Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members
2 comentarii

Judecătoria Buzău. Săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor în formă continuată
06.04.2021 | Smaranda POPESCU

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Judecătoria Buzău a stabilit pedeapsa de 6 luni de închisoare în sarcina inculpatei, iar în baza art. 83 alin. 1 și 3 NCP a amânat aplicarea pedepsei închisorii, inculpata fiind supusă supravegherii pe o perioadă de doi ani, prevăzută de art. 84 NCP. În fapt, în cartierul unde domicilia inculpata a fost instituită măsura carantinei, din cauza identificării mai multor persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, accesul persoanelor fiind restricționat în respectiva zonă. În data de 04.05.2020, inculpata a dorit să părăsească domiciliul pentru a merge spre locul de muncă, însă lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău i-au precizat că nu este posibil, îndrumând-o să se îndrepte către domiciliu. Inculpata a reușit să părăsească zona carantinată, însă i s-a refuzat primirea la locul de muncă. La întoarcere, inculpata a fost din nou oprită și întrebată de către organele abilitate cum a ieșit din cartierul carantinat, aceasta menționând că a fost transportată de o prietenă, fiind din nou îndrumată să meargă de urgență la domiciliu. În data de 14.05.2020, o patrulă de poliție a fost îndemnată să se deplaseze către adresa inculpatei pentru a obține numărul de telefon al acesteia, însă nu a fost găsită la domiciliu. Ulterior, aceasta a fost verificată la domiciliu de mai multe ori, dar nu a mai fost găsită, din cercetări reieșind că a părăsit domiciliul în data de 04.05.2020 și a plecat să locuiască în afara zonei carantinate. În drept, s-a reținut că faptele inculpatei care în data de 04.05.2020, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a părăsit de două ori cartierul asupra căruia era instituită măsura carantinei, întrunesc conținutul constitutiv al infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor prevăzută de art. 352 alin. 1 NCP, în formă continuată, existând două acte materiale.

În legătură cu latura obiectivă, instanța adaugă că elementul material al infracțiunii constă în „nerespectarea măsurilor de carantinare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”. Astfel, prin Hotărârea nr. 9/04.05.2020 privind aprobarea unor măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 au fost prevăzute condițiile în care erau permise intrarea și ieșirea din zona carantinată, mai exact domeniile în care trebuiau să activeze persoanele ce locuiau în zonă pentru a părăsi cartierul. Din probele administrate a rezultat că inculpata nu se afla în niciuna din situațiile prevăzute în hotărâre, aceasta fiind angajată la o societate ce avea ca obiect de activitate curățenia profesională, angajatorul nepermițând accesul inculpatei la locul de muncă în data de 04.05.2020.

În legătură cu latura subiectivă a infracțiunii, instanța a reținut că inculpata a acționat cu intenție, deoarece „deși s-a adus în mod expres la cunoștință faptul că nu are dreptul să părăsească zona carantinată, aceasta nu a respectat această interdicție

Instanța reține de asemenea că infracțiunea dedusă judecății „nu prezintă o gravitate deosebită, având în vedere împrejurările în care a fost comisă, astfel: în plină pandemie, când populația nu era informată corespunzător/pe înțelesul tuturor cetățenilor (…)  trebuie efectuată o analiză a oportunității și proporționalității alegerii <<modalității de sancționare>> a inculpatei, tocmai de aceea instanța a apreciat că nu se impune condamnarea acesteia de la prima încălcare a legii penale, amânarea aplicării pedepsei fiind suficientă la acest moment pentru a o responsabiliza pe inculpată o dată în plus, ținând cont de profilul și personalitatea sa. Prin raportare la cele enumerate mai sus, instanța a concluzionat că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 83 NCP privind amânarea aplicării pedepsei. (Sentința penală nr. 32 din data de 26 ianuarie 2021, pronunțată de Judecătoria Buzău)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti