Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal Jurisprudență Jurisprudență ÎCCJ Jurisprudență ÎCCJ curentă Note de studiu Procedură penală RNSJ SELECTED

ÎCCJ. Art. 19 din Legea nr. 682/2002. Cazul de recurs în casație prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 C.proc.pen.

21 februarie 2024 | Camelia SUTIMAN
Camelia Sutiman

Camelia Sutiman

Cu privire la cazul de recurs în casaţie invocat de inculpatul A. prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen., Înalta Curte observă că, în cadrul acestuia, recurentul inculpat a susţinut că instanţa de apel, în mod greşit, a înlăturat dispoziţiile art. 19 din Legea nr. 682/2002, deşi erau îndeplinite condiţiile reţinerii acestora.

În ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, jurisprudenţa Înaltei Curţi s-a conturat majoritar în jurul opiniei că dispoziţiile prevăzute de art. 19 din Legea nr. 682/2002 – ce reglementează o cauză legală de reducere a pedepsei, reprezintă o chestiune de individualizare judiciară a pedepsei, care nu poate fi cenzurată pe calea recursului în casaţie în baza art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen., întrucât vizează temeinicia hotărârii judecătoreşti recurate, iar nu legalitatea acesteia, din moment ce conturează o anumită conduită procesuală a inculpatului ce nu poate fi stabilită decât prin reaprecierea probelor administrate în legătură cu comportamentul procesual al acestuia. Astfel, Înalta Curte a statuat că nu poate cenzura reţinerea sau nereţinerea unei cauze de reducere a pedepsei prin hotărârea definitivă de condamnare, ci numai dacă pedeapsa aplicată se situează în limitele rezultate ca efect al incidenţei cauzei legale de reducere a pedepsei prev. de art. 19 din Legea nr. 682/2002, în ipoteza în care prin hotărârea definitivă de condamnare a fost reţinută o astfel de cauză (în acest sens, ICCJ, secţia penală, deciziile penale nr. 23/RC din 19.01.2017, nr. 37/RC din 31.01.2017, nr. 215/RC din 26.05.2017, nr. 467/RC din 23.11.2017, nr. 155/RC din 02.05.2018, nr. 92/RC din 14.03.2019, nr. 166/RC din 10.05.2019, nr. 426/R din 13.11.2020, nr. 152/RC din 5.04.2022, nr. 69/RC din 31.01.2023).

Prin decizia nr. 79/2021 a ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, publicată în M.Of., Partea I, nr. 96 din 31.01.2022, s-a statuat că aplicarea beneficiului dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682 din 2002, faţă de inculpatul care are calitatea de denunţător într-o cauză penală, este condiţionată de continuarea urmăririi penale in personam în cauza în care acesta are calitatea de martor denunţător, condiţie necesară, dar nu suficientă, instanţa urmând a evalua întrunirea cumulativă a condiţiilor de aplicare a textului. În cuprinsul deciziei s-a arătat că: stabilirea unui unic şi cert moment procesual al urmăririi penale (în cercetarea declanşată prin denunţ) asigură egalitatea în faţa legii şi predictibilitatea actului de justiţie în situaţia aplicării normei evaluate, lăsând judecătorului analiza condiţiilor de fond. Existenţa stadiului procesual necesar în cauza declanşată prin denunţ nu exclude sarcina probei cu privire la conduita denunţătorului. Interpretarea restrictivă, ce presupune deplasarea reperului către momente procesuale ulterioare, echivalează cu o excludere sau restrângerea incidenţei aplicării textului, iar interpretarea extensivă, ce presupune deplasarea reperului către momentul procesual anterior, începerea urmăririi penale in rem, echivalează cu modificarea textului prin înlăturarea condiţiei facilitează tragerea la răspundere penală a altor persoane.

În aceste condiţii, se constată că, pe calea recursului în casaţie, inculpatul A. solicită, în realitate, ca instanţa de recurs să aprecieze temeinicia cererii sale de aplicare a dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, ceea ce nu este permis de art. 433 C. proc. pen., în conformitate cu care scopul recursului în casaţie este să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie verificarea conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile, iar nu să rejudece cauza.

Aplicarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 impune întrunirea cumulativă a unor condiţii, printre care conduita procesuală pe care trebuie să o adopte persoana care a invocat cauza legală de reducere a pedepsei, sub aspectul facilitării identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanei denunţate. Existenţa stadiului procesual necesar pentru incidenţa art. 19 din Legea nr. 682/2002, în cauza declanşată prin denunţ, şi anume ca urmărirea penală să continue in personam, nu exclude sarcina probei cu privire la conduita denunţătorului din perspectiva facilitării identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanei denunţate, ceea ce presupune ca instanţa să verifice şi să evalueze întrunirea acestei condiţii, iar un asemenea atribut revine instanţei de apel şi primei instanţe, care judecă în fond, nu însă şi instanţei de recurs în casaţie care judecă în drept, înţelegând prin aceasta că examinează conformitatea hotărârilor definitive cu regulile de drept prin raportare la cazurile de casare expres şi limitativ prevăzute de lege, care vizează exclusiv legalitatea hotărârii, potrivit art. 438 C. proc. pen.

Aşadar, în calea extraordinară a recursului în casaţie nu se rejudecă litigiul, respectiv fondul cauzei, ci se fac aprecieri asupra hotărârii date şi dacă ea corespunde sau nu legii. Recursul în casaţie reprezintă un mijloc de a repara viciile de nelegalitate şi nu are, în consecinţă, drept obiect rezolvarea unei cauze penale, ci sancţionarea deciziilor necorespunzătoare, în scopul respectării legislaţiei şi a uniformităţii jurisprudenţei.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Pe cale de consecinţă, verificând legalitatea pedepsei de 3 ani închisoare aplicate de instanţa de apel inculpatului A. pentru instigare la infracţiunea de dare de mită, prev. de art. 47 C. pen. raportat la art. 290 alin. (1) C. pen. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 396 alin. (10) C. proc. pen, Înalta Curte constată că este legală, având în vedere limitele speciale de pedeapsă de la 1 an şi 4 luni la 5 ani şi 8 luni închisoare. (Decizia nr. 836 din 12 decembrie 2023, pronunțată de Secţia Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție).

Av. Camelia Sutiman, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale