Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Ramona Leahu: Lumea juridică este dominată de energia feminină [Women in Law]

20 februarie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Ramona Leahu

Ramona Leahu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Ramona Leahu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ramona Leahu: Mulțumesc și eu pentru această invitație! Pe mine ca profesionist mă definește faptul că sunt, mai presus de toate, Om și când spun Om mă refer la empatie. Cred despre mine că sunt de vocație om, iar de profesie jurist. Am latura sensibilă mult mai dezvoltată decât mi-aș fi dorit. De foarte multe ori în viață am tratat acest lucru ca pe un defect, dar, în cele din urmă am trecut-o de partea calităților, după mulți ani de muncă cu mine.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ramona Leahu: Eu, ca femeie, de fiecare dată când mi-am propus ceva am reușit. Fie că vorbim despre profesia juridică sau despre oricare altă profesie, consider că implicarea femeilor poate fi nelimitată, atât timp cât ele își doresc acest lucru. Așa cum îi spun și fetiței mele, nu există nu se poate, există doar nu vreau.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Ramona Leahu: În acest cadru contează extraordinar de tare partenerul, pe care îl alegi să mergi prin viață, iar aici mă refer la iubit/soț, în cazul meu – soțul. Nu-mi vine în minte vreun moment, în care a trebuit să mă cenzurez cu subiectele din viața profesională, pentru a nu strica armonia din familie, ba dimpotrivă, de cele mai multe ori vin acasă cu o presiune pe umeri, pe care el reușește să mi-o ia, doar vorbind cu mine.

Faptul că mă pot baza pe el, că putem vorbi orice și oricând, îmi dă mie o siguranță, de care, probabil, orice femeie are nevoie de la partenerul ei. Ne cunoaștem așa de bine unul pe celălalt, încât ar fi, aproape, imposibil de pus un filtru atunci când ajung în pragul casei, pentru că el știe dacă mă apasă sau nu ceva, după timbrul vocii mele. Maturitatea, înțelegerea corectă a lucrurilor și iubirea necondiționată ar trebui să fie singurele filtre, pe care ar trebui să le parcurgă o femeie.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ramona Leahu: Slavă Domnului, da! Și încă cum! Trăim niste vremuri formidabile din toate punctele de vedere, chiar dacă, deopotrivă, trăim cu războiul la graniță, am trecut printr-o pandemie (care a lăsat consecințe). Noi, femeile, trăim într-o țară care ne permite să profesăm în mediul juridic și nu numai. Personal, consider că lumea juridică este dominată de energia feminină și ni se potrivește mănusă.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ramona Leahu: În primul rând, se pot susține unele pe altele, lucru care văd că se întâmplă, dar doar declarativ. În al doilea rând, să dăruim și altora din experințele noastre profesionale, iar aici vreau să dau un exemplu concret, pe care eu l-am trăit cu ceva timp în urmă. Am cerut părerea, la un moment dat, unei colege de birou de la momentul respectiv, în legătură cu o speță, iar ea mi-a raspuns sec – nu am de ce să îți spun ție ceva ce știu eu. Prin urmare, suntem responsabili de alegerile profesionale, eu am ales să nu mai lucrez cu o astfel de persoană toxică și aleg, întotdeauna, atât în viața personală, dar și-n cea profesională să mă înconjor de oameni frumosi sufletește, oameni care au ceva de oferit.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ramona Leahu: Nu. Întotdeauna m-a speriat ideea de a avea un model, de a încerca să fiu ca cineva, pentru că noi suntem unici, iar acest lucru este minunat. Asta îi spun și fetiței mele. Să fie întotdeauna ea însăși, să nu încerce să semene cu cineva. Singurul model la care aleg să mă raportez sunt eu, cea de ieri. Cum să fac azi, să fiu mai înțeleaptă ca ieri.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ramona Leahu: Aș minți să spun că a fost bine. La drept vorbind, a fost extraordinar de greu. Am experimentat sentimente pe care nu credeam că le voi trăi vreodată, am rămas cu anxietăți, pe care încă le vindec și azi. Și profesional și personal, Covid-19 sau mai exact contextul creat de acest virus mi-a reamintit că totul se poate termina cât ai clipi și că, indiferent de ce aș face, suntem muritori, dar pentru că sunt o optimistă convinsă și mereu văd și partea plină a paharului, perioada aceea m-a făcut să reevaluez stilul de viață și grija pe care să mi-o acord mie și celor dragi mie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ramona Leahu: Femeia poate orice, dacă vrea, doar că, uneori ne place să părem neajutorate, tocmai pentru a lăsa masculii alfa să facă partea lor. Fiți puternice, dar nu vă pierdeți feminitatea!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ramona Leahu: Mulțumesc și eu!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale