« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Semnificația sintagmei ”faptă prevăzută de legea penală”
13.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că art. 1394 C. civ. (în toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt supus de legea penală unei prescripții mai lungi decât cea civilă, termenul de prescripție a răspunderii penale se aplică şi dreptului la acțiunea în răspundere civilă) instituie în materia termenului de prescripție o normă specială, derogatorie de la dreptul comun, pentru ipoteza în care despăgubirea civilă derivă dintr-o faptă penală, caz în care termenul de prescripție a răspunderii penale se aplică şi acțiunii în răspundere civilă, adică de 5 ani. Așadar, acest text impune condiția ca fapta cauzatoare de prejudicii să derive dintr-o faptă prevăzută de legea penală, fără ca acest fapt să fi fost cercetat ca și infracțiune și fără ca o instanță penală să fi pronunțat o hotărâre din care să rezulte vinovăția celui acuzat de săvârșirea acesteia. În speță, instanța supremă a reținut că împrejurarea că în dosarul penal deschis în legătură cu cercetarea faptelor prevăzute de dispozițiile art. 192 și art. 196 Cod penal, prin ordonanță a procurorului s-a dispus clasarea cauzei, justificat de incidența unui caz care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv decesul făptuitorului, nu are nicio relevanță asupra calificării faptei prejudiciabile ca fiind derivată dintr-o faptă penală, de vreme ce în toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt penal, supus unei prescripții mai lungi decât cea civilă, termenul de prescripție a răspunderii penale se prorogă în privința dreptului la acțiune în răspundere civilă. (Decizia nr. 2195 din 26 octombrie 2020, pronunbțată de Secţia I civilă,Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD