Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Noutăți legislative Sistemul judiciar

Guvernul aprobă memorandumul referitor la relocarea unor penitenciare în afara zonelor urbane

21 martie 2024 | JURIDICE.ro

Guvernul României, în cadrul ședinței din 21 martie 2024, a aprobat memorandumul ”Relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare.

Memorandumul prevede relocarea în afara orașelor a penitenciarelor din Craiova, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc și Brăila.

Beneficiile relocării închisorilor în afara zonelor urbane prezintă numeroase aspecte pozitive din perspectiva sistemului administrației penitenciare precum creșterea siguranței publice și îmbunătățirea condițiilor de detenție.

În vederea realizării acestui demers, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acestora vor colabora cu autoritățile publice locale pentru a identifica cele mai bune decizii pentru procesul de relocare până la finele anului 2024.

Construirea unităților noi de detenție se va face cu respectarea normelor obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, iar terenurile sau construcțiile rămase ulterior relocării unităților penitenciare vor putea prelua funcțiuni de utilitate publică, în beneficiul comunității locale și în acord cu interesul public.

***

Guvernul României, în ședința din data de 16 februarie 2024, a aprobat memorandumul ”Relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare”, potrivit unui comunicat.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Acesta se referă la problemele ridicate de prezența unor penitenciare în zona centrală a unor orașe importante din România și la opțiunile pentru relocarea lor. Astfel de unități de detenție, pentru care se apreciază necesară relocarea sunt penitenciarele Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Iași, Ploiești, Timișoara și secția exterioară Cluj din cadrul Penitenciarului Gherla.

Alina Gorghiu, ministra justiției: ”Am adus această problemă în atenția Guvernului pentru că este vorba despre un proiect major, prea amplu pentru a fi soluționat exclusiv de Ministerul justiției. Memorandumul de astăzi este rezultatul unor analize care se fac de mai mult timp la nivelul sistemului. Relocarea în afara orașelor prezintă numeroase avantaje printre care se numără creșterea siguranței publice, îmbunătățirea condițiilor de detenție și chiar eficientizarea demersurilor de reabilitare și reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. Pe de altă parte, pentru unitățile administrativ teritoriale, un astfel de demers poate contribui la îndeplinirea obiectivelor administrațiilor publice locale de promovare a turismului, dezvoltare a mediului de afaceri și revitalizare a centrelor orașelor. Sistemul penitenciar se modernizează, se dezvoltă pe principii sănătoase. Am început deja construcția unui penitenciar nou la Unguriu, în Buzău, și vom începe în viitorul apropiat un altul la Berceni, în Prahova. De asemenea, în anii 2021 – 2023 au intrat în uz peste 2000 de noi locuri în penitenciarele existente. Guvernul a aprobat acum această nouă direcție de dezvoltare strategică. Vom lucra în acest sens în perioada următoare și vom avea inclusiv discuții cu administrațiile locale.”

Măsurile concrete propuse prin memorandum în vederea relocării unităților cuprind inițierea demersurilor pentru identificarea de terenuri libere de construcții aflate în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale care pot face obiectul transferului în domeniul public al statului și în administrarea unităților de detenție din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor – Ministerului Justiției urmând ca ulterior să fie inițiate demersurile necesare pentru transferul efectiv al acestora.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership