Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Lidia Trandafir: Apartenența la o casă de avocatură cu un brand puternic, precum ZRVP, echivalează cumva cu o diplomă


06.05.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Lidia Trandafir

Lidia Trandafir

Alina Matei: Mulțumesc, Lidia Trandafir, Managing Associate ZRVP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum știe un tânăr la 18 ani că reușita unui examen la o facultate deschide drumul solid sau nu al vieții profesionale?

Lidia Trandafir: Promovarea unui examen specific unei profesii, precum cel de admitere în profesia de avocat spre exemplu, deschide cu siguranță calea spre o carieră în profesia respectivă, fiind chiar premisă pentru exercitarea acesteia. Cu toate acestea, promovarea examenului, chiar și cu rezultate excepționale, nu garantează capacitatea de a face față profesiei și realității practice mult mai dure, și cu atât mai puțin garantează succesul în viața profesională.

Astfel, examenele, cel puțin cele legate de profesia de avocat, sunt încă orientate doar spre verificarea nivelului de cunoștințe juridice fără a avea însă și acea componentă care să permită verificarea aptitudinilor și abilităților esențiale pentru a face față cu succes provocărilor specifice profesiei.

Prin urmare, cred că este bine ca tinerii preocupați de alegerea unei cariere să caute să cunoască latura practică a profesiilor de care sunt interesați și respectiv ce presupun efectiv și ce activități concrete sunt desfășurate în exercitarea profesiilor respective.

Astfel, șansele de a avea succes și de a dezvolta o carieră solidă sunt mult mai mari pentru cei care își aleg o profesie care li se potrivește, în exercitarea căreia sunt valorificate cu precădere abilitățile pe care ei le au, decât cei care fac alegerea profesiei bazându-se doar pe faptul că au capacitatea de a promova cu brio examenul de admitere în profesie și/sau pe faptul că profesia respectivă este considerată a fi de succes.

Alina Matei: În căutarea de a ști ce veți face după terminarea facultății, când ai știut că vrei să ajungi avocat?

Lidia Trandafir: Am știut de timpuriu că vreau să fiu avocat. Mi-am ales profesia înainte chiar să știu ce liceu voi urma.

Acest lucru mi-a fost benefic, întrucât alegerile pe care le-am făcut cu privire la activitățile menite să-mi dezvolte latura profesională, inclusiv specializarea din liceu, au fost orientate să conducă la atingerea obiectivului (pe vremea aceea) de a deveni avocat.

Alina Matei: Dimensiunea profesiei de avocat care crezi că este?

Lidia Trandafir: Satisfacția dată de munca bine făcută și posibilitatea de a ajuta societatea și individul.

Alina Matei: Formal, avocat ajungi în urma unor examene. Dar pentru a fi un avocat bun ce trebuie să faci?

Lidia Trandafir: Criteriile care pot fi luate în calcul pentru a determina dacă un avocat este bun sunt subiective și greu de cuantificat.

Totuși, din perspectiva mea, un avocat bun este cel care este dedicat clientului și câștigă încrederea acestuia de așa manieră încât devine go-to person pentru client, astfel încât clientul îl implică în luarea fiecărei decizii care îi privește business-ul, considerându-l aproape indispensabil.

Sumarizând, valoarea avocatului este dată de aprecierea venită din partea clientului.

Alina Matei: Cum ți-ai ales, ceea ce în limbaj comun, se cheamă locuri de muncă?

Lidia Trandafir: Pentru mine este foarte importantă apartenența la o echipă alături de care să simt că pot să mă dezvolt profesional, atât din perspectiva accesului la proiecte complexe și interesante cât și din perspectiva suportului.

Am urmărit să existe compatibilitate și chimie cu membrii echipei și să împărtășim valorile și viziunea.

Alina Matei: Ai știut de la bun început sau ai aflat pe pielea ta că trebuie să existe compatibilitate, potriveală cu oamenii alături de care lucrezi?

Lidia Trandafir: Compatibilitatea cu oamenii cu care lucrez este esențială pentru mine, fără ca aceasta să însemne identitate sau similitudine. Dacă există compatibilitate în stilul de muncă, ai libertatea să îți concentrezi atenția spre a evolua și a îmbunătăți produsul livrat clientului și nu trebuie să îți canalizezi energia să convingi constant pe cei cu care trebuie să conlucrezi de fapt.

Alina Matei: ”Gustul” pentru real estate, dreptul muncii cum a venit?

Lidia Trandafir: Orientarea spre cele două arii profesionale, care constituie focusul în activitatea mea în ultimii ani, a venit treptat pe măsură ce am avut tangențe cu aceste domenii și am descoperit ce presupun în concret. Astfel, lucrând pe proiecte complexe care aveau inclusiv latură de real estate și employment am realizat că abilitățile mele îmi permit să acopăr cu ușurință aspectele specifice acestor arii. Apoi, având ocazia să lucrez un număr mare de proiecte complexe cu focus pe aceste arii, cunoștințele mele s-au dezvoltat.

Alina Matei: ZRVP este o societate de avocatură solidă, puternică, renumită. A fi avocat într-o astfel de societate te umple de încredere?

Lidia Trandafir: Cu siguranță. Apartenența la o societate de avocatură puternică, precum ZRVP, îmi dă încredere și stabilitate.

Mai mult, apartenența la o casă de avocatură cu un brand puternic, precum ZRVP, echivalează cumva cu o diplomă care îți certifică valoarea ca avocat și te introduce într-o categorie a elitelor.

Alina Matei: În avocatură: eșecurile personale sau ale altora sunt pline de învățăminte?

Lidia Trandafir: Din eșecuri se învață lecțiile care se întipăresc cel mai bine și de obicei eșecul îți dă avântul spre evoluție.

Alina Matei: Care sunt sursele de inspirație pentru evoluția ta?

Lidia Trandafir: Evoluția mea s-a bazat pe multă muncă și dedicare față de profesie. Sursa mea de inspirație pot spune că au fost cumva sportivii de performanță care sunt focusați pe atingerea obiectivelor și sunt dispuși la sacrificii și eforturi susținute pentru aceasta.

De asemenea, Ioana Racoți și Anca Danilescu sunt modele de lidership feminin, impunându-se într-un domeniu care este încă dominat de bărbați.

Alina Matei: Planuri pentru următorii 5 ani?

Lidia Trandafir: Nu sunt adepta planurilor și nu cred în ele. În realitatea pe care o trăim este bine să fim adaptabili, deschiși la a schimba strategia de la o zi la alta și este preferabil să ne ferim de a fi încorsetați de constrângerile pe care ni le dau de obicei planurile.

Alina Matei: Ultimul film văzut și de recomandat. 🙂

Lidia Trandafir: Out of Africa, produs de Sydney Pollack.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Lidia Trandafir: Aveți încredere în forțele proprii și munciți susținut pentru atingerea obiectivelor, iar succesul va veni.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Lidia Trandafir: Mulțumesc mult pentru invitație!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti