Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
12.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Dosarul are ca obiect săvârșirea unei infracțiuni din domeniul sănătății și securității în muncă și a unei infracțiuni de ucidere din culpă. Curtea de Apel București a menținut atât soluția de achitare obținută în primă instanță, cât și soluția de respingere a solicitărilor privind acordarea de daune materiale și morale.

Avocații specializați în domeniul dreptului penal din cadrul ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP) au obținut în data de 8 aprilie 2021 o soluție definitivă de achitare a celei mai mari societăți de transport public din România, într-un dosar ce are ca obiect săvârșirea unei infracțiuni din domeniul sănătății și securității în muncă și a unei infracțiuni de ucidere din culpă. Curtea de Apel București a respins apelurile formulate în cauză de procuror și de părțile civile, menținând atât soluția de achitare obținută în primă instanță de echipa de drept penal a ZRVP anul trecut, cât și soluția de respingere a solicitărilor privind acordarea de daune materiale și morale, formulate de părțile civile, acestea ridicându-se la peste 2.000.000 lei.

George Avram, senior associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP: „Satisfacția este cu atât mai mare cu cât soluția pronunțată de instanța de apel vine după pronunțarea unei soluții de achitare de către instanța de fond, tezele apărării fiind preluate și de către instanța de apel. Pe lângă pledoariile noastre, au contribuit decisiv întrebările pe care le-am adresat cu ocazia audierii angajaților Inspectoratului Teritorial de Muncă, aceștia confirmând în fața instanțelor de judecată că persoana juridică avea implementate proceduri interne și asigura un instructaj periodic în domeniul sănătății și securității în muncă, iar echipamentele erau în stare optimă de funcționare, demontând astfel acuzațiile procurorilor și susținerile părților civile”, a declarat

Doru Cosmin Ursu, managing associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP: „În ultimii ani s-a intensificat practica organelor de urmărire penală de a dispune trimiterea în judecată a persoanelor juridice cu scopul evident de a se asigura recuperarea daunelor materiale și morale solicitate de părțile civile în cazul unor accidente la locul de muncă ce au condus la decesul angajatului. Această practică conturată la nivelul parchetelor reliefează, pe lângă importanța existenței unor mecanisme interne de prevenție la nivelul persoanei juridice, necesitatea verificării constante a caracterului efectiv al acestor măsuri. Contribuția avocaților specializați în domeniul dreptului penal este esențială pentru stabilirea și implementarea strategiei în domeniul sănătății și securității în muncă la nivelul societății, pentru a se evita atragerea răspunderii penale a persoanei juridice sau a organelor de conducere a acesteia în cazul unor accidente de muncă.”

Dreptul penal continuă să fie printre practicile vedetă ale avocaturii de business, pe masa de lucru a avocaților penaliști din cadrul ZRVP aflându-se peste 140 de dosare în care avocații reprezintă atât persoane juridice din segmentul large corporate, cât și persoane fizice cu cetățenie română sau străină. Echipa de drept penal s-a implicat și a obținut rezultate favorabile și în spețe referitoare la instituții publice, dosarele fiind instrumentate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție sau Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Despre ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), prof. dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti