Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Manifestare ref. implicațiile pe care decizia pronunțată de ÎCCJ în dosarul Ferma Băneasa le are asupra independenței avocaților / 14 aprilie 2021, ora 12:00. UPDATE: Mii de avocați și-au arătat nemulțumirea față de atacurile la adresa profesiei de avocat


14.04.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 14 aprilie 2021, câteva mii de avocați s-au unit pentru a-și arăta indignarea în fața deciziei de condamnare a avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare cu executare. Avocații au protestat în toată țara, începând cu ora 12:00, denunțând tezele expuse în decizia publicată recent (Motivarea) din dosarul Ferma Băneasa, care riscă să producă „efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept”.

***

***

Miercuri, 14 aprilie 2021, avocații din Baroul Timiș, în frunte cu decanul Sergiu Stănilă, s-au strâns în fața Tribunalului Timiș pentru a se arăta nemulțumiți de decizia dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Ferma Băneasa”, în mod special de condamnarea la executarea unei pedepse cu închisoarea pentru avocatul Robert Mihăiță Roșu. Acțiunea, potrivit decanului, nu poate fi numită „protest”, ci „o mișcare de apărare a principiilor care guvernează procesul judiciar”.

Integral AICI.

***

Zeci de avocați au ieșit în stradă la Timișoara pentru a protesta după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a motivat decizia în dosarul Ferma Baneasă, în care și un membru al Baroului București a fost trimis în spatele gratiilor.

Respect pentru apărare și egalitate de arme„, „Avocatul nu poate fi delator„, „Respect pentru autoritatea de lucru judecat” sau „Justiția fără avocat este incompletă și nu poate funcționa” au fost doar câteva dintre mesajele afișate de avocați la un protest silențios organizat la Palatul Dicasterial.

Integral AICI.

***

Miercuri, 14 aprilie 2021, avocații gălățeni au ieșit timp de 15 minute în fața Palatului Justiției pentru a protesta față de audierea avocaților în dosarele clienților și folosirea declarațiilor de martor ca probe în dosar.

Cristi Săraru, decanul Baroului Galați: „Poziția noastră este determinată de unele teze desprinse din considerentele deciziei pronunțate de ÎCCJ în dosarul „Ferma Băneasa” care, dacă ar fi generalizate ca precedent judiciar, ar putea deveni sistemice, cu efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept.”

Integral AICI.

***

Avocații sibieni s-au alăturat colegilor din toată țara într-un manifest pentru respectarea drepturilor profesiei și echitatea justiției. Timp de 15 minute, aceștia au făcut o pauză și s-au adunat în holul Tribunalului Sibiu, spunându-și pașnic nemulțumirile. „Apărarea nu e delict de opinie”, spun avocații sibieni.

Integral AICI.

***

Baroul Sibiu se alătură celorlalte barouri din țară și va desfășura astăzi, de ora 12:00, o acțiune publică pentru a atrage atenția asupra pericolului la care este expusa profesia de avocat și implicit dreptul la apărare al justițiabililor. Avocații sibieni vor prezentarea un Memoriu conducerii Tribunalului Sibiu, acțiune urmată de o manifestare de 15 minute în incinta Tribunalului Sibiu. ”Acest apel public este determinat de modul de interpretare a drepturilor și obligațiilor avocaților, expus în motivarea hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa”.

Integral AICI.

***

Marți, 13 aprilie 2021, Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România a dat publicității următorul comunicat, semnat de av. Silvana Racoviceanu, vicepreședinte: „Respectând AVOCATUL, repectați dreptul la apărare al oricărui cetățean, respectați principiul legalității, al libertății persoanei, al echității, al justiției, al responsabilității!Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România se raliază pozițiilor publice manifestate de Uniunea Națională a Barourilor din România și a tuturor celorlalte barouri din țară, în susținerea independenței și libertății profesiei de AVOCAT.

La data de 14 aprilie 2021 vom fi prezenți alături de colegii noștri avocați din toată țara, în intervalul orar 12.00 – 12.15, la sediul Palatului de Justiție din București, precum și în fața tuturor celorlalte sedii ale instanțelor în care ne vom afla.

Solicităm instanțelor și parchetelor din România, care mâine desfășoară activități judiciare cu prezența avocaților să permită tuturor colegilor noștri avocați, exercitarea dreptului la protest și invităm totodată colegii magistrați alături de noi, în vederea protejării unei justiții drepte și funcționale într-un stat democratic. O justiție fără avocați și magistrați independenți nu poate exista.

Reamintim colegilor magistrați faptul că anterior decretării stării de urgență, în România, dreptul la protest acestora în vederea protejării propriilor norme în domeniul pensiilor au fost respectate de avocați și justițiabili.

Având în vedere numeroasele abuzuri exercitate la adresa avocaților în ultimii ani, ce au culminat cu condamnarea unui avocat, pentru activități ce țin de atribuțiile prevăzute de lege, dar și aspecte relevate cu certitudine, ce demonstrează încălcarea independenței și securității profesiei de avocat, precum:
audierea avocaților în calitate martori cu privire la relația cu clienții lor, în cauze penale și nerespectarea secretului profesional,
audierea ca martori a judecătorilor, în legătură cu propriile hotărâri judecătorești, cu presiunea retractării acestora și încălcarea principiului securității juridice,
identificarea avocatului cu clienții săi, cercetați în cauze penale,

Ne dorim susținerea întregului corp profesional, care își va arăta solidaritatea pentru aplicarea acelorași principii de drept, cu luarea de poziții publice exprimate la sediile instanțelor din marile orașe.

Presiunile exercitate asupra avocaților în decursul timpului, nerespectarea prevederilor legale privind dreptul la apărare, precum și minimalizarea până la umilință, a rolului avocatului în Sistemul de Justiție sunt de natură a anihila în totalitate, dreptul la un proces echitabil al oricărui cetățean din România. Independența avocatului, la ca și independența magistratului reprezintă condiții esențiale pentru realizarea justiției.

Tolerarea la infinit a derapajelor determină distrugerea democrației constituționale și dispariția statului de drept.”

***
În ședințele extraordinare ale Consiliului Baroului Argeș din datele de 12.04.2021 și 13.04.2021, convocate ca urmare a ședințelor din 9 aprilie și 12 aprilie 2021 ale CP a Uniunii Naționale a Barourilor din România, în care au fost discutate și analizate implicațiile motivării din Dosarul „Ferma Băneasa”, s-a decis:
Desfășurarea unei acțiuni miercuri, 14 aprilie 2021, ora 12:00, în fața Tribunalului Argeș, cu scopul de a atrage atenția sistemului judiciar si a opiniei publice cu privire la faptul că modul de abordare prin  calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru  cetățeni si viitorul statului de drept în România.

Va invităm să participați alături de membrii Consiliului Baroului Argeș la această acțiune!

***

Miercuri, 14 aprilie 2021, ora 12:00, în fața Tribunalului Dolj, Baroul Dolj organizează o acțiune pentru a atrage atenția asupra rolului avocatului, independența avocatului și importanța apărării, potrivit unui comunicat.

***

Marți, 13 aprilie 2021, Baroul București a dat publicității următorul comunicat: „În ședinta din 13.04.2021, desfășurată la Sala de Lectură a Bibliotecii Baroului București, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept.

De asemenea, Consiliul Baroului București a hotărât înmânarea Comunicatului comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România și Baroului București către conducerea Curții de Apel București și comunicarea acestuia către celelalte instanțe și unități de parchet din București.

Avocații interesați să sprijine acest demers sunt invitați maine, 14.04.2021, la ora 12:00, pe treptele Curții de Apel București. Purtarea robei este recomandabilă”.

***

Marți, 13 aprilie 2021, Consiliul Baroului Cluj a dat publicității următorul comunicat, semnat de av. Flavia-Ioana Maier – Decan: „Având în vedere implicațiile pe care decizia pronunțată de ÎCCJ în dosarul Ferma Băneasa le are asupra independenței avocaților și a libertății de exercitare a profesiei, s-a decis organizarea simultană la nivelul tuturor barourilor din țară a unei manifestări de natură să atragă atenția asupra gravității fără precedent a unui astfel de atac la adresa profesiei de avocat.

Prin urmare Consiliul Baroului Cluj vă solicită să fiți prezenți miercuri, 14 aprilie 2021, începând cu ora 12:00, în clădirea Palatului de Justiție (intrarea de la Curtea de Apel Cluj) unde ne vom întruni pentru circa 15 minute, manifestarea urmând să se încheie cu comunicarea unui memoriu/ apel către conducerile instanțelor.

Vom comunica intenția noastră în prealabil tuturor instanțelor clujene cu solicitarea de a nu dispune niciun fel de măsură în cauzele în care avocații nu se vor prezenta din acest motiv în intervalul orar 12:00-12:30.

Vă rugăm să participați îmbrăcați în robe și cu respectarea măsurilor impuse de pandemie.

Este momentul ca profesia noastră se dea dovadă de unitate!”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro