Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Romana Petre: Mediul juridic oferă oportunități pentru femei să își urmeze pasiunile [Women in Law]

22 februarie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Romana Petre

Romana Petre

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Romana Petre, Managing Associate D&B DAVID & BAIAS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Romana Petre: Cred că ceea ce mă definește pe mine ca profesionist este implicarea personală în fiecare proiect și relația apropiată pe care încerc (și de cele mai multe ori reușesc) să o creez cu clienții mei. Spun asta pentru că, avocat de M&A fiind, proiectele se desfășoară în general pe perioade mai lungi de timp – mai multe luni, uneori ani – și atunci, fiind o fire foarte deschisă, sociabilă și apropiată de oameni, creez cu ușurință legături cu oamenii cu care lucrez.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Romana Petre: Din perspectiva oportunităților disponibile și a capacității de a progresa în carieră, implicarea femeilor în profesia juridică aleasă este, în general, nelimitată. Calități precum empatia, inteligența emoțională, comunicarea deschisă, reziliența, intuiția, ambiția și determinarea plasează femeile într-o categorie de profesioniști foarte apreciați și cu perspective reale de a fi lideri în orice profesie juridică.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Romana Petre: Cred că cel mai important lucru de gestionat este timpul, care este limitat atât pentru femeia soție / iubită / mamă, cât și pentru femeia profesionist în lumea juridică. Astfel, identificarea și implementarea rețetei ideale pentru fiecare femeie în parte în ceea ce privește un echilibru sănătos între viața personală și viața personală este absolut necesar. În caz contrar, frustrările acumulate în viața personală pot să se reverse în viața profesională și vice versa, lucru care nu este ideal.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Romana Petre: Absolut, mediul juridic oferă oportunități pentru femei să își urmeze pasiunile și să își dezvolte carierele, să participe la proiecte de referință pentru economia României și pentru mediul de business actual, astfel încât să atingă performanțe remarcabile la birou. Nu de puține ori împlinirea profesională suprapusă cu rolul pe care femeia îl are în viața de familie, și în special rolul de mamă, ne face să ne simțim ca ”Wonderwoman”.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Romana Petre: Trăim într-adevăr într-o eră în care drepturile femeilor sunt recunoscute, libertatea de exprimare se află probabil la un maxim istoric, iar evoluția tehnologiei este una fără precedent. Toate acestea constituie premisele favorabile pentru femeile din domeniul juridic, care, prin influența pe care o au asupra altora, pot încuraja și inspira o abordare proactivă și asumată a deciziilor personale și profesionale prin mentorat și consiliere, educație și conștientizare sau exemplul personal.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Romana Petre: Am avut mai multe modele feminine care m-au inspirat de-a lungul timpului, atât femei din familia apropiată, din lumea profesională, din mediul sportiv sau artistic contemporan și fiecare m-a influențat într-un mod unic și m-au motivat în diverse moduri. Modelele mele feminine m-au învățat că prin determinare, încredere și disciplină putem depăși obstacolele de zi cu zi și putem contribui la construirea unui viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Romana Petre: Pentru mine lucrurile s-au așezat nesperat de bine, de la sine, în acea perioadă. În aprilie 2020 am intrat în concediu de maternitate și am revenit la birou un an mai târziu, nefiind afectată prea tare de restricțiile în ceea ce privește munca la birou sau deplasările în timpul zilei. Din punct de vedere personal, a fost cea mai frumoasă și specială perioadă pe care am trăit-o până acum și care va rămâne din multe puncte de vedere adânc înfiripată în mintea și în sufletul meu.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Romana Petre: Suntem parte a unei comunități puternice și valoroase și avem pasiuni și aspirații comune. Vă încurajez să continuați să vă împărtășiți cunoștințele și experiența și să vă susțineți reciproc atât în viața profesională, cât și în cea personală. Sunteți exemple de putere, inteligență și grație, iar cu solidaritate și determinare, suntem capabile de mari realizări, împreună!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Romana Petre: Eu mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership