« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Construcţii
CărţiProfesionişti

Modificarea Legii privind amenajarea teritoriului şi urbanismul | Proiect. UPDATE: Dezbatere publică. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
02.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Construcții, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 646 din 30 iunie 2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 79/2021 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

În prezent, la nivel național există 3 județe în cadrul cărora funcția de arhitect-șef nu este ocupată pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, respectiv Gorj, Buzău și Ialomița, în nicio unitate administrativ-teritorială,

Lipsa de arhitecți-șefi la nivelul acestora creează impedimente majore în întocmirea documentațiilor pentru elaborarea planurilor urbanistice generale, zonale și de detaliu, în emiterea avizelor de oportunitate pentru elaborarea planurilor urbanistice zonale inițiate de investitorii privați, în emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire/desființare, generându-se un blocaj important în implementarea investițiilor private și publice, inclusiv realizate cu fonduri europene.

Astfel, prezenta OUG modifică Legea privind amenajarea teritoriului și urbanismului, stabilind că orașele și comunele care nu pot organiza structura de specialitate în domeniul teritoriului și urbanismului, pot constitui asociații de dezvoltare intercomunitară, împreună cu alte comune, orașe sau municipii, în vederea asigurării furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană și teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.

În acest sens, specialiștii din cadrul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, care prestează servicii în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, pot semna documentele emise sau întocmite în numele autorităților administrației publice locale pentru care asigură servicii publice.

Pentru comunele care nu aparțin unei asociații de dezvoltare intercomunitară și unde funcția de arhitect-șef nu este ocupată, eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire și atribuțiile arhitectului-șef vor fi îndeplinite de către un funcționar public definitiv din aparatul de specialitate al primarului, absolvent al cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor.

Atribuțiile pot fi îndeplinite și de către structura de specialitate de la nivel județean sau al municipiului București, pentru sectoarele acestuia, însă numai pe bază de convenție.

În privința ocupării funcției de arhitect-șef de către un funcționar public, acesta trebuie să aibă formația profesională:
– de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licență și master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, la nivelul județelor, municipiilor reședință de județ, municipiului București și sectoarelor municipiului București;
– de arhitect diplomat, urbanist diplomat sau de conductor arhitect, precum și de inginer în domeniul construcțiilor sau inginer cu specialitatea inginerie economică în construcții, absolvenți ai cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor, la nivelul municipiilor, altele decât cele de mai sus, și orașelor;
– de arhitect diplomat, urbanist diplomat sau de conductor arhitect, precum și de inginer sau subinginer în domeniul construcțiilor sau inginer cu specialitatea inginerie economică în construcții, absolvenți ai cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor, la nivelul comunelor.

Alte reguli privind ocuparea funcției de arhitect-șef:
– persoanele care au formația profesională de inginer sau subinginer în domeniul construcțiilor sau inginer cu specialitatea inginerie economică în construcții și care au promovat concursul pentru ocuparea funcției publice, dar nu au studii în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, au obligația să absolve cursurile de formare profesională specifice organizate de Institutul Național de Administrație, în termen de maximum un an de la numire, sub sancțiunea eliberării din funcția publică;
– dacă la concursurile organizate pentru ocuparea funcției de arhitect-șef de la nivelul municipiilor, cu excepția municipiilor reședință de județ, a municipiului București, precum și a sectoarelor municipiului București, nu se prezintă persoane care să îndeplinească condițiile de vechime în specialitatea studiilor, se permite participarea la concurs și a persoanelor cu vechime de minimum 5 ani;
– dacă la concursurile organizate pentru ocuparea funcției de arhitect-șef de la nivelul orașelor și comunelor nu se prezintă persoane care să îndeplinească condițiile de vechime în specialitatea studiilor, se permite participarea la concurs și a persoanelor cu vechime de minimum 3 ani;
– unitățile administrativ-teritoriale pot coopera pentru organizarea și exercitarea unor activități în scopul realizării unor atribuții stabilite prin lege autorităților administrației publice locale în domeniile ce privesc activitățile de control, inspecție, urbanism și amenajarea teritoriului, la nivelul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară ale căror membri sunt sau la nivelul structurilor județene cu personalitate juridică ale structurilor asociative ori la nivelul structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Intrare în vigoare: 30 iunie 2021

***

Marți, 27 aprilie 2021, începând cu ora 12:00, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va organiza o dezbatere publică având ca temă proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Dezbaterea se va desfășura la sediul din Bd. Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, București, parter (Sala de Consiliu).

Confirmarea participării se face la adresa de e-mail augustina.stan@mdlpa.ro, până luni, 26 aprilie 2021, ora 17:00, iar propunerile, sugestiile și opiniile se transmit la aceeași adresă până luni, 26 aprilie 2021, ora 15:00.

***

Miercuri, 30 martie 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD