Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

CEDO. Vavřička și alții împotriva Cehiei. Principiul solidarității sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor. UPDATE: Iulia Motoc: Sunt pure speculații că CEDO ar putea considera vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie
09.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content, Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 8 aprilie 2021, prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a făcut următoarele precizări: „Multe speculații în legătura cu această hotărâre privind vaccinarea a CEDO. Deocamdată speculații ale doctrinei mai întai franceze în sensul că ar putea fi aplicată la COVID, preluată apoi în mediile românești. Repet, sunt pure speculații că CEDO ar putea considera vaccinarea împotriva COVID obligatorie în conformitate cu Convenția având în vedere factorii care sunt diferiți.”

***

Joi, 8 aprilie 2021, Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că principiul solidarității sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv a celor care se simt mai puțin amenințați de boli.

Astfel, în cauza Vavřička și alții împotriva Cehiei privind vaccinarea obligatorie a copiilor, Curtea a constatat că nu există o încălcare a art. 8 din Convenție.

În Republica Cehă există o obligație legală generală de vaccinare a copiilor împotriva a nouă boli cunoscute. Părinții care nu se conformează acestei obligații, fără motive întemeiate, pot fi amendați, iar copiii care nu au fost vaccinați nu sunt acceptați în grădinițe.

Cazul a fost adus în instanță de către familiile care au fost amendate sau cărora li s-a refuzat accesul la grădiniță pentru că nu și-au respectat obligația legală de vaccinare.

Curtea a constatat că măsurile reclamate, evaluate în contextul național, stabilesc un echilibru echitabil cu obiectivele urmărite de statul ceh, și anume protecția împotriva bolilor care reprezintă un risc grav pentru sănătatea fiecăruia.

:: Hotărârea
:: Întrebări și răspunsuri

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti