Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Semnare Tratat România – Iordania privind extrădarea. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
11.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 467 din 10 mai 2022 a fost publicat Acordul între Guvernul României și Guvernul Regatului Hașemit al Iordaniei privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării și înlăturării efectelor dezastrelor, din 04.04.2021.

***

Duminică, 4 aprilie 2021, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a avut consultări cu Ayman Safadi, ministrul iordanian al afacerilor externe și expatriaților, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Hașemit al Iordaniei, potrivit unui comunicat.

Cu ocazia întrevederii, cei doi miniștri au semnat Tratatul între România și Iordania privind extrădarea.

De asemenea, a fost semnat, în prezența celor doi miniștri, de către secretarul de stat în MAI Raed Arafat și omologul său iordanian, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Regatului Haşemit al Iordaniei privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor.

Bogdan Aurescu: „Domnule ministru Safadi, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă.

Sunt încântat să fiu astăzi în Amman. De asemenea, este o onoare pentru mine că prima vizită în Orientul Mijlociu în acest an este în Regatul Hașemit al Iordaniei. Discuțiile fructuoase pe care le-am avut reflectă nivelul excelent al relațiilor bilaterale și abordarea comună în ceea ce privește aspectele regionale.

Doamnelor și domnilor,

În primul rând, vreau să exprim, în numele României și al poporului român, felicitările sincere pentru aniversarea, anul acesta, a centenarului statului iordanian. Stabilitatea și securitatea Iordaniei sunt esențiale pentru Orientul Mijlociu.

Relația bilaterală dintre România și Iordania este construită pe un fundament solid, caracterizat de încredere reciprocă și cooperare.

Această vizită este o dovadă clară a faptului că România rămâne un prieten de nădejde al Iordaniei, așa cum a fost mereu în cei 56 de ani de relații bilaterale.

Totodată, este o dovadă a determinării noastre de a identifica oportunități de colaborare cu Iordania, în diverse domenii. Suntem pregătiți să utilizăm cât mai bine potențialul deja existent și să ne angajăm în proiecte de cooperare ambițioase. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat, anul trecut, la aproximativ 300 mil. USD, cu o creștere de peste 16%, în ciuda contextului pandemic.

Discuțiile fructuoase pe care le-am avut astăzi reflectă interesul comun pentru extinderea cooperării în diverse domenii de interes comun, precum agricultura, siguranța alimentară, energie sau IT&C.

Trebuie să încurajăm mediul de afaceri din cele două țări să conlucreze mai mult și dorim să organizăm o nouă ediție a Forumului de Afaceri bilateral, să reactivăm Consiliului de Afaceri România-Iordania și să operaționalizăm din nou Comisia Economică Mixtă.

Parteneriatul în domeniul educației este un element cheie al cooperării bilaterale. În acest sens, un rol important în dezvoltarea relației noastre este jucat de cei peste 13.000 de absolvenți iordanieni ai universităților din România.

Este un motiv de mândrie pentru România faptul că mulți dintre acești absolvenți iordanieni au devenit, de-a lungul anilor, membri ai parlamentului sau miniștri, unul dintre aceștia fiind astăzi membru al Executivului. Din acest motiv, credem că investiția în resurse umane este una dintre cele mai prețioase măsuri, cu impact pe termen lung.

Aș dori, de asemenea, să salut semnarea celor trei noi documente bilaterale în domeniile justiției și managementul dezastrelor, care, fără îndoială, vor consolida cooperarea în aceste domenii.

În plus, consultările noastre au reprezentat o bună oportunitate de a exprima sprijinul deplin al României pentru orice inițiativă sau acțiune care vizează deblocarea și avansarea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și de a încuraja orice măsură care ar putea duce la reluarea negocierilor israeliano-palestiniene. În acest sens, România apreciază decizia Iordaniei, alături de Egipt, Franța și Germania, de a oferi bunele lor oficii pentru a crea un mediu favorabil reluării negocierilor credibile și avansarea soluției celor două state.

La fel ca Regatul Hașemit al Iordaniei, România a fost și rămâne un susținător ferm al soluției celor două state, ca singură opțiune viabilă pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian, capabilă să răspundă aspirațiilor legitime ale ambelor părți. În același sens, reiterez faptul că poziția României cu privire la statutul Ierusalimului rămâne, așa cum a fost întotdeauna, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale.

Nu în ultimul rând, am discutat despre alte conflicte din regiune, despre situația din Irak, despre situația din Siria, despre Iran, Yemen și alte dosare relevante pentru securitatea și stabilitatea regiunii și suntem hotărâți sa lucrăm împreună.

În același timp, am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Iordania, inclusiv în cadrul definit de Noua Agendă pentru Mediterana, adoptată recent de către Uniunea Europeană.

Suntem convinși că, lucrând într-un spirit de parteneriat, putem transforma provocările comune în oportunități.

Vă mulțumesc foarte mult, domnule ministru Safadi, și aștept cu nerăbdare vizita dumneavoastră în România, astfel încât să continuăm dezvoltarea parteneriatului nostru bilateral solid.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti