Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Primul litigiu din România în care s-a analizat legătura de cauzalitate între administrarea unui medicament în cadrul unui studiu clinic și decesul unui subiect al respectivului studiu


08.04.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept civil, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Malpraxis medical, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Echipa pluridisciplinară din cadrul Voinescu Lawyers, condusă de avocații parteneri Gabriel Voinescu și Timeea Ciudin, obține un succes răsunător în etapa apelului în primul litigiu din România în care s-a încercat atragerea răspunderii patrimoniale a sponsorului unui studiu clinic, unul din cei mai mari producători de medicamente de la nivel global, pentru decesul unui subiect al respectivului studiu.

Gabriel Voinescu, Managing Partner: „De la momentul la care am început să lucrăm pe acest dosar și până la data soluționării apelului, în România s-a mai format o generație. Durata îndelungată a acestui dosar reprezintă un indicator al complexității extrem de ridicate a acestui litigiu. Dincolo de specificitatea litigiului și de impactul direct al soluției favorabile producătorului de medicamente, am încercat pe parcursul celor nouă ani de duel judiciar să răspundem unei nevoi primare a părții pe care o reprezentăm: nevoia ca informații confidențiale ori secrete comerciale referitoare la studiile clinice să nu fie divulgate către terțe persoane, care ar putea la un moment dat să obțină acces la dosar. De altfel, în calitate de avocat consultant al producătorului de medicamente, am sesizat acest risc încă de la început, iar toate demersurile realizate în dosar au urmărit permanent o securizare a poziției clientului pe acest aspect.

Timeea Ciudin, Partner: „Întotdeauna este o provocare intelectuală să lucrezi pe o speță nouă, să pășești pe un teritoriu nealterat de practica judiciară preexistentă și să fii tu un creator de practică. Provocarea a fost cu atât mai intensă în acest dosar cu cât el a necesitat abordarea unor problematici juridice și medicale complexe, pornind de la corecta aplicare a legislației naționale și europene adoptate în materia studiilor clinice și terminând cu realizarea unei expertize medico-legale, a cărei finalitate a constat în verificarea existenței oricărei legături de cauzalitate existente între administrarea unui medicament de investigație clinică subiectului unui studiu clinic și regretabilul deces al respectivului subiect. Am reușit să convingem instanțele de fond și apel, sprijinindu-ne pe concluziile raportului de expertiză medico-legală realizat în dosar exclusiv pe baza unor acte medicale care evidențiau o patologie severă a subiectului studiului clinic, că decesul subiectului studiului clinic nu a avut drept cauză administrarea medicamentului testat în cadrul studiului”.

Voinescu Lawyers este o societate de avocatură care s-a constituit prin desprinderea din unul dintre liderii pieței de avocatură din România la finalul anului 2018. În prezent, la doi ani și jumătate de la înființare, Voinescu Lawyers a construit o echipă de 10 avocați care excelează în ariile juridice în care sunt specializați și care oferă o gamă completă de servicii în sfera dreptului afacerilor, ce includ reprezentarea în cadrul litigiilor civile și de criminalitate economică.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti