Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
SELECTED Sistemul judiciar

Raportul panelului pentru justiţie

21 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Miercuri, 21 februarie 2024, Ministerul Justiției a publicat raportul panelului pentru justiţie, format din trei experți independenți, cu o reputație profesională consacrată: profesor dr. Valeriu Stoica, avocat și fost ministru al justiției în perioada 1996-2000, profesor dr. Raluca Bercea și profesor dr. Camelia Toader, fost judecător român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

Raportul (disponibil aici) a fost transmis Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene, în vederea continuării dialogului cu aceste instituții pentru consolidarea independenței justiției.

Raportul conține patru recomandări, formulate în raport de recomandările din Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției:

• Recomandarea nr. 1
Grupul de lucru apreciază că procedura actuală de selecție și numire a judecătorilor și procurorilor în alte funcții de conducere decât cele prevăzute la art. 150 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 (vicepreședinții instanțelor/adjuncții conducătorilor parchetelor) prezintă suficiente elemente prin care să se garanteze transparența și să se urmărească diminuarea arbitrariului. În mod special, Grupul de lucru subliniază că, deși nu se prevede în mod expres că secția corespunzătoare din cadrul CSM are posibilitatea de a refuza propunerea făcută de președintele instanței/conducătorul parchetului, la această concluzie se ajunge prin interpretarea sistematică a legii, confirmată și de practica secțiilor din cadrul CSM de a supune la vot propunerile de numire. De asemenea, Grupul de lucru recomandă ca procedura interviului prevăzută în art. 168 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 să devină obligatorie.

• Recomandarea nr. 2
Grupul de lucru subliniază că durata mandatului și posibilitatea reînnoirii acestuia în cazul procurorilor de rang superior („high ranking prosecutors”) sunt aspecte care nu cunosc o abordare unitară la nivel european. Cu toate acestea, poziția constantă a Comisiei de la Veneția, preluată și în recomandări ale OECD, precum și evoluția la nivel european, încurajează implementarea unui sistem în care durata mandatului să fie mai lungă, fără posibilitatea de reînnoire. Grupul de lucru recomandă o variantă în care durata mandatului pentru funcțiile enumerate la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 ar fi prelungită de la trei la cinci ani, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului.

• Recomandarea nr. 3
Grupul de lucru apreciază ca fiind oportună eliminarea posibilității procurorului general al PÎCCJ de a invalida pentru nelegalitate sau netemeinicie orice măsură dispusă de procurori, în orice cauză. În acest sens, s-ar putea avea în vedere eliminarea sintagmei „ori de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție” din cuprinsul art. 68 alin. (3) din Legea nr. 304/2022.

• Recomandarea nr. 4
Grupul de lucru apreciază că nu se impune modificarea „Legilor Justiției” în sensul includerii unei mențiuni exprese privind inexistența unei obligații a ofițerilor/agenților din poliția judiciară de raportare către ministrul de interne cu privire la activitatea profesională condusă sau supravegheată de procurori, având în vedere cadrul legal deja existent, și consideră că, din rațiuni de tehnică legislativă, ar fi mai potrivită inserarea unei asemenea norme de detaliu în viitoarea lege care va reglementa organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership