Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Opinii SELECTED Sistemul judiciar

5 măsuri pentru eficientizarea sistemului judiciar

15 iunie 2020 | Daniel MOREANU
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Pandemia pe care o trăim ar trebui să constituie o perioadă de reflecţie pentru întregul sistem judiciar şi pentru toţi actorii care participă într-un fel sau altul la desfăşurarea actului de justiție ca mod de asigurare al serviciului public pe care acesta îl presupune.

Ca şi într-un articol precedent în care am vorbit depre comunicarea actelor de procedură cu şi de la instanţele de judecată preponderent prin poştă electronică [1], măsurile pe le propunem în acest articol nu presupun costuri sau eforturi suplimentare majore.

În acest moment istoric pe care îl traversam sistemul judiciar nu trebuie să limiteze niciun efort pentru a face tot ce îi stă în putinţă spre a ajuta economia şi cetăţenii să treacă cât mai repede peste această perioadă tranzitorie.

Lista măsurilor de mai jos nu este, prin urmare, una cu caracter exhaustiv, ci are rolul de a deschide un dialog pentru identificarea celor mai bune soluţii.

1. Extinderea rapidă a Dosarului electronic la toate instanţele de judecată, utilizând această perioadă pentru implementarea generalizată urgentă a sistemului, pe baza celei mai relevante experienţe a acelor instante unde funcţionează deja.

Este de reţinut că instanţele care au implementat Dosarul electronic depun eforturi substanţiale pentru asigurarea funcţionării corespunzătoare a acestuia, care trebuie apreciate. La unele instanțe de judecată, cum ar fi spre exemplu Curtea de Apel Craiova sau Tribunalul Craiova, înscrisurile comunicate prin corespondenţă electronică sunt încărcate în dosarul electronic în decurs de câteva minute, ceea ce constituie un exemplu excelent de bună practică.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Observăm însă din practică faptul că aceste informaţii nu sunt suficient diseminate în spaţiul public, astfel încât destul de puţini justiţiabili au cunoştinţă despre existenţa Dosarului electronic. Astfel, ar trebui iniţiat un efort de informare şi comunicare publică, corelativ cu postarea unor tutoriale pe site-urile instanţelor de judecată şi pe Portalul instanţelor privind modul de accesare a Dosarului electronic.

Împrejurarea că modul de prezentare al Dosarului electronic nu este unitar la toate instanţele din ţară nu serveşte scopului facilitării procesului de diseminare în rândul justiţiabililor al acestui instrument de acces la dosarul cauzei.

Existenţa generalizată a Dosarului electronic ar elimina într-o mare proporţie necesitatea deplasării justițiabililor la instanţele de judecată degrevând personalul administrativ al acestora.

2. Iniţierea unor modificări ale Codului de procedura civilă prin care se extinde (temporar, poate până la finalul anului 2020) sfera cauzelor care se judecă fără citarea părţilor.

3. Inserarea obligatorie în cadrul Adreselor de comunicare şi a Citaţiilor a adreselor de corespondenţă electronică unice la care pot fi comunicate actele de procedură şi de la care instanţele de judecată comunică actele de procedură părţilor, corelativ cu crearea unor adrese unitare de corespondenţă electronică la nivelul tuturor instanţelor din ţară.

Menţionăm că într-o proporţie importantă site-urile de internet ale instanţelor de judecată nu sunt actualizate, unele conţinând informaţii care nu mai sunt relevante de ani de zile, acte normative care nu mai sunt în vigoare etc.

4. Emiterea de către justiţiabilii care preferă comunicarea prin mijloace electronice a unei declaraţii prin care să informeze instanţele privind poştă electronică pe care o utilizează și o verifică în mod regulat şi să îşi asume pe propria răspundere, sub sancțiunea unei amenzi judiciare, verificarea acesteia şi confirmarea recepţionării înscrisurilor primite de la instanța de judecată prin email cel mai târziu până la finalul zilei lucrătoare următoare recepţionă

5. Comunicarea copiilor legalizate şi a altor înscrisuri solicitate de justițiabili prin corespondenţă electronică. Astfel, depunerea prin poştă electronică a unei cereri de legalizare a unei hotărâri judecătoreşti, este lipsită de logică şi eficiență dacă justiţiabilul care a solicitat comunicarea copiei legalizate prin aceeaşi modalitate trebuie să se deplaseze la instanţa de judecată pentru ridicarea acestui înscris. Din păcate, implementarea dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 38 din 30 martie 2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice este încă deficitară la nivelul instanţelor de judecată, comparativ cu alte instituţii publice, precum Oficiul Naţional al Registrului Comerţului unde comunicarea înscrisurilor solicitate prin corespomdență electronică semnate cu semnătură electronică extinsă calificată este foarte eficientă.

Sperăm ca cele de mai sus să constituie doar începutul unei liste de măsuri care pot fi implementate într-un timp scurt, cu mijloacele disponibile, şi care să implice doar puţin mai multă bunăvoinţă şi dorinţa de a face ceva în aceste vremuri dificile. Suntem convinşi că printr-o serie de dezbateri implementate rapid se vor putea pune în practică dacă nu toate, măcar o parte dintre aceste măsuri.


[1]Comunicarea prin poștă electronică cu instanțele judecătorești trebuie să devină regula”, articol publicat în data de 01 iunie 2020 aici.


Av. Daniel Moreanu

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice