« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 5-9 aprilie 2021
09.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a unui inculpat, la data faptei asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.
În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obține sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziționării respectivului utilaj industrial.
Astfel, inculpatul ar fi vândut societății respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată.
Ulterior, după mai multe „reparații și îmbunătățiri” efectuate la mai multe firme din spațiul intracomunitar, utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societății care încheiase inițial contractul de finanțare.
În realitate, utilajul industrial „nou”, în valoare de 7.378.003 lei (achitați din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziționat niciodată.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția pentru combaterea corupției. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Obiectivul CET Brașov, înființat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Brașovului cât și pentru brașoveni, se află în procedură de insolvență din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Brașov, unicul acționar al acestei societăți.
În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanță organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiții de supraofertare, conform Legii nr. 85/2006, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la prețul total de 16.843.950 euro.
În acest context, în perioada februarie 2021 – martie 2021, inculpatul i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma de 4.000.000 euro, pentru sine și pentru alții, susținând că are posibilitatea reducerii prețului de vânzare al obiectivului CET Brașov, de la suma de 17.000.000 euro, la suma de 11.000.000 euro și lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF București, ANAF Brașov, a Ministerului Mediului, a Consiliului Județean Brașov și a Primăriei Brașov.
Totodată, inculpatul l-ar fi asigurat pe martor că îi va determina pe funcționarii publici implicați în procedura de vânzare a bunurilor aparținând Statului român să scadă prețul de vânzare al obiectivului, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafețe de teren, deși aceste mențiuni nu erau trecute în caietul de sarcini și că îl va ajuta în vederea obținerii autorizației de demolare într-un termen scurt.
Pentru a crea aparența unei tranzacții legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea și depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în prețul unui contract de consultanță.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 9 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Cerere de efectuare a urmăririi penale. Abuz în serviciu. Fals intelectual. Fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale),
– fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul ar fi acționat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.
Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.
În același context, în perioada februarie – octombrie 2017, în vederea producerii de consecințe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere.

La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviințare de începere a urmăririi penale a aceluiași demnitar.
Ulterior, au rezultat date și indicii rezonabile privind săvârșirea, de către fostul ministru, și a altor infracțiuni, respectiv trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a unui alt act material care intră în conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Luare de mită. Cumpărare de influență. Acces ilegal la un sistem informatic. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului D.V.A., ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (trei acte materiale),
– cumpărare de influență,
– acces ilegal la un sistem informatic.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 4 februarie 2021, inculpatul D.V.A., în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul D.V.A. să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.
În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul D.V.A. l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

La data de 1 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul D.V.A. ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul D.V.A. ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 8 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a trei inculpați (două persoane fizice și Asociația Agro-zootehnică Nemira) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, cei doi inculpați, persoane fizice, în calitate de reprezentant, respectiv președinte al Asociației Agro-zootehnice Nemira, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri false (declarații, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul Schemei de plăți directe pe suprafață, a plăților compensatorii pentru zonă defavorizată montană, precum și în cadrul plăților pentru agromediu, sume de bani din bugetul național și al Uniunii Europene.
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 800.020 lei.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 712.316 lei, nerecuperată până în prezent.
În prezența avocaților aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– în cazul celor două persoane fizice, un an și opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și și interzicerea, pe o perioadă de un an și opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– în cazul Asociației Agro-zootehnice Nemira, pedeapsa de 13.500 lei amendă și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, un om de afaceri și SC Solar Engineering SRL, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în forma participației improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În contextul proiectului „Modernizarea DJ 687 Sântuhalm-Hunedoara-Călan” finanțat din fonduri europene, la sfârșitul anului 2017, a fost desfășurată procedura de atribuire a unuia dintre contracte vizând elaborarea documentației tehnico-economice și lucrări deviere rețea electrică pentru unul dintre tronsoane (km 13+050 – km 22+791).
După analizarea ofertelor depuse în cadrul licitației, a fost declarată câștigătoare oferta unei asocieri de firme din care făcea parte și SC Solar Engineering SRL.
Pentru dovedirea experienței necesare, în numele SC Solar Engineering SRL, omul de afaceri inculpat în prezenta cauză, ar fi întocmit, semnat și depus mai multe documente false: contract de prestări servicii, declarație privind lista principalelor prestări de servicii în ultimii 3 ani etc.
Consecința acestor demersuri ar fi fost obținerea pe nedrept de către asocierea de firme câștigătoare a licitației, a sumei de 738.878 lei.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 724.101 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2019, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false și inexacte (contracte de arendă) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.534 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, la data faptelor președinte al unei asociații, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2016 – 2017, în contextul derulării a două contracte de finanțare nerambursabilă având ca obiect implementarea programelor ”The First Step in Education, The First Step in Volunteering!” și „No For Bulling&Drug, Yes for Life!”, inculpata, în calitate de președinte al unei asociații, ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația fondurilor primite în scopul amintit mai sus, în valoare totală de 15.500 euro.
Banii respectivi ar fi fost folosiți de inculpată în scopul co-finanțării altor proiecte pe care asociația le avea în derulare sau pentru achitarea unor obligații pecuniare care excedau obiectului contractului (remunerații, impozite, plăti către diverși furnizori de utilități necesare întreținerii sediului organizație, etc.).

În prezența avocaților, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brăila.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

D.N.M., N.V. și V.P., la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2008, inculpații D.N.M., N.V. și V.P., în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China.
În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.
Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate.
În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7020).

:: Sursa: www.pna.ro

10. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată față de:
Trei inculpați, persoane fizice (coordonator activitate Asociație PROFACTUM, consilier privind orientarea în carieră în cadrul proiectului „Combate șomajul” din partea Asociației PROFACTUM, manager de proiect în cadrul proiectului „Combate șomajul”), în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile:
– participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârșită în formă continuată,

ASOCIAȚIA PROFACTUM ALBA IULIA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Combate șomajul”, finanțat din fonduri nerambursabile, cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi întocmit, semnat și ar fi pus la dispoziția reprezentantului liderului de proiect, Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir, mai multe documente false (fișe de pontaj, fișe de consiliere, foi colective de prezență, etc.) din care rezulta faptul că o persoană, consilier privind orientarea în carieră din partea Asociației PROFACTUM Alba Iulia, ar fi participat la desfășurarea activităților de consiliere a persoanelor țintă a proiectului, cu toate că au avut cunoștință despre neimplicarea acestuia în proiect.
Ulterior, fără a cunoaște caracterul fals al înscrisurilor, reprezentantul Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir le-a transmis spre decontare către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru.
Consecința acestor demersuri a avut drept rezultat obținerea pe nedrept de către Asociația PROFACTUM a sumei de 460.387 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin a doi dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

11. DNA – Serviciul Teritorial Ploiești. Folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi dintre ei reprezentanți ai unor societăți comerciale), pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârșite în forma autoratului, complicități și instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale și T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autoritățile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziția din Turcia, în numele a două societăți comerciale, a cantității totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condițiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanțial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.
În demersul său infracțional, același om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:
– prezentarea de probe de sare autorităților sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,
– înlocuirea fizică a documentelor ce însoțeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,
– înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfășurată pe raza comunelor Sintești, județul Ilfov, Păulești și Bucov, județul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăți comerciale).
Acționând în această manieră, cei trei inculpați au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești s-a contituit parte civilă în cauză.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

12. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Trafic de droguri de risc. Trafic de droguri de mare risc. Nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Trimitere în judecată.

În referire la comunicatul nr. 96/VIII/3 din data de 01 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, au dispus trimiterea în judecată, în două cauze distincte, a doi inculpați aflați în stare de arest preventiv respectiv în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2020 – 30 ianuarie 2021, pe raza municipiului Constanța, cei doi inculpați ar fi vândut unor persoane fizice cantitatea de peste 8 grame de droguri de mare risc (canabis și cocaină).
De asemenea, la data de 31 ianuarie 2021, din locuințele inculpaților ar mai fi fost ridicată cantitatea totală de 80 g droguri (cocaină și canabis) pe care aceștia ar fi deținut-o în vederea comercializării și nouă cartușe cu glonț care erau deținute fără drept.

Dosarele au fost trimise spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul unui inculpat și cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cazul celuilalt.

:: Sursa: www.pna.ro

13. DNA – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare. Fals în declarații. Deturnarea licitațiilor publice. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: fals în declarații și deturnarea licitațiilor publice.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2017, în contextul unei proceduri de achiziție publică derulate de Ministerul Turismului, având ca obiect organizarea evenimentului intitulat „Crăciun în Maramureș”, cei doi inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, ar fi efectuat demersuri pentru ca una dintre cele două firme să câștige licitația organizată în scopul menționat mai sus.
Concret, până la momentul depunerii ofertelor, cei doi oameni de afaceri:
– ar fi colaborat și s-au consiliat reciproc cu privire la modul de întocmire a documentației,
– ar fi elaborat pe baza documentației oferte identice din punct de vedere tehnic,
– ar fi stabilit prețurile (unul dintre ele fiind mai mic decât celălalt) care urmau a fi înscrise în ofertele financiare,
– ar fi făcut declarații necorespunzătoare adevărului din care rezulta că cele două societăți erau într-o reală competiție și că aveau capacitatea tehnică și profesională de a organiza evenimentul respectiv. În realitate, scopul urmărit de inculpați a fost acela ca una dintre firme să câștige licitația, iar cealaltă, în calitate de subcontractor, să presteze o parte din servicii.
– ar fi depus prin intermediari cele două oferte la Ministerul Turismului.
În acest context, la data de 19 decembrie 2017, după evaluarea ofertelor, între Ministerul Turismului și o societate a unuia dintre oamenii de afaceri, a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea evenimentului respectiv.
Ulterior, așa cum a fost planificat inițial, firma câștigătoare a licitației a subcontractat o parte din servicii celeilalte societăți comerciale, administrate de celălalt inculpat.

În cauză, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de succesor legal al Ministerului Turismului, s-a constituit parte civilă cu suma de 114.554 lei, care a fost achitată firmei câștigătoare a licitației, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de persoane. Proxenetism. Șantaj. Sustragere de sub sechestru. Trafic de minori. Deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu. Spălarea banilor. Mărturie mincinoasă. Trimiterea în judecată

Urmare a comunicatului din data 11.11.2020, prin rechizitoriul din data de 01.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 30 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, șantaj, sustragere de sub sechestru, trafic de minori, deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, spălarea banilor și mărturie mincinoasă.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, la scurt timp după destructurarea unei grupări conduse de membru marcant al lumii interlope (grupare specializată în traficul de persoane și proxenetism), suspectul în cauză (unul dintre locotenenții persoanei mai sus menționate), în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți au folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția și, inducându-le în eroare, fie cu promisiunea unui viitor comun (metoda loverboy), fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos, respectiv profitând de starea lor de vulnerabilitate (situație materială precară, naivitate, lipsă de educație – factori determinanți pentru respectivele tinere în alegerea practicării prostituției), le-au convins să se prostitueze în beneficiul lor.
Astfel, sub coordonarea liderului, căruia membrii grupării i se adresau cu apelativul „naşu”, s-au pus bazele unei grupări infracţionale specializată, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori şi proxenetism, în secundar în şantaj (consecinţă a plăţii unor taxe de protecţie).
După ce au ieşit din penitenciar, membrii grupării infracţionale au continuat să recruteze şi alte victime, le-au transportat, adăpostit în locaţii din state occidentale (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveţia) şi le-au constrâns să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil.
La gruparea infracţională au aderat, în timp, şi alţi membri ce făceau parte din acelaşi anturaj. O parte dintre ei aveau rolul de a recruta victimele, dar și de a le transporta pe teritoriul Germaniei (de la locaţiile în care erau adăpostite, până la bordeluri), de a le adăposti şi a le supraveghea, precum şi de a „colecta” veniturile obţinute din prostituţie (de cele mai multe ori, transportau banii personal în țară, unde erau împărţiţi între membrii grupării; uneori, erau folosite sistemele de transfer financiar, caz în care evitau, pe cât posibil, să apară la rubrica „beneficiar”, folosind intermediari).
De asemenea, unii dintre membri identificau localuri unde urmau a fi duse victimele şi purtau „negocieri” cu reprezentanții acestora, prin prisma relaţiilor pe care le dezvoltaseră cu membrii unei grupări de motocicliști sau la cluburi din Italia, dar şi raportat la numărul mare de tinere a căror angajare o intermediau la respectivele localuri.
Odată ajunse în străinătate, victimele erau constrânse (fizic şi psihic) de inculpaţi să se prostitueze în folosul lor, în condiţiile în care nu cunoşteau limba, erau izolate de prieteni şi familie şi nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în ţară la momentul în care îşi dădeau seama de situaţia reală.
Victimele care refuzau să practice prostituţia erau sechestrate şi supuse unor violenţe extreme, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistenţă.
În cele din urmă, din cauza violenţelor la care erau supuse şi a ameninţărilor cu acte de violenţă îndreptate împotriva membrilor familiilor lor, victimele erau nevoite să se prostitueze în beneficiul membrilor grupării infracţionale.
În cele mai multe cazuri, victimele erau ţinute în imobile stabilite de inculpaţi, erau transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituţia, erau permanent controlate/supravegheate, inculpaţii încălcându-le dreptul la viaţa privată şi aducându-le într-o situaţie de aservire.
Inculpaţii le reţineau actele de identitate cu intenţia vădită de a păstra controlul asupra lor şi a le împiedica să expedieze o parte din veniturile obţinute din prostituţie, prin sistemele financiare de transfer, pe numele unor membri de familie. De asemenea, au fost situaţii în care inculpaţii invocau aşa-zise „contracte pe viaţă”, în sensul că victimele nu aveau nicio altă alternativă decât să se prostitueze în beneficiul lor.
Unele victime au fost vândute altor traficanţi, în scopul exploatării, persoanele care le-au preluat primind şi informaţii în legătură cu victima, comportamentul acesteia pe perioada cât a fost exploatată, date despre familie, toate acestea în scopul de a fi şantajată, pentru a fi exploatată şi controlată mai uşor.
Au fost şi situaţii în care inculpații nu au mai reușit să deţină controlul asupra victimelor, chiar şi după aplicarea unor corecţii fizice, caz în care pentru a le determina să nu fugă sau să revină la domiciliile lor din ţară, le solicitau diferite sume de bani, sume pe care victimele nu aveau posibilitatea să le achite, fiind, astfel, obligate să continue activitatea de prostituție în beneficiul lor.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Dolj.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ. Viol. Trafic de minori. Reţinere.

La data de 05.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 44 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori.

În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2019, inculpatul, prin amenințări cu acte de violență, a constrâns doi minori să practice cerșetoria, pe raza municipiului Roman, minori pe care i-a găzduit în locuința sa, beneficiind de sumele de bani obținute de aceștia.
De asemenea, în luna martie 2021, inculpatul a întreținut relații sexuale, prin constrângere, cu cei doi minori.
La data de 05.04.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Neamț au efectuat un număr de 2 percheziții domicliare, în urma cărora a fost pus în aplicare un mandate de aducere.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a

Criminalității Organizate Bacău și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Galați. Constituire a unui grup infracțional organizat. Contrabandă. Reținere.

La data de 05.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea unui număr de 8 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 8, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat specializat și contrabandă.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna octombrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională organizată specializată în contrabanda cu țigări. Membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României țigarete provenite din Ucraina și Republica Moldova, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din județele Suceava şi Botoşani. Țigaretele de contrabandă erau aduse în țară cu ajutorul unor microbuze, iar ulterior erau depozitate, transportate și valorificate atât pe teritoriul județului Galați, cât şi în alte judeţe de pe teritoriul României.
Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni.
Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava – București.
Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea.
Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport.
Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea țigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari.
La data de 05.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 21.063 de pachete de țigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile.
În cursul zilei de astăzi, cei 8 inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Anterior, la data de 14.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat o altă percheziție domiciliară, pe raza județului Buzău, în cadrul unui alt dosar penal, în urma căreia a fost destructurată o altă grupare infracțională specializată în săvârșirea infracțiunii de contrabandă și au fost ridicate 149.795 pachete de țigarete(peste 300 de baxuri) ce urmau a fi valorificate inclusiv prin intermediul grupării infracționale destructurate la data de 05.04.2021.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că membrii respectivei grupări infracționale au avut ca principal obiectiv procurarea cantităților de țigarete destinate introducerii, în mod ilegal în România și încărcarea acestora în mijloace de transport special modificate prin crearea unor locașuri ascunse care erau apte să preia cantități de aproximativ 100 de baxuri/mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de țigări/mijloc de transport.
În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spațiilor ascunse destinate încărcării unor cantități importante de țigarete.

În respectiva cauză, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a unui număr de 3 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Suceava, Iași, Buzău, Ialomița și Botoșani, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale din București, Brăila și Suceava, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Criminalistic și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Trafic de droguri de risc. Efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație. Percheziții domiciliare.

La data de 08.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza județului Buzău, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație.

În cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane au desfășurat activități de procurare, transport, depozitare, preparare și vânzare de droguri de risc și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Substanțele erau procurate de către dealerii locali, în principal, de la persoane de pe raza municipiilor Brăila, Galați şi Bucureşti şi oferite către consumatorii de pe raza județului Buzău, preţurile variind în funcţie de tipul și cantitatea de substanţă interzisă: 45-60 lei/gram canabis, 200-300 de lei/gram (pulbere substanță activă), 10-50 lei/pacheţel cu fragmente vegetale psihoactive.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate diferite cantități de materie vegetală și pulbere de culoare albă, despre care există suspiciunea că ar fi substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Ploiești și IJJ Buzău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Reținere

La data de 06.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 5 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de foloase patrimoniale prin tranzitarea migranților ilegali către diferite țări din Uniunea Europeană.
Astfel, după trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Serbia și România de către migranții, persoana de legătură din Serbia lua legătura membrii grupării, care organizau transportul migranților din zona de frontieră până în apropierea municipiului Timișoara.
În acest sens, migranții trimiteau coordonatele GPS ale locului unde se aflau, acestea fiind folosite de către șoferii autoturismelor pentru a fi preluați și transportați la destinație.
În timpul efectuării transportului, migranții erau filmați în timp ce li se solicita să se identifice, iar respectivele fișiere video erau transmise prin intermediul unei aplicații telefonice în Serbia, de unde membrii grupării primeau plata transportului, aproximativ 100 euro pentru fiecare migrant.
Ajunși în apropierea municipiului Timișoara, migranții se predau autorităților, care îi cazau în centrele specializate, până în momentul în care găseau un alt transportator dispus să îi conducă spre țările din vestul Europei.
La data de 06.04.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri. De asemenea, au fost indisponibilizate 2 autoturisme, în vederea instituirii sechestrului asigurator.
La data de 06.04.2021, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a unui număr de 3 inculpați și arestul la domiciliu față de alți 2 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție Dolj și Timiș, al polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Timișoara, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Constituire a unui grup infracțional organizat. Camătă. Fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Spălarea banilor. Reținere.

La data de 08.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor.

În fapt s-a reținut că, membrii grupării, în mod coordonat și fiecare având un rol bine stabilit, au procedat la acordarea, în mod repetat, de împrumuturi cu dobândă situată între 7 % și 10 % pe lună, către zeci pe persoane de pe raza județului Mureș, totalizând peste 500.000 euro. Pentru împrumuturile având la bază sume semnificative de bani, erau încheiate contracte de garanții imobiliare, în care deseori era prevăzută o suma net superioară celei acordate efectiv pentru a fi acoperită din punct de vedere aparent legal și dobânda percepută. Pentru sumele de bani care nu erau semnificative, erau deseori gajate, în fapt, diferite bunuri mobile.
La data de 08.04.2021, procurii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș au efectuat un număr de 43 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sumele de 88.600 de lei, 183.890 de euro, 4.528.000 de forinți, 15 telefoane mobile, 3 memory stick-uri, 1 laptop, 1 hard extern, 2 arme airsoft, contracte de garanție imobiliară și contracte de împrumut.
În cursul zilei de astăzi, inculpații reținuți vor fi prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Harghita, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD