Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Insolvență Opinii SELECTED

Modificări legislative în materia insolvenţei aplicabile în perioada stării de alertă

27 mai 2020 | Cătălina MIHĂILESCU, Dorin PETCU
Cătălina Mihăilescu

Cătălina Mihăilescu

Dorin Petcu

Dorin Petcu

În contextul dificultăţilor economice şi financiare cauzate de răspândirea virusului SARS-Cov-2, a fost adoptată Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care, în cadrul secţiunii a 8-a, cuprinde o serie de reglementări aplicabile în materia insolvenţei.

Reglementările respective constau în modificări aduse Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă care se vor aplica pe perioada stării de alertă şi care au ca finalitate protejarea debitorilor aflaţi în stare de dificultate financiară sau de insolvenţă şi limitarea numărului de insolvenţe.

1. Modificări privind condiţiile de deschidere a procedurii insolvenţei

Debitorii aflaţi în stare de insolvenţă începând cu data de 18 mai 2020 sau care se vor regăsi în această situaţie pe durata stării de alertă au posibilitatea, fără a mai subzista obligaţia, de a depune cerere de deschidere a procedurii insolvenţei în termenul de 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă. Aşadar, pe perioada stării de alertă deschiderea procedurii insolvenţei se transformă din obligaţie legală într-o opţiune a debitorului.

În plus, ponderea datoriilor fiscale nu mai reprezintă o condiție pentru deschiderea voluntară a procedurii insolvenţei. Obligaţia ca acest tip de datorii să nu depăşească 50% din totalul datoriilor a fost, de asemenea, înlăturată cu titlu temporar.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Strict pentru debitorii a căror activitate a încetat total sau parţial ca efect al măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2, pragul minim al creanţelor care justifică deschiderea procedurii insolvenţei atât la cererea debitorului, cât şi a creditorilor a fost majorat de la 40.000 lei la 50.000 lei.

Tot cu privire la categoria debitorilor a căror activitate a încetat parţial sau total în contextul măsurilor adoptate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2, cererile de deschidere a procedurii insolvenţei promovate de creditori sunt condiţionate de dovedirea prealabilă a încercării de încheiere a unei convenţii de plată.

2. Prelungirea unor termene reglementate pentru procedura concordatului preventiv

Se prelungește cu 60 de zile durata maximă a negocierilor cu privire la oferta de concordat, precum şi durata de elaborare a ofertei de concordat, pentru procedurile de concordat aflate în derulare pe durata stării de alertă.

Se prelungește cu 2 luni perioada de satisfacere a creanţelor stabilite printr-un concordat aflat în executare la data de 18 mai 2020.

3. Prelungirea unor termene reglementate pentru procedura insolvenţei

Se prelungește cu 3 luni perioada de observație, precum și termenul în care persoanele îndreptățite de lege pot propune un plan, inclusiv în situațiile în care termenul respectiv începuse să curgă, pentru procedurile aflate în perioadă de observație și cele în care fusese depus un plan.

Pentru situația în care un plan de reorganizare fusese depus, iar, în urma efectelor pandemiei de COVID-19, s-au modificat perspectivele de redresare, persoanele îndreptăţite să depună un plan de reorganizare pot, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să depună un plan de reorganizare modificat, notificând creditorii, prin grija administratorului judiciar, asupra acestei intenţii, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Se prelungește cu 2 luni durata executării planului de reorganizare judiciară pentru debitorii aflați în reorganizare judiciară la data de 18 mai 2020.

Executarea planului de reorganizare poate fi suspendată pe o perioadă de 2 luni în cazul debitorilor a căror activitate a fost întreruptă total ca efect al măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19. Această măsură se poate dispune pe baza unei cereri formulate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 de către debitorul aflat în situația menționată. Asupra cererii respective se pronunță judecătorul sindic într-o procedură urgentă, fără citarea părților.

Pentru debitorii aflați în reorganizare judiciară la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial ca efect al măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, perioada de executare a planului de reorganizare se poate prelungi, fără a depăşi o durată totală a derulării sale de 5 ani, şi se poate modifica, în mod corespunzător, dacă este cazul, cu respectarea procedurii reglementate de Legea nr. 85/2014.

Pentru debitorii care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial ca efect al măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, pe durata stării de urgenţă şi/sau de alertă, durata iniţială de executare a planului de reorganizare, prevăzută de Legea nr. 85/2014 (3 ani cu posibilitate de extindere la 4 ani) poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a depăşi o durată totală a derulării planului de 5 ani, şi posibilitatea modificării, în mod corespunzător, dacă este cazul, în condiţiile Legii nr. 85/2014.

4. Suspendarea pe perioada stării de alertă a reglementărilor care permiteau executările silite pentru recuperarea creanțelor curente

Pe perioada de alertă, prevederile Legii nr. 85/2014 care permiteau inițierea și derularea unor proceduri de executare silită în scopul recuperării creanțelor curente își suspendă aplicabilitatea. Ca efect al acestei măsuri, în mod temporar, debitorii insolvenți nu sunt supuși riscului unor executări silite în cazul în care întâmpină dificultăți în achitarea creanțelor născute după data deschiderii procedurii generale a insolvenței.

Cătălina Mihăilescu, Managing Associate, ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII
Dorin Petcu, Practician în insolvență

:: English version

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership