Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Afaceri transfrontaliere Dreptul Uniunii Europene Mesaje de condoleanțe

Alexei Navalnîi a decedat în închisoare. UPDATE: Ceremoniile funerare

1 martie 2024 | JURIDICE.ro

Slujba de înmormântare a lui Aleksei Navalnîi, potrivit anunțului făcut de soția sa, Iulia Navalnaia, are loc astăzi, 1 martie 2024, începând cu ora 14:00, ora Moscovei (13:00, ora României), la Biserica Icoanei Maicii Domnului Îndurerată „Alină-mi durerea”, situată în Moscova, cartierul Marino, unde locuia oponentul, militantul pentru drepturile omului și juristul rus, iar după slujbă, trupul neînsuflețit al acestuia urmează a fi condus și înhumat la Cimitirul Borisov (Borisovski) din capitala rusă.

Ceremoniile funerare pot fi vizionate aici.

***

Luni, 19 februarie 2024, Consiliul UE a publicat declarația Înaltului Reprezentant, în numele Uniunii Europene, cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi:

Uniunea Europeană este revoltată de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Putin și autorităților ruse. Astăzi, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am transmis cele mai sincere condoleanțe soției sale, Iulia Navalnaia, copiilor, familiei, prietenilor și tuturor celor care au lucrat cu el în beneficiul țării lor.

Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă cu privire la circumstanțele decesului său brusc. UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei și autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, și va impune costuri suplimentare pentru acțiunile lor, inclusiv prin sancțiuni.

În întreaga lume, oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Alexei Navalnîi. În Rusia, autoritățile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri și câteva sute de persoane au fost reținute. Acestea trebuie eliberate imediat.

Interviuri JURIDICE.ro

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Dând dovadă de curaj, Alexei Navalnîi se întorsese în Rusia după o tentativă de asasinat cu agentul neurotoxic „Noviciok”, interzis în temeiul Convenției privind armele chimice, la care Federația Rusă este stat parte. Executa mai multe sentințe motivate politic într-o colonie penală strictă din Siberia, unde a fost mutat pentru a fi izolat de restul lumii. Accesul familiei la acesta a fost restricționat. Avocații săi sunt hărțuiți, iar trei dintre aceștia se află în arest preventiv din octombrie 2023.

Uniunea Europeană a condamnat repetat în termenii cei mai fermi otrăvirea sa și toate hotărârile motivate politic împotriva sa pentru activitățile sale politice și anticorupție legitime, solicitând eliberarea sa imediată și necondiționată. UE a solicitat repetat Rusiei să îi asigure securitatea și sănătatea, inclusiv prin contactarea autorităților de la Moscova, lucru care a rămas fără efect.

Pe parcursul întregii sale vieți, Alexei Navalnîi a dat dovadă de curaj incredibil, devotament față de țara sa și față de ceilalți cetățeni și hotărâre, prin acțiunile sale anticorupție în Rusia, transmițând un mesaj care a atras mulți oameni din întreaga țară. Acesta este motivul pentru care lui Putin și regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs și al alegerilor prezidențiale ruse din martie.

Moartea neașteptată și șocantă a lui Alexei Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia. Uniunea Europeană își reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera imediat și necondiționat toți ceilalți deținuți politici, inclusiv Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yașin, Alexei Gorinov, Lilia Cianișeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco și Ivan Safronov.

***

Sâmbătă, 17 februarie 2024, Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj:

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă regretul profund ca urmare a anunțului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.

În 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnyi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European.

Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanțe familiei lui Alexei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtășim durerea lor și suntem solidari cu cei care au admirat și sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.

***

Vineri, 16 februarie 2024, Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următorul mesaj:

Profund întristat de vestea că Alexei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate & drepturi. Îndemnăm Rusia să desfășoare o anchetă transparentă și cuprinzătoare.

***

Vineri, 16 februarie 2024, Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a informat că Alexei Navalnîi a decedat în închisoare, potrivit biziday.ro.

“Alexei Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape imediat cunoștința. Medicii au intervenit de urgență, au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii au confirmat decesul acestuia. Cauzele morții sunt în curs de stabilire.“

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale