Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Iulia Motoc: Traficul de persoane este o infracțiune dificil de anchetat din cauza caracterului subteran, deseori transnațional, și mai ales a gradului extrem de vulnerabilitate a victimelor
06.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content, Drept penal, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, s-a referit în cadrul unui interviu acordat g4media.ro (5 aprilie 2021, aici) cu privire la traficul de persoane, declarând, printre altele: „Traficul de persoane este o încălcare majoră a drepturilor omului. Traficul de persoane, inclusiv exploatarea prostituției altuia, a fost calificat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca o încălcare a art. 4, articol referitor la interzicerea sclaviei și a muncii forțate. Acest drept, împreună cu dreptul la viață, interzicerea torturii și a tratamentelor inumane, aparține “nucleului dur” al drepturilor omului, de la care nu există nicio derogare. Aceeași calificare se regăsește și la nivelul instrumentelor internaționale și putem spune că, din punct de vedere al drepturilor omului, interzicerea traficului de persoane aparține normelor imperative, jus cogens în dreptul internațional, cele mai importante norme așa cum au fost calificate de Curtea Internațională de Justiție.

Sunt preocupante constatările din raportul Departamentului de Stat SUA legat de această problemă în Romania, raport special publicat în 2019; există și alte rapoarte ale instituțiilor internaționale care analizează situația României în acest domeniu. Rapoartele Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu referitoare la combaterea traficului de persoane, elaborate în temeiul articolului 20 din Directiva 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, ultimul raport fiind din octombrie 2020, precum și la mai multe rapoarte ale GRETA.

Raportul Departamentului de Stat SUA și cel al Comisiei Europene consideră România primul stat din Uniunea Europeană care furnizează victime pentru trafic în Uniunea Europeană, fie că este vorba de exploatarea sexuală sau de muncă forțată. Este o situație foarte gravă față de care au reacționat autoritățile române, Guvernul, Parlamentul, Autoritățile judecătorești, dar drumul de parcurs este foarte lung.

Încă nu există în România o dezbatere publică suficient de cuprinzătoare legată de acest subiect complex și sensibil, victimele și martorii se confruntă cu multe prejudecăți și discriminări de gen sau etnice care există încă în opinia publică.

Din păcate, dimensiunile traficului bazat pe aceeași paradigmă a relațiilor dintre putere și vulnerabilitate, ca multe alte încălcări ale drepturilor omului, sunt extrem de greu de estimat, dar sunt impresionante. Profitul din aceste infracțiuni la nivel global a fost anul trecut de 29.4 miliarde de dolari după datele Europol; în mod evident este o industrie, a treia din lume și cea mai tristă.

În România avem o legislație care este adecvată (…). Problema nu este legislația, ci aplicarea ei; este o infracțiune dificil de anchetat din cauza caracterului subteran, deseori transnațional, și mai ales a gradului extrem de vulnerabilitate a victimelor, care sunt terorizate de cei care le-au traficat. Traficul de cele mai multe ori este urmat de violență și șantaj. Victimele sunt deseori supuse oprobiului public, ceea ce le descurajează și mai mult să descrie situațiile prin care au trecut.”

Înterviul este disponibil aici.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti