Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Raluca Nanu: Important este să facem totul cu pasiune [Women in Law]

21 februarie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Raluca Nanu

Raluca Nanu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Raluca Nanu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Raluca Nanu: În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la acest minunat proiect.

Ceea ce mă defineşte ca profesionist este dorinţa de a descoperi soluţii acolo unde se crede că sunt imposibil de găsit, dorinţa de scoate adevărul la lumina. De asemenea, consider că fără seriozitate şi fără a citi ȋn permanenţă noi publicaţii care apar ȋn domeniul dreptului nu se poate ajunge la scopul final: cel de a ajuta oamenii care ȋntr-un moment al vieţii lor sunt ȋntr-un impas din punct de vedere juridic.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Raluca Nanu: Din fericire trăim ȋntr-o eră ȋn care implicarea femeilor nu mai este limitată ȋn niciun domeniu. Este suficient să ne uităm la numărul mare de femei care profesează atât ȋn avocatură cât şi ca judecători, procurori, jurişti, notari, executori judecătoreşti. În toate aceste arii de activitate femeile sunt, se pare, majoritare.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Raluca Nanu: Cele două „roluri” trebuie să „convieţuiescă” ȋn armonie pentru ca nicicunul să nu aibă de suferit. Nu trebuie să existe vreun prejudiciu cât de mic nic pentru viaţa de familie, nici pentru cea profesională. Nu e vorba de vreun filtru, ci mai degrabă de a pune ȋn practică ceea ce toată lumea ştie ȋn teorie: faptul că profesia se desfăşoară la birou sau la tribunal, iar când trecem pragul casei este vorba despre familie. De asemenea, este valabil şi raţionamentul invers: ȋn faţa unui dosar nu ne mai gândim la problemele de acasă. Dacă ajungem să le amestecăm, nu vom rezolva bine nici dosarul, nici problemele familiale.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Raluca Nanu: Singura barieră ȋn calea succesului este doar propria persoană! Cred că orice profesie, odată aleasă, ȋţi oferă oportunitatea de a fi ceea ce ţi-ai propus. Vorbind despre mediul juridic, acesta este unul extrem de ofertant, având ȋn vedere că după terminarea facultăţii fiecare absolvent se poate ȋndrepta spre orice ramură a domeniului juridic. Nimic nu ne ȋmpiedică să excelăm ȋn profesia pe care ne-am ales-o, indiferent pe ce parte a „barei” ne situăm. Important este să facem totul cu pasiune şi atunci cu siguranţă succesul va fi atins.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Raluca Nanu: Responsabilitatea noastră ca femei juriste este de a ȋnţelege necesitatea clienţilor de a fi ajutaţi ȋn acest domeniu profesional special nu doar prin rezolvarea strictă, tehnică a dosarului cu care vin la noi clienţii noştri, ci şi prin a-i asculta, a-i ȋnţelege, a sta de vorbă cu ei şi a ȋncerca să le explicăm care sunt implicaţiile acţiunilor pe care le fac sau a deciziilor pe care le iau.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Raluca Nanu: Din punctul meu de vedere cred că e foarte important să fim noi ȋnşine, fără a copia pe cineva. Consider că a avea un model ȋnseamnă să ȋncerci să fii precum acesta. În schimb, poţi admira diferite persoane care ȋţi trec prin viaţă ȋn diverse momente. Și de la acestea poţi ȋnvăţa. Aceste ȋnvăţăminte se adaugă bagajului propiru şi ȋmpreună te creează pe tine ca om. Am ȋncercat să ȋnvăţ câte ceva de la fiecare femeie cu care am interacţionat ȋn viaţă şi m-am format pe mine, aşa cum sunt astăzi.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Raluca Nanu: Din punct de vedere personal, nu am avut de suferit ȋntrucât ȋmi place să stau acasă cu familia. Cu cât mai mult timp ȋmpreună, cu atât mai bine! În ceea ce priveşte profesia, fiind avocat, mi-am desfăşurat activitatea de acasă fără prea multe probleme.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Raluca Nanu: Exercitaţi-vă profesia cu pasiune şi nu renunţaţi niciodată indiferent dacă „drumul”, uneori, pare ȋnchis!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Raluca Nanu: Și eu vă mulţumesc pentru invitaţie!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale