invitație. Nu cred că e vorba de vreo ”dulceață” anume, deși este adevărat că, într-o vreme, foarte mulți se îndreptau spre această facultate, însă doar o mică parte reușea să o termine. Pentru că presupune multă muncă, mii și zeci de mii de pagini de citit; apoi, pentru a profesa cu succes în domeniul juridic, activitatea de învățare nu se oprește nicidecum odată ce ai ieșit pe poarta facultății. Ba chiar, – aș spune – abia atunci începe cu adevărat. Eu am avut norocul să cresc într-o familie de juriști și am știut că Facultatea de Drept e ceea ce îmi doresc încă din timpul liceului.

Alina Matei: Perioada studiilor cum ați caracteriza-o? În afara excesului învățatului, ce alt exces este permis în studenție?

Matei-Ciprian Graur: Știm cu toții că excesele dăunează! Echilibrul este mai mereu cheia succesului, indiferent de domeniu! Nu aș spune că studiul juridic implică un exces de învățat, ci, mai degrabă, un învățat constant. Într-adevăr, trebuie să citești zilnic dacă îți dorești să și fructifici cunoștințele acumulate, ulterior finalizării studiilor de licență. Iar eu asta am făcut. Am învățat constant, iar între orele de studiu am adăugat, evident, și alte activități, inclusiv sportul. După cum le spun mereu studenților cu care mă întâlnesc la seminarele de procedură penală la facultate, este foarte important să îmbini cititul cu alte pasiuni, altfel riști să devii un robot. Iar justiția are mai mult ca oricând nevoie de oameni, oameni ancorați în realitățile sociale zilnice.

Alina Matei: După facultate, avocatura a fost locul de exercitare a profesiei. Ca orice profesie, ea poate fi exercitată bine sau rău. În avocatură, gândul v-a fost mereu spre magistratură?

Matei-Ciprian Graur: Avocatura, ca orice altă profesie, trebuie exercitată doar bine și foarte bine. Reușim însă să realizăm asta doar dacă iubim ceea ce facem. Oamenii își pun speranța în cunoștințele avocatului și vor rezolvarea într-un mod cât mai eficient a problemelor juridice cu care se confruntă. În sala de judecată se vede, de fiecare dată, dacă avocatul își exercită profesia cu pasiune sau nu. Despre avocatură pot spune că îi datorez o mică parte a judecătorului de astăzi. Avocatura m-a ajutat să văd ce se petrece și de partea cealaltă și să înțeleg ce așteptări au atât avocații, cât și justițiabilii de la judecătorul din fața lor. Da, mi-am dorit să devin judecător, dar mi-a plăcut foarte mult și perioada avocaturii și am încercat să profit din plin de toate lucrurile noi pe care le-am învățat în acest timp. Întâlnirea cu sala de judecată este o nouă facultate. Practicând, înțelegi cu adevărat procedura, ”filmul” din cărțile citite pe băncile facultății. Iar când tu ești actorul principal totul devine mult mai frumos, dar și mult mai dificil.

Alina Matei: Reușita la INM a fost din prima?

Matei-Ciprian Graur: După absolvirea studiior de licență am promovat atât examenul de admitere în Barou, cât și probele concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii, însă în cazul magistraturii nu m-am clasat pe primele 200 de locuri. Asta cu toate că trecusem de toate probele concursului. Am profitat, așadar, de perioada în care am profesat ca avocat, apropiindu-mă tot mai mult de dreptul penal și procesual penal, iar după promovarea examenului de definitivat am decis că e momentul să termin ceea ce începusem în urmă cu câțiva ani, promovând concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Alina Matei: Trecerea de la statutul de avocat la cel de judecător ce a însemnat pentru dumneavoastră? Dar pentru cei din jurul dumneavoastră?

Matei-Ciprian Graur: Împlinire, dar și o mult mai mare responsabilitate. Evident, profesia de judecător implică cea mai mare doză de responsabilitate dintre toate profesiile juridice. Statutul de judecător te obligă să conștientizezi rolul pe care îl ai în societate, o datorie de care trebuie să te achiți cu conștiinciozitate.

Alina Matei: Cum este să fii judecător?

Matei-Ciprian Graur: Muncă intensă, foarte mult timp alocat profesiei, deseori dificil, dar de fiecare dată frumos. Ești judecător în fiecare clipă a vieții tale, nu doar la birou sau în sala de judecată. Firesc, viața e altfel. De aceea, cei care am îmbrățișat această profesie ne-am asumat și anumite restricții inerente. Exact asta a încercat de ani buni Institutul Național al Magistraturii. Ca cei care au dovedit că au acumulat suficiente cunoștințe teoretice pentru a urma cursurile acestui institut să reușească să pună în practică teoria într-un mod eficient, urmând – sub îndrumarea unor magistrați – și cursuri de etică, deontologie și comunicare. Însă a fi judecător nu înseamnă doar restricții, ci, în primul rând, satsifacția de a interpreta și aplica legea independent, liber de orice subiectivism, de a dezlega o problemă conform propriei convingeri, dar în acord cu normele de drept. Eu asta simt atunci când trebuie să soluționez un dosar. În plus, vorbind despre mine, sunt și purtător de cuvânt al Judecătoriei Timișoara, mă exprim deseori și altfel, nu doar prin intermediul hotărârilor judecătorești. De altfel, îmi place să scriu. Cartea pe care am publicat-o în anul 2019, apărută la Editura Hamangiu – Acțiunea penală – între oficialitate și oportunitate, ca urmare a finalizării cercetării doctorale, m-a provocat să analizez diferite sisteme de drept atât contemporane, cât și mai îndepărtate zilelor noastre. Iată, un răspuns puțin mai complex la întrebarea dumneavoastră. Asta înseamnă, pentru mine, să fiu judecător.

Alina Matei: Ați sesizat în rândul colegilor ușoare sau mici discriminări nerostite datorită faptului că ați fost mai întâi avocat și apoi judecător?

Matei-Ciprian Graur: Dimpotrivă. Experiențele acumulate sunt pași înainte, nicidecum altfel. Suntem mulți judecători în sistem care anterior am exercitat profesia de avocat. După cum am spus, cred că fiecare dintre noi a avut de câștigat ca urmare a experiențelor profesionale anterioare. În cadrul Judecătoriei Timișoara suntem un colectiv frumos, tânăr, pasionat de drept. Fiecare ne aducem aportul într-un mod cât mai eficient bunei activități a instanței de judecată, iar orice experiență anterioară a vreunuia dintre noi nu poate decât să aducă un plus actului de justiție.

Alina Matei: În vremuri în care totul e online, mai puțin iubirea de țară, am uitat să ne oprim puțin. Obișnuiți să îi auzim pe judecători prin intermediul hotărârilor judecătorești sau în sala de judecată cu precădere folosind potrivit…, conform…, a vorbi despre iubirea de țară un judecător mi se pare realmente extraordinar. M-ați încurcat. Ca la x și zero. 🙂 Iubirea de țară permite alegeri?

Matei-Ciprian Graur: Ca principiu, orice ar trebui să permită alegeri, atât timp cât nu sunt încălcate legi, în general. Asta este, de fapt, esența vieții – un șir neîntrerupt de alegeri. Problema reală este, în schimb, ce fel de alegeri facem? O alegere corectă se face în cunoștință de cauză. Așadar, mai întâi de toate suntem obligați să ne cunoaștem țara, să-i cunoaștem istoria. Și cred că dacă facem lucrul acesta, înțelegem că avem atâtea motive să ne iubim țara și să fim mândri de rădăcinile noastre.

Alina Matei: Pandemia a adus modificări și în privința judecății. A devenit aproape un refren sau chiar hit: aveți 5 minute pentru concluzii, domnule/doamna avocat. Știți ce gândește un avocat când aude asta de la prezidiu. Judecata față în față nu mai e ce a fost odată. Este foarte clar. Nu a pregătit nimeni nici judecătorii și nici avocații pentru judecata celor 5 minute. Cum a fost pentru dumneavoastră această perioadă?

Matei-Ciprian Graur: Pot spune că uneori și 5 minute pot reprezenta un lux. Chiar așa! 5 minute pentru concluzii? Dacă facem un calcul într-o ședință cu 100 de dosare și cu cel puțin 2 avocați în fiecare dosar, nu mai dormim niciodată. Sigur că mă pun în locul avocatului. Dacă instanța îmi acordă 5 minute, voi încerca să evidențiez doar câteva aspecte care să îi atragă atenția judecătorului cu privire la chestiunile esențiale ale dosarului. Vă asigur că funcționează. În rest, concluziile scrise reprezintă o dezvoltare a problemelor cu privire la care am captat atenția deja în sala de judecată. Nu e sistemul perfect, însă deocamdată volumul mare de activitate obligă pe toți actorii actului de justiție să accelereze puțin mai mult faza orală a judecății. În ceea ce privește ultimul an, la nivelul Judecătoriei Timișoara au fost implementate cu destul de mare succes o serie de măsuri care să eficientizeze actul de justiție chiar și de la distanță. Am încurajat părțile să solicite judecarea cauzelor în lipsă acolo unde nu se impunea prezența acestora, am comunicat cu părțile instituțional prin intermediul poștei electronice sau am mărit numărul de cauze în care am audiat persoanele prin videconferință. Toate aceste măsuri au corespuns, în general, așteptărilor justițiabililor. Fiind un optimist din fire, sunt convins că se va vedea și în viitor o îmbunătățire a modului de gestionare a dosarelor, însă, trebuie să recunoaștem, instanțele sunt sufocate la acest moment de dosare. Și nu e vina judecătorilor.

Alina Matei: Ultima carte citită?

Matei-Ciprian Graur: Privighetoarea, Kristin Hannah. Puțină istorie și multă dragoste pentru semeni. O poveste de dragoste, dar și despre ce înseamnă să îți riști viața zilnic pentru a o salva pe a altora și pentru a lupta pentru ceva în care crezi din toată inima. ”În dragoste, aflăm cine dorim să fim; în război, aflăm cine suntem de fapt.”

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Matei-Ciprian Graur: Sper ca fiecare dintre noi să aducă un mic aport la bunul mers al vieții  juridice din România, iar cei care ne dedicăm zilnic acestui deziderat să rămânem la fel de pasionați de ceea ce facem ca și până acum.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Matei-Ciprian Graur: Eu vă mulțumesc pentru invitație. Oricând, cu mare plăcere!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: Interviuri, JURIDICE.ro, SELECTED TOP LEGAL, Sistemul judiciar

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD