Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Derularea investigațiilor de tip “forensic” și respectarea dreptului la viața privată al angajaților
07.04.2021 | Cristina IACOBESCU

Secţiuni: Content, Data protection, Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Iacobescu

Cristina Iacobescu

Ce presupune o astfel de investigație? Derularea unei investigații de tip “forensic” presupune accesarea și scanarea device-urilor profesionale ale angajatului pentru a identifica în informația existentă în cadrul acestora potențiale încălcări ale legislației.

Care sunt implicațiile unei astfel de investigații? Având în vedere că accesarea device-urilor profesionale ale angajatului va presupune o prelucrare a datelor cu caracter personal existente în cadrul acelor device-uri – investigația va fi supusă prevederilor legale aferente protecției datelor cu caracter personal, dar și ale recomandărilor în materie. Informația stocată pe device-urile profesionale poate conține atât informații profesionale, dar și informații ce țin de viața privată a angajatului (e.g., mesaje personale, analize medicale etc.). Având în vedere că acestea din urmă nu fac obiectul activității profesionale ale angajatului, și deci nu trebuie să constituie dovezi cu privire la potențiale încălcări ale legislației din partea acestuia, este recomandabilă eliminarea acestora din cadrul investigației. Astfel, se pot exclude informațiile a căror prelucrare constituie o intruziune la nivelul vieții private a angajatului – e.g., date speciale, date ce țin de viața privată a angajatului, precum și sistemele sau mediile de stocare de uz personal. Această excludere va constitui o garanție a respectării vieții private a angajatului la locul de muncă.

Ce alti pași trebuie realizați? Pentru ca angajatorul să se poată întemeia pe interesul său legitim de a derula respectiva investigație va trebuie să fundamenteze acest interes prin intermediul unei Analize a Interesului Legitim, precum si să informeze angajatul prin intermediul unei Note de Informare cu privire la derularea respectivei investigații.

Av. Cristina Iacobescu, Senior Associate REFF & ASSOCIATES

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Accesarea fără drept a datelor cu caracter personal din propriul sistem informatic. Datele salariaților, ediția 449, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti