Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Note de studiu Procedură civilă RNSJ SELECTED

Contestația în anulare specială – dezlegarea dată recursului este rezultatul unei erori materiale

22 februarie 2024 | Evelina CLIMINTE
Evelina Climinte

Evelina Climinte

Potrivit art. 503 alin. (2) C. proc. civ., hotărârile instanțelor de recurs mai pot fi atacate cu contestație în anulare atunci când:

pct. 2 dezlegarea dată recursului este rezultatul unei erori materiale.

alin. (3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător hotărârilor instanțelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs.

Prin Decizia civilă pronunțată asupra cererii de apel formulată de către Apelantă, instanța de judecată a apreciat în mod netemeinic faptul că la primul termen de judecată aceasta (Apelanta) ar fi renunțat la proba cu expertiza contabilă, oferind o motivare sumară, respectiv: ”(…) deși prin cererea de apel o astfel de probă a fost solicitată, s-a renunțat la aceasta la primul termen de judecată, tribunalul constată că susținerile apelantului în privința unui alt cuantum al dobânzii decât cel reținut de instanța de fond este nedovedit. De asemenea, tribunalul arată că, și în condițiile în care se reține că dobânda de (…)  sau perioada pentru care a fost calculată dobânda nu sunt corecte, în lipsa unei probe care să dovedească faptul că suma stabilită de instanța de fond este greșită, tribunalul va reține că motivele de apel sunt nefondate, nefiind dovedite aspectele invocate.

Raportat la Decizia civilă pronunțată Apelanta a apreciat că dezlegarea apelului formulat în respectiva cauză este rezultatul unei erori materiale având în vedere faptul că instanța de judecată a apreciat, în mod greșit că acesta era nedovedit, imputând acesteia faptul că ar fi renunțat la primul termen de judecată la proba cu expertiza contabilă, probă care, astfel cum reiese din motivarea Deciziei civile era apreciată de către instanța de judecată ca fiind utilă.

Greșeala materială este apreciată ca fiind evidentă în contextul în care, în realitate, Apelanta nu a renunțat la administrarea respectivei probe, ba chiar a insistat asupra ei însă instanța de judecată a fost cea care a respins-o, considerând că nu este utilă cauzei, aspect ce reiese chiar din conținutul încheierii de ședință pronunțată la termenul la care au fost dezbătute probele solicitate de către părți, încheiere în cuprinsul căreia au fost reținute următoarele:

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Apelanta – contestatoare, prin avocat solicită încuviințarea probei cu expertiză prin care să se efectueze calculul dobânzii potrivit (….).

Instanța, deliberând, respinge solicitarea de a se administra proba cu expertiza contabilă față de probele administrate în fața primei instanțe.”

Împotriva acestei soluții Apelanta a promovat constestația în anulare specială (art. 503 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ.) fără să pună în discuție aprecierea instanței de judecată asupra administrării expertizei în faza procesuală a apelului, ci faptul că instanța de judecată a respins cererea ca fiind nedovedită motivat de faptul că  ”Apelanta a renunțat la aceasta probă  la primul termen de judecată”, deși în realitate proba a fost solicitată de către partea interesată însă instanța a dispus respingerea acesteia.

Astfel cum reiese din doctrină, erorile evocate de textul analizat au ca obiect greșeli evidente, involuntare realizate prin confundarea unor elemente importante sau a unor date aflate la dosarul cauzei. În jurisprudența noastră au fost considerate asemenea erori materiale respingerea greșită ca tardiv a unui recurs, anularea greșită a recursului ca netimbrat sau ca făcut de un mandatar fără calitate.

Atare erori trebuie să fie însă evidente și săvârșite de instanță ca urmare a omiterii sau confundării unor elemente sau date materiale importante din dosarul cauzei.[1]

Raportat la Decizia civilă atacată, Apelanta – Contestatoare a apreciat că Decizia civilă atacată a fost pronunțată în urma unei greșeli materiale având în vedere că instanța de judecată a reținut în mod greșit faptul că Apelanta a renunțat la proba cu expertiza, practic, aceasta fiind și singura probă prin intermediul căreia partea interesată își putea dovedi susținerile, devenind astfel incidente dispozițiile art. 503 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ..

Tot în doctrină se specifică faptul că, fiind un text de excepție, noțiunea de ”eroare materială” nu trebuie interpretată extensiv. Legea are în vedere ”erori materiale” cu caracter procedural care au condus la pronunțarea unei soluții eronate, greșeli pe care instanța le-a comis prin confundarea unor elemente importante sau a unor date materiale.[2]

Prevederile art. 503 alin. (2) pct. 2 C. Proc. civ. implică ideea că nu orice eroare materială poate fi primită ca motiv de contestație, ci numai acele erori care au fost esențiale, determinând soluția eronată a instanței.[3]

Având în vedere faptul că probele reprezintă un element important într-un proces civil prin intermediul cărora cel care face o susținere în cursul procesului urmărește probarea acestora, Apelanta – Contestatoare a apreciat că din moment ce soluția instanței este pronunțată în urma unei erori esențiale care a condus la pronunțarea unei soluții netemeinice, sunt incidente dispozițiile art. 503 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ. privind contestația în anulare specială.


[1] I. Leș, Noul Cod de procedură civilă, Comentariu pe articole, Ed. C.H Beck, 2013, p. 722.
[2] I. Deleanu, Tratat de procedură civilă, Volum II, Noul Cod de procedură civilă, Ed. Universul Juridic, București, 2013, p. 324.
[3] I. Deleanu, Tratat de procedură civilă, Volum II, Noul Cod de procedură civilă, Ed. Universul Juridic, București, 2013, p. 326.


Av. Evelina Climinte, Partener Stoian și Asociații

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale