Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Natura juridică a sufletului și actele de transfer asupra acestuia [glumă de 1 aprilie]
01.04.2021 | Mihai BUCIUMAN

Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Buciuman

Mihai Buciuman

De multe ori în sfera tranzacțiilor comerciale se pune problema vânzării unor active tangibile sau intangibile, uneori de natură foarte diferită, a căror valoare poate fi stabilită în mod relativ obiectiv sau a căror valoare are o componentă eminamente subiectivă (operele de artă, creațiile digitale, criptomonedele, etc.).

În general, scopul tranzacționării este obținerea profitului, acesta fiind obiectivul determinant al activității comerciale. Nu de puține ori însă, în atingerea acestui obiectiv, este folosită expresia „[vânzătorul] și-a vândut sufletul”, uneori calificată și prin persoana cumpărătorului, de obicei întruchipată ca fiind necuratul – „și-a vândut sufletul diavolului”. Astfel de tranzacții sunt denumite în cercurile de specialitate și „Pactul Faustian”.

1. Origini

În legendele ecleziastice sfântul Teofil din Adana (c. 538 AD) a făcut un pact cu Diavolul pentru a accede la o poziție bisericească. Regretând această decizie, a apelat la Fecioara Maria pentru rezoluțiunea pactului și, ca urmare a unui post de 40 de zile și a spovedaniei acestuia, Sfânta Fecioară i-a iertat păcatele.

Însă Pactul Faustian își trage denumirea de la diversele adaptări ale legendei germanice ale lui Faust, cea mai celebră fiind opera lui Johann Goethe. Deprimatul Faust îl invocă pe mandatarul diavolului, Mefistofel, pentru efectuarea unei vânzări asupra sufletului lui Faust, dreptul de proprietate urmând să fie transferat la termen. Pe o perioadă de câțiva ani, Faust avea să își satisfacă toate dorințele hedonistice, urmând ca la sfârșitul termenului sufletul să treacă în patrimoniul diavolului pentru eternitate.

Concluzie: vânzarea cu termen este de natură însă nu de esența Pactului Faustian.

2. Natura sufletului

Pentru a clarifica efectele Pactului Faustian, ar trebui să cercetăm natura sufletului. Dacă acesta este privit ca un bun, atunci ar trebui să clarificăm dacă este un bun imobil sau mobil.

Conform paragrafului 1 al articolului 539 din Codul Civil, „Bunurile pe care legea nu le consideră imobile sunt bunuri mobile”.

Mai mult, paragraful 2 al aceluiași articol precizează că „Sunt bunuri mobile și undele electromagnetice sau asimilate acestora, precum și energia de orice fel produse, captate sau transmise, în condițiile legii, de orice persoană și puse în serviciul său […]”.

Rezultă destul de clar că sufletul este un bun mobil.

Ca și efecte, pentru bunurile mobile posesia valorează, în condiţiile care rezultă din art. 935 C.civ., o prezumţie absolută şi irefragabilă de proprietate sau poate conduce la dobândirea proprietăţii prin uzucapiune în condiţiile art. 939 C.civ.

Neexistând un sistem de publicitate mobiliară pentru suflet și pentru că, de obicei, Pactele Faustiene sunt încheiate la termen, rezultă că aceeași persoană poate încheia mai multe acte de transfer asupra sufletului său. Cum însă de obicei beneficiarul tranzacției este chiar Diavolul, și în majoritatea culturilor, acesta este unic, este greu de presupus că Lucifer ar putea fi determinat să încheie mai multe tranzacții asupra aceluiași bun.

De asemenea, în ipoteza în care vânzătorul este căsătorit în regimul comunității de bunuri, pentru înstrăinarea bunurilor mobile, se prezumă existenţa consimţământului celuilalt soţ (mandat tacit reciproc). Practica ne arată că de obicei un soț își vinde sufletul fără consimțământul expres al celuilalt soț.

Mai problematice sunt transferurile de suflet către alte persoane fizice în contextul relațiilor amoroase. Cum în cazul transferul sufletului nu se aplică principiul „prior tempore potior iure”, un dobânditor anterior (e.g. un soț, un iubit) nu se poate opune transferurilor ulterioare către un dobânditor subsecvent (e.g. un amant).

3. Sufletul tranzacționat ca parte a unei universalități de bunuri

În cazul vânzării cu titlu universal (e.g. vânzarea unei colecții, a unui business, a unor opere de către autorul său) se pune problema transferului sufletului pe care respectiva persoană l-a pus în dobândirea sau crearea respectivei universalități.

Deși legislația civilă este lacunară în această privință, normele contabile prevăd în cazul transferurilor universale evaluarea așa-zisului fond de comerț sau „goodwill”, respectiv diferența dintre prețul plătit asupra unei universalități și valoarea netă contabilă a activelor, acesta reprezentând de fapt prețul sufletului transferat.

În concluzie, deși vânzarea sufletului are deobicei conotația peiorativă a Pactului Faustian, fiind strâns corelat cu unele practici de business ilegale și/sau imorale, sufletul este deseori tranzacționat complet legal ca parte a unui transfer cu titlu universal, mai ales când transferul are ca obiect opera de-o viață a autorului.

Av. Mihai Buciuman
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti