« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

MAE. Planul privind organizarea a 63 de consulate itinerante în anul 2021 | Proiect
02.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 1 aprilie 2021, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat lansarea în consultare publică a primei forme a Planului privind organizarea a 63 de consulate itinerante în anul 2021, conform noii proceduri aprobate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat.

Consulatul itinerant = o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanță față de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunității respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli și funcționari consulari ai misiunii diplomatice sau oficiilor consulare care organizează această activitate și sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare în regim offline. Cu ocazia acestor consulate itinerante, se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere acte din România etc.

Astfel, pentru a oferi o predictibilitate mai mare cetățenilor români din străinătate și a facilita accesul acestora la asistență și servicii consulare eficiente și de calitate, MAE a conceput și adoptat o nouă procedură de organizare a consulatelor itinerante, care prevede planificarea anuală a calendarului acestora în două etape succesive:

– La începutul fiecărui an, pe baza propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, în urma semnalelor de interes primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, este elaborată prima formă a Planului anual pentru organizarea consulatelor itinerante. Acesta este ulterior lansat în consultare publică, timp de două săptămâni, de către Centrala MAE și de către misiunile diplomatice și oficiile consulare, la nivelul comunităților românești și reprezentanților mediului asociativ din țările de reședință, inclusiv prin intermediul social media sau prin reuniuni cu comunitatea, online sau fizic, acolo unde condițiile pandemice permit.

– Pe baza eventualelor propuneri primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, Planul este ajustat și completat, iar forma finală a acestuia, cuprinzând calendarul consulatelor itinerante, este comunicată public și diseminată în rândul comunităților de cetățeni români, inclusiv prin intermediul canalelor online și social media.

Astfel, pentru anul 2021, MAE are în vedere, cu titlu preliminar, prin intermediul planului elaborat pe baza propunerilor misiunilor diplomatice și consulare, organizarea a 63 de consulate itinerante, după cum rezultă din calendarul anexat. Precizăm că la elaborarea acestuia, pe lângă criteriile obișnuite (distanța față de cel mai apropiat consulat, dimensiunea comunității românești, volumul solicitărilor de servicii și asistență consulară formulate de cetățenii români din regiunile vizate), s-au luat în considerare și aspecte ce țin de restricțiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În plus, acolo unde situația o va impune, MAE va avea în vedere trimiterea unor delegații din Centrală pentru a veni în sprijinul misiunilor și a compensa eventuale deficiențe logistice sau de personal de la fața locului.

 
Secţiuni: Content, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD