Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

Titus Corlățean a participat la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație
31.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 30 martie 2021, în cadrul reuniunii online a Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat proiectul de raport: Zece ani de la Tratatul de la Lisabona: întărirea cooperării dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

În prezentarea sa, raportorul român a evidențiat expertiza Consiliului Europei în materie de democrație, stat de drept și drepturile omului la care Uniunea Europeană s-a raportat în mod constant de-a lungul timpului, inclusiv din perspectiva instituirii noului mecanism UE pentru apărarea statului de drept. În continuare, a evocat utilitatea organizării unor dezbateri comune între cei doi actori internaționali, Europa celor 47 de țări – Consiliul Europei și Europa celor 27 de state membre – UE, care să cuprindă și dialogul dintre APCE și Parlamentul European, în vederea surmontării provocărilor comune și promovării respectării statului de drept pe întreg continentul european, inclusiv prin intermediul mecanismelor de monitorizare. A salutat organizarea în acest an de către Comisia Europeană a Conferinței privind viitorul Europei, un exercițiu democratic paneuropean major care va oferi cetățenilor un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu privire la o serie de priorități și provocări de larg interes. În context, a exprimat interesul și disponibilitatea pentru asocierea APCE la acest demers, de o manieră substanțială.

Titus Corlățean a evidențiat rolul istoric și profilul dominant al Consiliului Europei, după 1949, în domeniile sale de competență (democrație, stat de drept, drepturile omului), cu exemplificarea relevanței acestei organizații pentru statele din Europa Centrală și de Est, foste comuniste, care, prin asumarea obligațiilor și angajamentelor față de Consiliu, au făcut pași importanți în direcția aderării de mai târziu la Uniunea Europeană. A salutat reluarea negocierilor pentru aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, subiect pe care îl abordează distinct în calitate de raportor în cadrul Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului și a arătat totodată necesitatea aderării UE și la alte instrumente juridice ale Consiliului Europei, precum Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și Convenția de la Lanzarote pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale.

Dezbaterile din cadrul Comisiei menționate pe marginea proiectului de raport, precum și reuniunile bilaterale ale raportorului român cu oficiali ai Uniunii Europene vor permite în următoarele luni finalizarea acestui document, împreună cu un proiect de rezoluție și respectiv de recomandare, care să fie supuse aprobării plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti