Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, Drept constituțional, Drept penal, Drepturile omului, Mesaje de condoleanțe

S-a stins Prof. dr. Robert Badinter, fost Ministru al Justiției și Președinte al Consiliului Constituțional din Franța. Mesaje și cărți de condoleanțe. UPDATE: Omagii naționale

22 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Miercuri, 21 februarie 2024, Síofra O’Leary, Președinta CEDO, a semnat cartea de condoleanțe în semn de omagiu pentru Robert Badinter, fost Ministru al Justiției, deschisă de Reprezentanța permanentă a Franței pe lângă Consiliul Europei în clădirea Drepturilor Omului, în prezența lui Pap Ndiaye, reprezentantul permanent al Franței pe lângă Consiliul Europei, a lui Mattias Guyomar, judecător ales în numele Franței, și a Marialenei Tsirli, grefier al Curții.

***

Miercuri, 14 februarie 2024, începând cu ora locală 12:00, în Piața Vendôme din Paris, în fața sediului Ministerului Justiției, Președintele Franței Emmanuel Macron a condus un omagiu național dedicat onorării memoriei Omului de Stat Robert Badinter, au relatat RFI România și „Le Monde„.
La ceremonie au participat soția și copiii defunctului, Premierul Gabriel Attal, Președinții Camerelor Parlamentului, fostul Președinte François Hollande, foștii Premieri Élisabeth Borne, Alain Juppé – în prezent, membru al Consiliului Constituțional –, Lionel Jospin și Laurent Fabius, miniștri, foști miniștri și numeroase personalități politice și culturale franceze.

După sosirea, în sunetul marșului funerar cântat de tobe, a sicriului – învelit în steagul tricolor francez – al fostului Ministru al Justiției și Președinte al Consiliului Constituțional în Piața Vendôme, a fost difuzată cea de-a șaptea simfonie a lui Beethoven, opus 92, a doua mișcare allegretto, interpretată de Leonard Bernstein, timp în care a fost proiectat un film conținând un colaj de fotografii reflectând momente reprezentative ale vieții și carierei lui Badinter.

A urmat discursul lui Emmanuel Macron.
Numele lui Robert Badinter ar trebui să se înscrie în Panthéon, alături de cei care au făcut atâtea pentru progresul uman și pentru Franța„, a anunțat Președintele în cadrul ceremoniei solemne (VIDEO rezumat, aici; integral, aici).

Potrivit primei surse citate, există trei posibilități prin care numele unei personalități poate fi înscris în Panthéon: așezarea unei plăci în interior, a unui cenotaf (în care nu se află rămășițele persoanei decedate, așa cum a fost cazul pentru Joséphine Baker în 2021), ori înhumarea trupului în Panthéon (așa cum s-a întâmplat pentru Simone Veil în 2018). Decizia va aparține exclusiv familiei defunctului.

Ne părăsiți într-un moment în care vechii adversari, uitarea și ura, par că avansează din nou„, a afirmat șeful statului francez, amintind că Badinter, pe care l-a numit „un gigant al secolului, (…) a devenit avocat din dragoste pentru drept” și „va rămâne, pentru totdeauna, avocatul cauzei abolirii pedepsei cu moartea. (…) A fost un suflet care strigă, o forță care trăiește și smulge viața din mâinile morții. (…) 
Președintele a amintit „pledoaria sa de neuitat împotriva pedepsei capitale. Pedeapsa cu moartea denunțată de religii, filozofii, conștiințe ale lumii. Pedeapsa cu moartea, apanajul dictatorilor. (…)
De asemenea, și faptul că acesta „a desființat instanțele speciale și a adăugat la libertatea justițiabililor francezi recursul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. A îmbunătățit viața persoanelor aflate în detenție, fiindcă pentru el exista un drept pe care nicio lege nu l-ar putea afecta, nicio sentință nu l-ar putea lua: dreptul de a deveni mai bun, chiar vinovat, chiar și în închisoare.”

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

S-a păstrat un minut de reculegere după care „La Marseillaise” a fost interpretată de corul Armatei Franceze, sicriul fiind scos din Piața Vendôme – purtat de șase gardieni republicani – în aplauzele mulțimii prezente.

La finalul ceremoniei, Președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu familia Badinter la Ministerul Justiției.

Potrivit „Actu Paris„, înmormântarea lui Robert Badinter a avut un caracter privat, acesta fiind înhumat, în după-amiaza de 14 februarie, la Cimitirul Bagneux din Departamentul Hauts-de-Seine (B-dul Marx-Dormoy 45).

*

Marți, 13 februarie 2024, potrivit „France Info„, la Adunarea Națională a Franței, în deschiderea ședinței plenare de la ora 15:00, în fața unei fotografii a regretatului Președinte al Consiliului Constituțional, Președinta Adunării, jurista Yaël Braun-Pivet, a adus un omagiu (VIDEO, aici) memoriei lui Robert Badinter:
În acest hemiciclu în care răsuna vocea lui într-o ședință de neuitat din septembrie 1981, cu o tristețe profundă și cu o emoție de nedescris, vreau să evoc în fața voastră amintirea marelui republican care tocmai ne-a părăsit. (…)
Robert Badinter, totuși, părea nemuritor. De mai bine de jumătate de secol l-am văzut acționând neobosit: avocatul penalist, consilierul extrem de ascultat al lui François Mitterrand, Păzitorul Sigililor ducând arta oratorică la nivelul ei suprem, dar și Președintele Consiliului Constituțional, Senatorul și Președintele de Onoare al Mișcării pentru abolirea universală a pedepsei cu moartea.

Deputații au păstrat un minut de reculegere în memoria fostului Ministru al Justiției.

*

În aceeași după-amiază, Senatul Franței i-a adus un omagiu (VIDEO, aici) unui „luptător neobosit pentru libertate„, așa cum l-a numit în cuvântul său, citat de France 24, Președintele Camerei Superioare, Gérard Larcher, care a subliniat că „Robert Badinter a fost un Om de Stat cu o carieră excepțională, care și-a pus amprenta (…) asupra întregii noastre istorii” și care „știa că onoarea Parlamentului nu constă în monitorizarea sistematică a opiniei„.

Prezent în banca ministerială, Christophe Béchu, ministrul Tranziției Ecologice, a elogiat memoria unui „arhitect activ și neclintit al progresului (…), câine de pază al Justiției„, adăugând că, prin plecarea sa, „Franța și-a pierdut o conștiință franceză„.

În sala Plenului a fost proiectată versiunea originală, adnotată de Robert Badinter, a discursului acestuia din 1981 despre abolirea pedepsei capitale și a fost afișată o fotografie a ultimului său discurs în fața Înaltei Adunări, susținut la 30 septembrie 2011.

Senatorii au păstrat un minut de reculegere în memoria fostului lor coleg.

*

Câteva sute de magistrați și avocați, îmbrăcați în robe negre și de hermină, s-au adunat pe 13 februarie 2024 la Palatul de Justiție din Paris – sediul Curții de Apel din capitala Franței –, pe treptele acestuia, pentru a-i aduce un omagiu lui Robert Badinter, potrivit France Info.

Tinerii magistrați și avocați au spus că i-a inspirat „figura tutelară” a marelui dispărut, care a reprezentat pentru ei o „busolă„.

Au fost susținute câteva discursuri care au amintit luptele majore ale lui ilustrului defunct și care rămân actuale și astăzi, în special, problema condițiilor de viață ale deținuților.
Henri Leclerc, avocat penalist francez și bun prieten al lui Badinter, a evocat ultima lor conversație: „Noi am vorbit doar despre (…) supraaglomerarea închisorilor și oroarea acestora.

A urmat un minut de reculegere după care lungi aplauze au răsunat în curtea Palatului.

***

12 februarie 2024. Eminentul jurist și om politic francez Robert Badinter (30 martie 1928 – 9 februarie 2024), fost Ministru de Justiție socialist (1981-1986), Președinte al Consiliului Constituțional (1986-1995), Senator (1995-2011), avocat la Curtea de Apel din Paris (1951-1981), Profesor Emerit al Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne (1965-1996), militant neobosit pentru drepturile omului și publicist a trecut la cele veșnice în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 95 de ani, la Paris, a informat RFI România.

Robert Badinter s-a născut în capitala franceză într-o familie de evrei emigrați din Basarabia (raionul Telenești). Părinții săi au emigrat în Franța după persecuțiile și pogromurile anti-evreiești de la Chișinău, de la începutul secolului trecut (1920-1921), tatăl său murind în lagărul de exterminare nazist din Sobibor, Polonia (1943).

A studiat și a obţinut licenţe în Litere (1947) şi în Drept (1948) la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne.
După obținerea titlului de Master în Arte la Universitatea Columbia din New York (1949), Robert Badinter a intrat în Baroul Paris (1951), profesând ca avocat de Drept Civil și Dreptul Afacerilor, inițial ca asociat al lui Henry Torrès, dar și-a continuat studiile la Sorbona obținând titlul de Doctor în Drept (1952) cu teza „Conflicte de legi în materie de răspundere civilă în Dreptul Statelor Unite”, sub îndrumarea Prof. dr. Jean-Paulin Niboyet, devenind, totodată, împreună cu Jean-Denis Bredin, cofondator (1965) al unei firme de avocatură prestigioase, Badinter, Bredin et partenaires (actualmente Bredin Prat), apărând în cauze majore privind pedeapsa cu moartea în Franța precum și o serie de personalităţi din lumea politicii, afacerilor, culturii sau presei (între care și celebrități precum Zulfikar Ali Bhutto, Coco Chanel, Charlie Chaplin, Brigitte Bardot sau Raquel Welch).

După ce, în același an, a promovat agregația / acreditarea în Dreptul Privat, Badinter a devenit Profesor Asociat la Universitățile din Dijon (1966), Besançon (1968-1969) și Amiens (1969-1974), înainte de a fi numit la Universitatea Paris 1 (1974), unde a predat la Facultatea de Drept Sorbona până în 1994, când a devenit Profesor Emerit, continuându-și activitatea didactică până în 1996.

De numele său ca Ministru al Justiției („Păstrător al Sigiliilor”) s-a legat abolirea oficială a pedepsei cu moartea în Franța și adoptarea „Legii antighilotină” (9 octombrie 1981), într-o țară atunci majoritară în favoarea pedepsei capitale, abolirea fiind înscrisă mai târziu și în Constituția Franței (2007), Robert Badinter pledând pentru abolirea universală a acesteia.
Pedeapsa cu moartea înseamnă că statul își atribuie dreptul de a dispune de viața unui om. Acest lucru implică, în secret, puterea de viață și de moarte a statului asupra cetățeanului. Iar acest lucru, eu îl refuz„, spunea avocatul Badinter încă din anul 1976.
La 17 septembrie 1981, acesta a susținut în Adunarea Națională a Franței un discurs istoric prin care a reușit să convingă aleșii să voteze pentru abolirea pedepsei cu moartea, contrar a ceea ce dorea opinia publică la acea oră:
Franța este mare deoarece a fost prima în Europa care a abolit tortura, contrar celor care exclamau, la acea vreme, că fără tortură justiția franceză va fi dezarmată. Franța a fost printre primele state din lume care a abolit sclavia, această crimă care dezonorează, încă, umanitatea. Dar, în ciuda eforturilor curajoase, Franța este printre ultímele state din Europa occidentală care abolește pedeapsa cu moartea. De mâine, grație vouă, justiția franceză nu va mai ucide. Nu vor mai fi, pentru rușinea noastră comună, execuții ascunse, în întuneric, în închisorile franceze„, a spus marele jurist și om politic, al cărui discurs integral poate fi vizionat aici.

Lui Badinter se datorează, de asemenea, revizuirea Codului Penal – Președinte al Comisiei de Revizuire (1981) –, desființarea instanțelor excepționale precum Curtea Securității Statului și Tribunalele Forțelor Armate în timp de pace, permisiunea acordată oricărui justițiabil de a putea introduce o cale de atac în fața Comisiei și a Curții Europene a Drepturilor Omului, întărirea libertăților individuale, abolirea infracțiunii de homosexualitate (1982), îmbunătăţirea drepturilor victimelor, în special prin Legea care a creat un regim special de despăgubire pentru victimele accidentelor de circulaţie (5 iulie 1985), autorizarea acordată persoanelor private de libertate de a viziona posturile de televiziune, diversificarea pedepselor neprivative de libertate prin introducerea zilelor-amendă și a muncii în folosul comunității pentru infracțiuni minore.
În 1983, a obținut extrădarea din Bolivia a lui Klaus Barbie, fostul șef al Gestapoului din Lyon, care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității și condamnat, în 1987, la închisoare pe viață.

Robert Badinter a activat și în domeniul cooperării internaționale.
Astfel, a fost Președintele Comisiei de Arbitraj a Conferinței de Pace privind fosta Iugoslavie (Comisia Badinter, 1991) și s-a implicat activ în crearea Curții Penale Internaționale.
A jucat un rol esențial în elaborarea Convenției privind concilierea și arbitrajul, adoptată la Consiliul Ministerial al OSCE de la Stockholm (1992), fiind primul Președinte al Curții de Conciliere și Arbitraj a OSCE (1995-2013).
Robert Badinter a participat la elaborarea Tratatului de instituire a unei Constituții Europene (2002-2003).
În anii 2000, în calitate de trimis special al UNICEF, s-a deplasat în închisori din Chişinău, Odessa și Kiev, ajutând Republica Moldova și Ucraina să-şi pună pe picioare o justiţie pentru minori, conformă cu convenţiile internaţionale.
A fost membru al Comitetului Executiv creat de fostul Secretar General ONU Kofi Annan pentru reforma Organizației (2003-2004).

În 1991, la îndemnul Președintelui François Mitterrand, Robert Badinter, la acel moment Președinte al Consiliului Constituțional al Franței, a venit în România pentru a contribui la elaborarea Constituției României, inspirată în numeroase puncte după modelul Constituției Franceze a celei de-a V-a Republici, fiind instituit astfel un regim semi-prezidențial, dar parlamentarizat.
Prin expertiza Domniei Sale, Prof. dr. Robert Badinter a acordat un sprijin deosebit Adunării Constituante și Comisiei de redactare a proiectului Constituției României (Comisia Constituțională), condusă de regretatul Prof. dr. Antonie Iorgovan, Senator independent.
Într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul” în luna august 2022 și citat de JURIDICE, regretatul jurist a declarat:
Nu am origini româneşti, însă am un interes puternic şi un ataşament faţă de poporul român. Am mers de mai multe ori la Bucureşti şi în zonele montane ale României, în special după căderea lui Nicolae Ceauşescu, pentru a lucra la proiectul noii Constituţii a democraţiei româneşti. (…) În acea perioadă eram Preşedintele Consiliului Constituţional din Franţa şi, la un moment dat, am primit vizita unei delegaţii de înalţi magistraţi din România. Iar aceştia au sugerat autorităţilor române să mă consulte. A fost o experienţă foarte utilă şi m-am bucurat că am putut fi astfel de folos României.
În perioada în care era consultant pentru elaborarea Constituției României, Prof. dr. Robert Badinter a fost invitat la Facultatea de Drept a Universității din București de către Prof. dr. Corneliu Bîrsan, Decanul de atunci al Facultății, și de regretatul Prof. dr. Ioan Muraru, șeful Catedrei de Drept Public și membru (expert) al Comisiei Constituționale, pentru a ține o prelegere studenților anului I în cadrul cursului de Drept Constituțional și Științe Politice.
Foștii absolvenți ai promoției 1994 își amintesc onoranta și memorabila întâlnire pe care au avut-o în 1991, în semestrul II al anului I, în Amfiteatrul II „Nicolae Titulescu” al Facultății, cu această remarcabilă personalitate a Dreptului Francez și European.
De altfel, cei trei reputați Profesori s-au numărat printre artizanii înființării în 1995 a Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene, spațiu universitar de elită al francofoniei, rezultat al unui parteneriat academic de excepție între Facultatea de Drept a Universității din București și un consorțiu de universități franceze în fruntea cărora se afla Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Robert Badinter este autorul a numeroase lucrări juridice, politologice, istorice, eseistice și memorialistice precum și al unor piese de teatru și al unui libret de operă: „Conflicte de legi în materie de răspundere civilă în Dreptul Statelor Unite” (1952, teza sa de doctorat), „Execuția. Povestea procesului lui Claude Buffet și Roger Bontems” (1973), „Condorcet, un intelectual în politică” (1988, în coautorat cu Élisabeth Badinter, soția sa), „O altă justiție” (1989), „Liberi și egali. Emanciparea evreilor – 1789-1791” (1989), „Închisoarea republicană – 1871-1914” (1992), „C.3.3. Oscar Wilde sau Injustiție” (1995, piesă de teatru), „Antisemitism obișnuit” (1997), „L’Abolition. Lupta unui om pentru abolirea pedepsei cu moartea în Franța” (2000; 2008, ediția engleză), „O constituție europeană” (2002), „Rolul judecătorului în societatea modernă” (2003, sub egida Universității Sorbona), „Cel mai mare bine. La bicentenarul Codului Civil” (2004), „Împotriva pedepsei cu moartea” (2006), „Claude” (2010, libret de operă după nuvela „Claude Gueux” de Victor Hugo, pe muzica lui Thierry Escaich), „Spini și trandafiri. Eșecuri și succese ca Ministru al Justiției” (2011), „Muncă și Lege” (2015, în coautorat cu Antoine Lyon-Caen), „Idiss” (2018, biografie a bunicii sale materne, născută în 1863 în apropiere de Chișinău; pentru această carte, în 2019, a primit marele premiu al Société des gens de lettres – Societatea Oamenilor de Litere – pentru non-ficțiune), „Teatrul I” – „Celula 107”, „Cărămizile roșii din Varșovia” și „C.3.3” (2021), „Teatrul II” – „Dosar închis” (2023), „Vladimir Putin. Acuzația” (2023, în coautorat cu Bruno Cotte și Alain Pellet), „Democrație iliberală” (2024).

Considerat unul dintre marii titani francezi ai Dreptului, Badinter a fost onorat, pentru incontestabilele sale merite, cu ordine și distincții din partea mai multor state și a primit titluri de Doctor Honoris Causa de la numeroase universități și colegii, între care și Universitatea de Stat din Republica Moldova (2010).

De vineri, 9 februarie 2024, ora 19:00, și până marți, 13 februarie, ora 21:00, o colecție / carte de condoleanțe este disponibilă zilnic publicului la Cancelaria Ministerului Justiției (Hôtel de Bourvallais, Place Vendôme 13, Paris 1er) potrivit unui comunicat al instituției.

Miercuri, 14 februarie 2024, ora 12:00, lui Robert Badinter urmează a-i fi adus un omagiu naţional în Piața Vendôme din Paris, unde se află Ministerul Justiţiei.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Emmanuel Macron, Președintele Franței, a postat pe pagina sa de X (ex-Twitter) următorul omagiu:

Avocat, Ministru al Justiției, om pentru abolirea pedepsei cu moartea, Robert Badinter nu a încetat niciodată să pledeze pentru Iluminism. 
Era o figură a secolului, o conștiință republicană, spiritul francez.

Totodată, în timpul unei vizite efectuate vineri, 9 februarie, la Școala Națională a Magistraturii din Bordeaux, Președintele francez a asistat la un minut de reculegere, exprimându-și „admirația” și „afecțiunea” pentru fostul Ministru al Justiției care a abolit pedeapsa cu moartea (VIDEO, aici).
Am aflat cu toții vestea tristă din această dimineață. În primul rând, gândurile mele sunt alături de soția și familia sa. Aș dori, de asemenea, să îmi exprim durerea personală. 
Națiunea a pierdut un mare om, un foarte mare jurist, un mare Păstrător al Sigiliilor. (…) El este un reper pentru multe generații, (…) o conștiință, (…) un om înțelept.
Macron a subliniat și faptul că Badinter a condus „reforme importante ale Codului Penal, care au dus la transformarea justiției franceze la începutul anilor 1980„, și a spus că în memoria regretatului Om de Stat va fi organizat un omagiu național.

***

Gabriel Attal, Premierul Franței, a postat pe pagina sa de X următorul mesaj:

Toată viața a făcut ca vocea Justiției să tune. Om de drept și de valori. Avocat, Ministru, Om de Stat, Robert Badinter ne-a părăsit. 
De la sălile de judecată la tribunele Adunării Naționale și Senatului și până la Consiliul Constituțional, și-a dedicat fiecare secundă din viață luptei pentru ceea ce era drept, luptei pentru libertăți fundamentale. 
Abolirea pedepsei cu moartea va fi pentru totdeauna moștenirea lui pentru Franța. Îi datorăm atât de mult. Drepturile și libertățile noastre îi datorează atât de mult. 
Mă gândesc la familia lui. Mă gândesc la cei dragi lui. Durerea noastră este imensă. 
Țara Iluminării pierde pe unul dintre cei care au continuat să o facă să strălucească.

***

Stéphane Séjourné, Ministru francez pentru Europa și Afaceri Externe, a postat pe contul său de X următorul omagiu:

Ne-a părăsit un gigant al conștiinței franceze. 
Robert Badinter lasă moștenirea unei vieți dedicate dreptății și demnității umane. 
Considerând că Europa este garantul viitorului nostru, lupta acestuia trebuie să ne ghideze acțiunile. 
Gândurile mele sunt la familia lui.

***

Eric Dupond-Moretti, Ministrul francez al Justiției, i-a adus un omagiu pe contul său de X regretatului jurist:

Avocat imens, Ministru al Justiției vizionar și curajos, Robert Badinter a întruchipat Republica noastră și valorile sale. 
Adânc îndrăgostit de dreptate, arhitect al abolirii pedepsei capitale, om de Drept și pasiune, lasă un gol incomensurabil, demn de moștenirea sa.

***

Cu mare tristețe și realizând tot ce îi datorează Consiliul Constituțional, Laurent Fabius, Președinte, membrii și colaboratorii Consiliului Constituțional au aflat de dispariția domnului Robert Badinter.
Prezidându-l din 1986 până în 1995, Robert Badinter a continuat să facă din Consiliul Constituțional o jurisdicție care garantează statul de drept și protejează drepturile și libertățile francezilor. Atașamentul său pentru munca justiției l-a determinat de atunci să militeze pentru deschiderea către cetățeni a dreptului de a aduce ei înșiși dezbaterea de constituționalitate în sala de judecată a Consiliului Constituțional. Până când procedura pentru problema prioritară de constituționalitate a putut fi creată în 2008, a continuat această luptă, care i s-a părut ca o completare necesară a celei pe care o condusese anterior în calitate de Păstrător al Sigiliilor pentru a deschide calea sesizării de către justițiabili a Curții Europene a Drepturilor Omului.
În numele membrilor și colaboratorilor Consiliului Constituțional și în numele său personal, Laurent Fabius transmite cele mai profunde condoleanțe soției sale Élisabeth Badinter și celor dragi ai săi.

***

Cu profundă durere, Comisia Internațională împotriva Pedepsei cu Moartea anunță decesul comisarului său Robert Badinter la 9 februarie 2024. Comisarul Badinter, care a fost unul dintre fondatorii ICDP, și-a arătat o dedicație profundă pentru abolirea pedepsei capitale, inclusiv conducând abolirea pedepsei cu moartea în Franța când era Ministrul Justiției. El lasă în urmă o moștenire de durată ca avocat pasionat, intelectual și inspirator pentru abolirea pedepsei cu moartea, care continuă să reverbereze peste granițe și generații de aboliționiști actuali și viitori.

***

Omagiu lui Robert Badinter (1928-2024)

Cu o imensă tristețe și profundă emoție comunitatea Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne a aflat, vineri, 9 februarie, despre dispariția lui Robert Badinter.
Președinte al Consiliului Constituțional, Ministru al Justiției, avocat, om de idealuri, angajamentul său, convingerile și bătăliile sale istorice în slujba democrației și justiției au lăsat o amprentă de neșters în memoria noastră colectivă. A fost și va rămâne una dintre cele mai eminente figuri ale universității noastre, un neobosit apărător al valorilor umanismului și libertății care sunt și ale instituției noastre.
Profesor de Drept Privat și Științe Penale la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne din 1974 până în 1994, apoi Profesor Emerit, recunoscut și admirat, va fi inspirat mai multe generații de profesori, lectori, cercetători și studenți, cu care în ultimele săptămâni a continuat să comunice cu mare disponibilitate și bunătate apreciată de toți.
În numele universității și al membrilor acesteia, președintele transmite cele mai sincere și întristate condoleanțe soției sale, doamna Élisabeth Badinter, precum și copiilor săi.

Mulțumesc profesor Robert Badinter

De acasă, n-a trebuit decât să traverseze Grădinile Luxemburg pentru a ajunge la universitatea noastră – universitatea sa – vizavi de Panteon. Mai întâi Sorbona, unde a studiat Sociologia după cel de-al Doilea Război Mondial, Facultatea de Drept din 1949, unde și-a terminat Doctoratul în Drept Privat în 1952, apoi Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, unde s-a întors în 1974 ca Profesor universitar, unde a continuat să predea când a fost Păstrător al Sigiliilor (1981-1986), Președinte al Consiliului Constituțional (1986-1995) și Senator (1995-2008) și unde și-a marcat participarea la zeci de conferințe.
Un om drept, un om de Drept, om făcut de Lege, activist pentru drepturile omului. Așa a fost Robert Badinter. Pasionat de Drept în general și de drepturile constituționale și penale în special, pe care le vedea ca un instrument de emancipare personală și de apărare a persoanelor, i-a plăcut să modeleze legea, în Franța, cu siguranță ca legiuitor, constituent sau ministru, dar și în străinătate, unde a a participat la elaborarea atâtor constituții.
Îi plăcea să predea Drept fără note sau în felul lui de povestitor remarcabil, inserând mereu anecdote extrase din vasta sa experiență personală – îl ascultase vorbind pe Léon Blum în 1936 –, condimentat cu un talent rar de imitator. Cercetările juridice și istorico-juridice l-au entuziasmat și nu este indiferent că una dintre cele mai recente cărți ale sale, condusă evident de propria sa istorie de familie, ajunge să documenteze, prin intermediul unor arhive inedite, procesul lui René Bousquet, care a avut loc în fața Înaltului Tribunal în 1948.
Robert Badinter s-a înconjurat întotdeauna de cadre universitare, de la asocierea sa în 1966, la Paris 1 Panthéon-Sorbonne, cu profesorul de Drept Privat Jean-Denis Bredin într-o firmă de avocatură de pionierat, până la crearea în 2010 a unui Corpus care a reunit o duzină de profesori de Drept, pentru că acesta avea în sine o viziune foarte înaltă asupra universității, pe care o considera un loc al cunoașterii și al libertății în transmiterea cunoștințelor. Între el și publicul său studențesc există o simpatie reciprocă și îi plăcea să spună că a doua zi după procesul lui Patrick Henry din 1977, pe care l-a apărat și a reușit să-l scape de pedeapsa cu moartea, a fost primit într-un amfiteatru universitar cu inscripția pe tablă: ‘Vă mulțumesc, domnule Badinter!’
Da, vă mulțumesc, domnule profesor Robert Badinter, pentru că ați asociat Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne cu firul comun, atemporal și universal, al unei vieți de angajament în favoarea apărării libertăților publice și a statului de drept.”

***

Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene a postat pe contul său de Facebook următorul mesaj:

Odată cu moartea lui Robert Badinter, Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene se desparte de cel care a deschis calea pentru crearea sa și pentru nașterea unei comunități academice care continuă să crească și să țină sus torța excelenței. 
Un omagiu îi va fi adus pentru a-i exprima recunoștința noastră veșnică.
Absolvenții Collège Juridique

***

Jud. Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României, a transmis următorul mesaj:

„Am aflat cu tristețe despre pierderea savantului și profesorului Robert Badinter, un reprezentant proeminent al culturii juridice franceze și europene, un apărător autentic al drepturilor omului, avocat al apărării și fost ministru francez al justiției, fost președinte al Consiliului Constituțional francez, care a condus demersurile de abolire a pedepsei cu moartea în țara sa și a determinat și influențat, prin soluțiile sale juridice, decizii ale unor organisme și instituții europene în direcția democratizării lor.

Domnul Profesor Badinter a fost un prieten apropiat al României, acordând sprijin real și consultanță de specialitate la elaborarea Tezelor și a Proiectului Constituției României, adoptată de Adunarea Constituantă în ședința din 21 noiembrie 1991 și aprobată prin referendum național la data de 8 decembrie 1991. Ne exprimăm in memoriam întreaga apreciere și recunoștință pentru cooperarea fructuoasă și sprijinul profesional pe care le-a acordat României.

În Franța, dl. Profesor Badinter a contribuit la realizarea unor importante schimbări legislative, inclusiv legi care au protejat drepturile și libertățile omului, a îmbunătățit condițiile de detenție și a susținut propriul său concept de justiție. În calitate de avocat al apărării, dl. Profesor Badinter a activat în cauzele majore privind pedeapsa cu moartea în Franța.

Printre alte realizări majore în calitate de ministru al justiției al Franței s-au numărat și acceptarea deplinei competențe a Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și contribuția la adoptarea Protocolului nr.6 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și la modernizarea Codului penal francez, stabilind mai multe măsuri menite să întărească drepturile persoanelor și ale victimelor.

Dl. Badinter a fost Profesor Asociat la Universitatea Paris I Sorbona, unde a predat la Facultatea de Drept până în 1994, când a devenit Profesor Emerit, continuându-și activitatea didactică până în 1996.

A fost implicat activ în crearea Curții Penale Internaționale și a fost președinte al Curții de Conciliere și Arbitraj din cadrul OSCE (1995-2013).

Prin vasta contribuție adusă în domeniul dreptului, dl. Badinter a fost și va rămâne un reper pentru multe generații, o personalitate complexă și un om al echilibrului. În semn de omagiu, pentru comemorarea importanței și valorii personalității și a activității sale în slujba științei dreptului și a apărării drepturilor omului, Franța a organizat funeralii naționale, la care a participat președintele Franței, dl. Emmanuel Macron.

Nu vom uita niciodată sprijinul cordial pe care ni l-a acordat, expertiza științifică și excelenta colaborare profesională cu instituțiile noii democrații instaurate în România după anii 1990, printre care și Curtea Constituțională a României, care face parte din spațiul francofon al instanțelor de contencios constituțional.

Ne exprimăm întreaga gratitudine în memoria Profesorului, personalitate proeminentă a comunității științifice-juridice a Franței și a Europei.

* Un omagiu In Memoriam adus ilustrului jurist și om politic poate fi vizionat aici.
Unul dintre ultimele interviuri VIDEO acordate de Robert Badinter poate fi vizionat aici.

Documentarea biografică pentru acest material a fost realizată de Răzvan Constandache.


Citeşte mai mult despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories