Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Contencios administrativ Jurisprudență Jurisprudență Curți de Apel Note de studiu RNSJ SELECTED

Tempus regit actum vs. Start-Up Nation

23 februarie 2024 | Adrian GOCIU
Adrian Gociu

Adrian Gociu

Legea 2018/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii a fost adoptată de Parlamentul României la data de 29.10.2020, publicată în Monitorul oficial nr. 1012/30.10.2020.

Dintre modificările aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017, art. I, punctul 4, completează Ordonanța prin introducerea unui nou articol 61 care stabilește următoarele:

Art. 61

(1) În perioada contractuală de implementare şi monitorizare, beneficiarii nu pot înstrăina părţile sociale ale societăţii într-un procent mai mare de 49%.

(2) Înstrăinarea părţilor sociale este permisă numai către persoane fizice – investitori individuali-business angels, definiţi conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels, sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 10/2017 a fost adoptată pentru premisele, indicate în preambulul actului normativ, respectiv stimularea creșterii numărului microîntreprinderilor și în esență stimularea mediului de afaceri din România, sens în care în baza art. 1: Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri implementează în perioada 2017-2020 Programul pentru stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii, denumit în continuare Programul Start-up Nation – Romania.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Contractele încheiate după adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 10/2017 au avut la bază contractul în sine, OUG 10/2017 și Ordinul 1854/2018, în cuprinsul cărora nu exista nici-o interdicție cu privire la înstrăinarea părților sociale, care a apărut odată cu adoptarea Legii 2018/2020.

Întrebările care se pun, în mod evident sunt următoarele:

– Se aplică completarea OUG 10/2017 adusă prin Legea 2018/2020 contractelor de finanțare încheiate înainte de 30.10.2020?

– Ce sancțiune intervine în cazul înstrăinării unui procent de peste 49%, în condițiile în care contractul este încheiat după data de 30.10.2020?

Interpretarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin direcțiile județene, este una simplistă, chiar împotriva scopului sau mai bine spus a preambulului OUG 10/2017, în sensul că se emit decizii de restituire a ajutorului de stat, urmând ca în scurt timp să fie sesizat ANAF pentru executarea silită.

Deja știm că executarea silită realizată de ANAF nu are ca scop ”stimularea mediului de afaceri„ și nu poartă ”mănuși„ cu microîntreprinderile, astfel încât decizia de recuperare a ajutorului de stat, în unele cazuri pot duce la blocaje în activitatea microîntreprinderii, sau chiar insolvența.

În urma contestației formulate de Gociu și Asociații, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat Decizia 94/2024, care a confirmat apărările formulate și a dispus anularea definitivă a deciziei de recuperare a ajutorului de stat.

Conform hotărârii judecătorești menționate, instanța a apreciat în acord cu apărările formulate următoarele:

– În cazul contractelor de finanțare încheiate înainte de adoptarea Legii 2018/2020, nu se aplică dispozițiile art. 61 în baza principiului tempus regit actum tradus în neretroactivitatea legii civile.

– Legea 2018/2020, OUG 10/2017 ori Ordinul 1854/2018 nu prevăd înstrăinarea părților sociale ca motiv pentru recuperarea ajutorului de stat, motiv pentru care această sancțiune nu se poate aplica ca efect al legii, ci eventual ca efect al contractului de finanțare încheiat după intrarea în vigoare a legii 2018/2020.

În concluzie cum prin contractele tipizate de finanțare nu s-a menționat că autoritatea are dreptul de a modifica unilateral contractul de finanțare, ca urmare a modificărilor legislative (articol care dacă ar exista ar fi obiectul altor critici), autoritatea nu poate impune obligații noi, pe care microîntreprinderea nu le putea prevedea la momentul încheierii contractului.

Articolul 6 alin. (2) din Codul Civil prevede că actele juridice nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii actului, astfel încât deciziile de recuperare a ajutorului de stat realizate de A.I.M.M.A.I.P.E sunt nelegale și chiar realizate împotriva scopului OUG 10/2017.

Avocat Adrian Gociu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale