Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Carmen Stoica: Rolul avocatului este la fel de important ca cel al judecătorului sau al procurorului


01.04.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Articole, Interviuri, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Carmen Stoica

Carmen Stoica

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Carmen Stoica, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Absolventa profilului mate-fizică a optat pentru Facultatea de Drept. Cum și de ce?

Carmen Stoica: Aș începe prin a mărturisi că si eu fac parte dintre cititorii JURIDICE.ro, așadar este o onoare să vă împărtășesc, cu această ocazie, o parte din experiențele mele de pe această scenă fascinantă a lumii juridice.

Am ales profilul matematică-fizică pentru că în conjunctura de la acea vreme, respectiv în liceul meu, acesta era profilul cu elevii cei mai silitori, cu cele mai mari note, așa că mi-am dorit să studiez alături de cei mai buni, într-un mediu cât mai competitiv, dar nu pot spune că matematica sau fizica au reprezentat vreodată o pasiune pentru mine. Per a contrario, aveam o înclinație pentru disciplinele umaniste. Fiind recunoscută în liceu pentru pasiunea mea, istoria, au fost mai multe cadre didactice care m-au îndrumat spre Facultatea de Drept, iar eu am decis să le urmez sfatul.

Alina Matei: A face sau nu a face greșeli în facultate ține de modul cum se raportează tinerii la studiu. A fost facultatea pentru dumneavoastră tulpina atât de importantă pentru evoluția profesională ulterioară?

Carmen Stoica: Consider că pentru orice tânăr la început de drum, facultatea ar trebui să reprezinte temelia construcției sale profesionale. În cazul meu, și sunt sigură că a tuturor colegilor din generațiile acelor vremuri, facultatea era un privilegiu, o mândrie, impunea respect. Am avut deosebita onoare de a avea profesori, precum dl. Prof. Francisc Deak, dl. Prof. Gheorghe Beleiu, dl. Prof Corneliu Bîrsan, dl. Prof. Stanciu Cărpenaru, dl. Prof. Emil Molcuț, dl. Prof. Ion Neagu, fără a mă limita la domniile lor, adevărați titani ai dreptului, cărora le datorăm atât de multe.

Alina Matei: Sunteți absolventă a Institutului Național al Magistraturii. Cum de ați ales procuratura, de obicei este a doua alegere?

Carmen Stoica: Nu știu dacă în cazul altor persoane procuratura a reprezentat a doua variantă, în cazul meu, la acea vreme, cu siguranță a reprezentat nu doar prima, ci pot spune unica variantă. De ce? Aveam acea energie specifică vârstei, din această energie se năștea o dorință imensă de a face dreptate, iar din perspectiva acelei tinere de doar 23 ani, rolul cel mai dinamic în îndeplinirea acestui unic scop îl deținea procurorul.

Alina Matei: Avocatura este o profesie foarte grea și cu ușorul sentiment că e pe cale de dispariție. De la un salariu pe lună ați trecut la ”să vedem cât o să fie pe lună”. Ce v-a determinat?

Carmen Stoica: Nu pot spune că vă împărtășesc sentimentul, consider că avocatură este, a fost și va fi o profesie de actualitate.

În ceea ce privește schimbarea radicală a cursului profesional, admit că a fost urmarea unui proces îndelungat de frământări personale, dar pot să vă asigur că nu a avut ca punct central aspectul financiar. Astfel, mă voi rezuma la a spune că am fost nevoită să-mi admit personal că nu am structura umană necesară pentru a îndeplini rolul de procuror. Consider că este foarte important în evoluția noastră umană și profesională, să fim mereu sinceri cu noi înșine.

Alina Matei: Cum ați găsit avocatura și cum este ea acum?

Carmen Stoica: O întrebare dificilă. Și în cazul practicării acestei profesii, pot spune că am avut onoarea să învăț de la cei mai buni: dl. Av. Victor Anagnoste, dna. Av. Ștefania Chivulescu, dl. Av. Mircea Stănculescu, dl. Av. Lucian Bolcaș. Aș îndrăzni să spun că avocatura acelor vremuri era caracterizată de o artă a oratoriei, o filosofie a dreptului și o eleganță a atitudinii profesionale. În prezent, consider că avocatura este mai aridă, mai pragmatică, mai tehnică. Schimbarea este cumva justificată chiar de metamorfoza societății, în cele din urmă, în prezent, „timpul nu mai are răbdare cu noi”.

Alina Matei: Avocatul litigant peste ce poate fi stăpân, în condițiile în care soluția o dă judecătorul?

Carmen Stoica: Consider că se impune o schimbare în  această percepție reținută în societate. Pe scena procesuală rolul avocatului este la fel de important ca cel al judecătorului sau al procurorului. Pentru desăvârșirea actului justiției în totalitatea sa, este nevoie de toții actorii principali. Folosind expresia enunțată de dumneavoastră, avocatul este în primul rând stăpân peste conștiința sa. De aceea, va stărui de fiecare dată pentru realizarea justiției și pentru respectarea drepturilor clientului său.

Alina Matei: Vi s-a întâmplat să mergeți în instanță, să vă susțineți cauza și să constatați că judecătorul a venit cu soluția de acasă?

Carmen Stoica: Indiferent de care este sentimentul meu legat de subiectul pus în discuție, nu aș putea să afirm vreodată că judecătorul a venit cu soluția de acasă. În cele din urmă, în procesul deliberării, judecătorul este singurul care cunoaște ce se întâmplă în spatele ușilor conștiinței sale.

Alina Matei: În ce constă spiritul unui avocat?

Carmen Stoica: Un continuu proces de perfecționare, gândire analitică, spirit critic, respect pentru justițiabili și pentru actul justiției în integralitatea sa.

Alina Matei: Dacă pandemia va continua și se va trece la justiția online, cum poate un avocat să susțină cauza în fața unor oameni obișnuiți, ca și noi, ca online-ul să ne poarte gândul spre distracție, divertisment, întrucât până nu demult online-ul era doar pentru așa ceva?

Carmen Stoica: În societatea actuală, online-ul cred că a depășit de mult această simplă poziție de divertisment, chiar și înainte de pandemie, să luăm ca principal exemplu mediul de afaceri. În cazul mediului juridic, cred că pandemia a forțat o timidă digitalizare a lumii juridice. Nu consider că online-ul, mai ales într-un caz de necesitate, ar afecta solemnitatea actului de justiție.

Alina Matei: Ce faceți când constatați că adeseori gloria o ia înaintea meritului, cum spune Montaigne?

Carmen Stoica: Glorie. Nu știu daca este doar o gândire idealistă, dar cred că în prezent, în acest mediu competitiv, gloria se naște doar din merit.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Carmen Stoica: Să fie însetați de cunoaștere!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Carmen Stoica: Și eu vă mulțumesc pentru această ocazie!

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti