« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Protocol privind vizitarea în spital a bolnavilor şi înmormântarea persoanelor infectate cu COVID-19
14.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 372 din 9 aprilie 2021 a fost publicat Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), din 09.04.2021.

Astfel, se reglementează o serie de măsuri care privesc bolnavul infectat cu SARS-CoV-2 în cazul în care prezintă simptome severe de boală:

„a) Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant.

În vederea asigurării protecției clericului și a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiții:
– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
– timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
– clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
– clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
– se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant;
– nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

În unitățile sanitare în care există clerici angajați, aceștia vor asigura asistența religioasă pentru credincioșii cultului recunoscut cu acordul căruia a fost angajat, de comun acord cu medicul curant.

b) În situația în care pacientul decedează și există suspiciuni cu privire la decesul pacientului infectat cu SARS-CoV-2 confirmat prin teste de laborator, altele decât decesul prin acțiunea bolii virale, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă și organele judiciare pentru dispunerea ridicării decedatului și efectuarea autopsiei medicolegale.

De asemenea, se prevăd măsuri care privesc transportul decedatului din secția de spital către morgă:

a) Corpul persoanei decedate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează.

b) Decedatul va fi așezat într-un sac impermeabil nou, dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi igienizat la suprafață cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și specificate pe eticheta produsului.

c) Decedatul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale sau anatomiei patologice, respectiv a procedurilor de identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate, se va identifica un spațiu separat față de restul decedaților, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

d) Transportul decedatului către morga de la nivelul secției din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic.

Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul decedatului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse biocide de tip TP2 (de suprafețe), iar personalul medical care asigură transportul va fi echipat cu echipament de protecție, conform metodologiei în vigoare.

Toate spațiile în care sunt depuși decedați (cameră mortuară, frigider, capelă) vor fi dezinfectate conform normelor în vigoare (dezinfecție, nebulizare).

Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea decedaților în incinta unității sanitare:

Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează decedatul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă decedatul către spațiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecție, după cum urmează:
– combinezon complet de protecție din material impermeabil sau material nețesut rezistent la apă care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi impermeabile la apă și bonetă;
– protectoare faciale: măști FFP2 și protectoare oculare (vizieră sau ochelari de protecție);
– două rânduri de mănuși latex;
– cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Pentru personalul care manipulează decedatul sau îmbrăcămintea și obiectele posibil contaminate cu secreții ale decedatului este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după îndepărtarea mănușilor de protecție, după fiecare manoperă. Ulterior se va efectua dezinfecția mâinilor cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.

Măsuri recomandate în cazul deceselor în centre rezidențiale, case de bătrâni, hospice:

Personalul de îngrijire se va asigura că toți rezidenții păstrează o distanță de minimum 2 m sau sunt relocați într-o altă cameră decât persoana decedată. Se va evita orice contact neesențial cu corpul persoanei decedate pentru a reduce riscul expunerii.

Personalul care manipulează corpul persoanei decedate va purta echipament individual de protecție, conform metodologiei în vigoare. Se vor aplica toate procedurile locale de prevenție și control al infecțiilor.

Personalul care preia decedatul pentru ritualul mortuar va fi notificat asupra suspiciunii sau cazului confirmat de COVID-19, pentru a putea aplica măsurile care se impun, pentru o corectă gestionare a riscului.

Măsuri care privesc familia/reprezentantul legal al decedatului:

a) Familia/Reprezentantul legal al decedatului care parcurge procedura de identificare a decedatului va purta obligatoriu echipament individual de protecție de unică folosință: halat de unică folosință din material nețesut sau impermeabil la apă; mască facială de protecție; botoși (protecție încălțăminte); mănuși.

b) Echipamentele individuale de protecție pentru familia/reprezentantul legal al decedatului care va parcurge procedura de identificare a decedatului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.

c) În caz de identificare pozitivă (potrivire), vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

d) Familia/Reprezentantul legal al decedatului poate vedea decedatul cu respectarea următoarelor condiții:
– cel mult două persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul;
– vor îmbrăca obligatoriu echipamentul individual de protecție descris anterior;
– nu se recomandă contactul direct piele pe piele (atingere, sărut etc.);
– vor respecta strict protocolul de igienă a mâinilor care presupune spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde la intrarea și la ieșirea în spațiul mortuar. Dacă nu există facilități pentru spălarea mâinilor, se va folosi dezinfectant pentru mâini;
– nu se vor atinge: nasul, ochii, fața, gura.

e) Se va asigura ventilație adecvată în spațiile în care se află decedatul, fără a se atinge o temperatură disconfortantă.

f) Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.

Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea decedatului:

a) Personalul implicat în manipularea decedatului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste decedat, îl îmbracă cu hainele puse la dispoziție de către familie/reprezentantul legal sau reprezentanții administrației publice locale și îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a decedatului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22, folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

b) Reprezentantul legal al decedatului are dreptul să facă fotografii în momentul în care parcurge procedura de identificare a decedatului.

c) Familia/Reprezentantul legal sau reprezentanții administrației publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispoziție îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul.

d) Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

e) Înhumarea/Incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

f) Dată fiind transmisibilitatea ridicată a coronavirusului SARS-CoV-2, este recomandat ca persoanele clinic vulnerabile, cele cu vârstă extremă (copii și vârstnici), persoanele cu comorbidități, să nu vină în contact direct cu corpul decedatului, indiferent dacă poartă echipament de protecție sau nu. Persoanele aflate în izolare sau în carantină nu vor participa la funeralii.

Măsuri care privesc îmbălsămarea:

a) Persoanele decedate, contaminate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2, confirmată prin teste specifice de laborator, și care au fost autopsiate nu se îmbălsămează, ci doar se igienizează la suprafață cu produs biocid de tip TP2.

Acești decedați se igienizează și se îmbracă înainte de a fi introduși în sac.

b) După identificarea decedatului de către familie/reprezentant legal sau de către cei desemnați în condițiile prezentului protocol și după semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea decedatului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste decedat, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a decedatului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.

Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, sicriul se igienizează cu produs biocid de tip TP2 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către familie/reprezentant legal, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior.

c) Familia sau reprezentanții autorităților publice locale (pentru cazurile sociale) aduc sicriul în care se pune decedatul.

Măsuri care privesc înmormântarea sau incinerarea:

a) Înhumarea decedatului confirmat cu infecție cu SARS-CoV-2 se va face în aceleași condiții de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spațiul se va aerisi și se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare.

b) Numărul de persoane care participă la funeralii este cel permis de reglementările oficiale, dar va fi menținut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta păstrarea distanței recomandate în metodologia în vigoare, se vor proteja în mod adecvat, iar purtarea măștii faciale este obligatorie.

c) Persoanele care au simptome sugestive pentru infecția cu SARS-CoV-2, indiferent de natura lor, nu vor participa la aceste proceduri sau ritualuri.

d) Împărțirea de alimente cu ocazia slujbei religioase se realizează cu respectarea prevederilor în vigoare referitoare la protecția față de infecția cu SARS-CoV-2.

e) Personalul care depune corpul decedatului în groapă/cavou sau incinerator va purta echipament de protecție, mănuși care se îndepărtează după manevră, iar mâinile se spală cu apă și săpun.

f) Nu este nevoie ca obiectele personale ale persoanei decedate să fie incinerate sau îndepărtate conform procedurii deșeurilor infecțioase. Ele vor fi mânuite purtând mănuși, curățate cu detergent și dezinfectate cu soluție de min. 70 grade etanol, hipoclorit sau o soluție de clor cu concentrația de 0,1% (1.000 ppm).

g) Îmbrăcămintea sau alte obiecte din stofă/pânză ale persoanei decedate pot fi spălate în mașina de spălat la 60-90° Celsius și cu detergent uzual pentru spălare automată. Dacă nu este posibil, se poate face spălare manuală cu următoarele precauții: textilele vor fi scufundate într-un vas de dimensiuni mari, cu apă fierbinte și săpun. Se manevrează cu clești de lemn, evitându-se formarea de stropi, se golește vasul și se umple cu soluție de clor 0,05% timp de aproximativ 30 de minute, după care se clătesc rufele bine cu apă curată și se usucă la soare.

Măsuri care privesc familia/reprezentantul legal al bolnavului infectat cu SARS-CoV-2 în cazul în care acesta prezintă simptome severe de boală:

Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 și care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant.

În vederea asigurării protecției membrului familiei/aparținătorului legal, vizita poate avea loc în următoarele condiții:
– o singură persoană poate intra la pacient, o singură dată;
– timpul alocat vizitei este de maximum 15 minute;
– vizitatorul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
– vizitatorul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
– nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.”

Intrare în vigoare: 9 aprilie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Monitorul Oficial al României

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD