« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua (inter)națională a romilor
08.04.2021 | Gianina CLOP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Gianina Clop

Gianina Clop

8 aprilie are o dublă semnificație:

(1) Ziua Internațională a Romilor, care a fost declarată în anul 1990 la cel de-al patrulea Congres Mondial al Romilor. Se celebrează, astfel, coagularea romilor într-o mișcare globală: între 6-8 aprilie 1971 a avut loc primul Congres Mondial al Romilor, când s-au pus bazele Uniunii Internaționale a Romilor (Romano Internacionalno Jekhetanipe). Atunci s-a stabilit drapelul – o roată indiană pe fond verde cu albastru; și imnul internațional al romilor – melodia Gelem, Gelem („Mergeam, Mergeam) compusă de muzicianul Jarko Jovanovic. Ulterior, organizația dobândește statut consultativ pe lângă ONU.

Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa. Limba vorbită de romi se numește „romani” și se sărbătorește la nivel internațional pe 5 noiembrie. Ei au pătimit în timpul celui de-al doilea război mondial, drept pentru care ziua de 2 august a fost declarată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor. Combaterea antițigănismului și a discriminării, susținerea egalității și încurajarea participării democratice, promovarea încrederii și responsabilității publicului și sprijinirea accesului la educație și formare incluzivă de calitate: acestea sunt obiectivele uni Plan de acțiune privind incluziunea romilor și a nomazilor (2020-2025) la nivelul Consiliului Europei.

(2) În România, această dată a fost consacrată drept „Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr. 66/2006. Se evită denumirea „țigani”, care înseamnă „sclav, rob”. Romii au fost timp de 500 ani sclavi pe teritoriul ce aparține azi României; la 20 februarie se comemorează dezrobirea lor. Prin Legea nr. 2/2021 s-a prevăzut modul de prevenire și combatere a antițigănismului. Romii reprezintă minoritatea cea mai extinsă din România, după etnicii maghiari.

Jurist Gianina Clop
Voluntar VeDem Just

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Legal Days, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD