« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

ÎCCJ. Curtea de Conturi poate controla atât băncile, cât și BNR
14.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Banca Naţională a României are atribuţii de autorizare şi de luare a măsurilor necesare în sistemul de economisire-creditare, conform Legii nr. 541/2002, însă nicăieri în cuprinsul acestei legi nu este prevăzută competenţa exclusivă a BNR cu privire la controlul modului de formare, de administrare şi de întrebuințare a resurselor financiare ale statului, dacă acest control priveşte o bancă ce activează în domeniul economisirii-creditării şi utilizează atare fonduri. Așadar, Legea nr. 541/2002 nu exclude competenţa specifică a Curţii de Conturi cuprinsă în dispoziţiile Legii nr. 94/1992, instituție care are competenţa să îşi desfăşoare activitatea specifică şi asupra Băncii Naţionale a României, având competenţa stabilită de lege de a efectua activitatea de verificare asupra unei bănci care acţionează în sistemul economisire-creditare şi care face parte din categoria entităților enunţate de dispozițiile art. 24 lit. c) din Legea nr. 94/1992. (Decizia nr. 6344 din 26 noiembrie 2020, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: Arii de practică, Banking, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudență Curți de Apel, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD