Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Interviuri Life SELECTED Women in Law

Călina Bala: Feminitatea înseamnă să fii puternică și delicată, feroce și atrăgătoare [Women in Law]

23 februarie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Calina Bala

Calina Bala

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Călina Bala, fondatoare BALA, LEGAL SERVICES, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Călina Bala: Iubirea de oameni, asta mă definește. Și dorința de a le sări în ajutor când viața îi încearcă. Dorința de a reuși să îi pot reprezenta cât mai profesionist posibil.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Călina Bala: Implicarea femeii depinde de ea însăși.

Este sigur că această profesie îți oferă cheia pentru a deschide multe uși. Depinde de tine ce uși vrei să deschizi, când și cu ce scop. De fapt, fiecare ușă deschisă vine cu provocările și cu responsabilitățile ei, iar scopul ar trebui să fie întotdeauna nobil. Poți să lași ușile și închise… depinde de tine.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Călina Bala: Nu știu ce să vă răspund.

Eu nu am avut altă profesie în viața mea decât aceasta și mi-am adaptat viața după profesie și profesia după viață, fără filtre, după circumstanțele în care viața sau profesia mă aduceau.

Când m-am căsătorit, soțul meu lucra în aceeași companie cu mine. Am partajat de la început grijile și bucuriile meseriei, secretele și succesele ei. Deci m-a luat ca atare… eram ,,juristă’’. Atunci viața mea era profesia mea, iar iubitul care avea să devină soțul meu era complicele meu în această profesie.

Când am devenit pentru prima oară mamă, am emigrat în Canada când copilul avea 7 luni. Iar când el avea doar un an, am început echivalarea studiilor la Université de Montréal. În primii trei ani de Canada, plecam la 7 dimineața și reveneam la 11 seara, eram ori la cursuri, ori la bibliotecă, eram o mamă absentă, ,,mama studentă’’. A fost o perioadă foarte grea, pentru că viața e foarte grea când emigrezi în altă țară. Mă simțeam vinovată pentru absența mea, pe care încercam să o compensez cu tot felul de dulciuri pe care i le cumpăram copilului când reveneam seara acasă, după minimum 12 ore de învățat pe zi. Îl vedeam doar când dormea și în vacanțe… Făceam cursuri dublu decât permitea un program normal universitar pentru a ajunge cât mai repede la final. Atunci… viața mea s-a adaptat profesiei.

Treisprezece ani mai târziu, când băiatul meu cel mic s-a născut, eu încă reglam dosare, dar după nașterea lui, am adaptat totul după programul copilului. Mă găseam într-o altă perioadă a vieții, diferită de cea în care eram când am avut primul copil. Aveam deja propriul meu birou, fapt care îmi dădea posibilitatea să aleg cantitatea de muncă și programul. Iar Canada nu mai era o necunoscută pentru mine. Și uite pot spune că atunci profesia s-a adaptat vieții.

Acum privind retrospectiv, copiii mei au crescut printre dosare. Copiii mei au crescut știind că mama are de dat apeluri importante, că mama trebuie să plece pentru a participa la întruniri importante, că mama ajută oameni, dar și că mama este tot timpul pentru ei atunci când au nevoie sau când nu au… nevoie.

Soțul meu m-a cunoscut în acest mediu și a fost cel mai mare susținător al meu. El este și a fost partenerul și pilonul pe care m-am bazat tot timpul în cei 25 de ani împreună și în cei 25 de ani de carieră. Când a trebuit să crească copiii pentru că mama era la școală sau la birou, a făcut-o. Când a trebuit să lucreze mai mult pentru a susține familia și a-mi permite să îmi fac studii, a făcut-o, când a trebuit să schimb birouri și să zugrăvim sau să aranjăm filiere a făcut-o, când aveam nevoie de personal administrativ la birou a fost acolo, când aveam nevoie să îmi împărtășesc teoriile juridice m-a ascultat, și câte și mai câte.

Eu cred că femeia poate să fie un profesionist al dreptului fără să recurgă la filtre, ci pur și simplu să fie ea și doar ea, ea autentică, și cred foarte mult că dacă familia în care trăiește formează echipă, ea nu poate decât să strălucească profesional.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Călina Bala: Femeile care îmbrățișează domeniul juridic nu o pot face decât dacă transformă meseria în vocație.

Eu cred că, doar făcând acest lucru, vor reuși ca mediul juridic să le ofere oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie.

Dacă nu… cred că e foarte greu să lucrezi sau să reziști în domeniul juridic, dacă nu imposibil.

Să citești, să redactezi mii de pagini, să ai urechea aplecată la problemele atâtor oameni, să pledezi în fața diverselor foruri, să interoghezi, să mergi cu capul sus și pregătită să înfrunți neașteptatul fiecărei zile indiferent de starea în care te afli tu, nu cred că e ușor, dacă nu faci această meserie pasional.

Paginile citite, redactările făcute, interogatoriile, pledoariile fac parte din tine. Nu poți să le faci, dacă nu rezonezi cu ele.

De aceea sunt multe persoane absolvente de facultăți de drept care nu vor sau nu pot să practice în acest domeniu.

Dar cred, de asemenea, că fiecare avem o cruce pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Depinde doar de noi cum o purtăm: drept și demn sau târând-o după noi, ca o povară.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Călina Bala: Este o perioadă în care exigențele sunt, de asemenea, foarte mari, și nu doar pentru femeile din domeniul juridic, ci pentru femei în general. Este o perioadă în care depresia și bolile psihice sunt omniprezente, în care cancerul lovește din toate părțile, în care echilibru profesie-familie este foarte fragil, în care divorțurile bat la ușă, în care consumul de droguri este la îndemâna oricui, în care totul e dezvoltat, dar foarte fragil.

În fiecare zi trebuie să jonglezi între: copii, soț/soție, părinți, profesie, casă, masă…, dezvoltare personală, dezvoltare profesională, analize medicale, ciorbă pe foc, copilul la școală, copilul la activități, tu la sport, tu la muncă…ufff, cam greu și toate lucrurile acestea într-o situație în care ești sănătos și nu ai alte probleme sau situații speciale familiale sau profesionale.

Dacă pui faptul că domeniul juridic este unul în care viața ta sau acțiunile pe care tu le întreprinzi au un efect direct asupra altor persoane, situația devine foarte complicată.

Nu știu care este rețeta succesului sau măcar rețeta pentru a funcționa corect.

În ceea ce mă privește cred că fiecare trebuie să își găsească un modus operandi personal adaptat lui și doar lui, iar alegerile făcute ar trebui să îți confere menținerea unui echilibru și a unei păci interioare.

Eu cred că nu tot ce apare în agenda zilnica este necesar. Prioritățile ar trebui să fie definite foarte clar, pentru că, ce sa vezi, nu putem fi Spiderman în fiecare zi, iar pentru a rezolva furtunile din viața oamenilor care îți cer ajutorul și de a căror viață ești responsabil, trebuie să devii responsabil, în primul rând, de propria viață și să îți rezolvi propriile furtuni.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Călina Bala: Am avut mai multe femei care m-au inspirat. Eu spun tot timpul că șansa vieții mele este că am cunoscut oameni mai deștepți decât mine care mi-au permis să învăț și să mă șlefuiesc, de-a lungul timpului, bineînțeles în măsura în care am reușit.

Fiecare dintre ele m-au inspirat în felul ei, adaptat la vârsta și la preocupările pe care le aveam la acel moment.

Copil fiind, m-a inspirat profesoara de limba rusă prin eleganță, profesionalism și decență. Voiam să fiu ca ea! Pot să vă spun ca o îndrăgeam atât de mult și cred că și ea pe mine… încât într-o oră de curs era nevoită să îmi dea câte doi de 10. Știam tot doar ca să o impresionez…

Ulterior, au fost femeile războinice, femeile muncitoare, femeile de fier care erau înmănușate în catifea și care făceau să ruleze companii întregi.

În România, a fost Maria Trip, directorul companiei pentru care am lucrat în România, singura femeie director din întregul minerit românesc. În Canada, am avut șansa să o cunosc pe Otilia Secosan Timu, președinta mai multor lanțuri imobiliare și a celui mai mare centru sportiv și de sănătate din Canada. De la amândouă am învățat că eleganța împletită cu munca îndârjită și cu cutezanță sunt pilonii reușitei.

Altele au fost femeile care m-au inspirat prin cărțile lor, autoarele. Ileana Vulpescu e una dintre ele, atunci când citesc în română, și Jannette Bertrand, pentru literatura și civilizația quebecheză. Când am fost întrebată cum aș vrea să fiu la bătrânețe, eu am răspuns că aș vrea să fiu ca și ele. Jannette Bertrand are acum 98 de ani și, în ultimul interviu dat la Radio Canada, spunea că se pregătește să scoată o nouă carte la aniversarea celor 100 de ani. Vă dați seama, ce spunea? Nu zicea că se va legăna într-un fotoliu în salon sau că îi e frică de moarte. Așa aș vrea să fiu și eu, să am preocupări până în ultimul moment și preocupări frumoase.

Nu în ultimul rând au fost femeile avocat: de la Paula Iacob până la Violaine Belzile, în echipa căreia mă voi alătura în următoarele zile și pentru care mă pregătesc să închid biroul meu de avocatură după 15 ani de la deschiderea lui, doar pentru a avea șansa de a fi în preajma uneia dintre cele mai cunoscute personalități din domeniul juridic quebechez în dreptul familiei.

Ce au în comun toate aceste femei? Autenticitatea, munca îndârjită, profesionalismul, eleganța, preocuparea pentru perfecțiune și pentru a se autodepăși, planurile, multe planuri pe toate fronturile atât în prezent cât și pentru viitor, multe preocupări, curiozitatea, iubirea de frumos, iubirea vieții, iubirea familiei, feminitatea în sensul ei pur.

Fiecare dintre ele în parte și toate împreună m-au învățat că feminitatea înseamnă să fii puternică și delicată, feroce și atrăgătoare.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Călina Bala: A fost o perioadă foarte interesantă. În momentul în care am primit mesajul că tribunalele se închid, am fost sub șoc total. Din Roma antică până acum nu s-a mai întâmplat acest lucru. Era ca și cum cădeau valorile…

Pe urmă am înțeles că totul se schimbă și trebuia să mă schimb și eu.

Nu mai aveam audiențe de câte cinci dosare pe zi, dar aveam timp să citesc mai mult de cinci pagini pe zi, altceva decât dosare și jurisprudență. Să mă rog câte cinci rugăciuni pe zi, să stau mai mult de cinci minute la joacă cu copiii…

Pe urmă, audiențele virtuale au luat locul audiențelor în persoană. Documentele nu mai erau neapărat pe hârtie, ci erau și virtual.

Nu mai parcurgeam mii de kilometri să interoghez sau să fac un proces. Clienții erau și ei bucuroși că nu mai plăteau deplasarea și parcarea care, cel puțin în Canada, presupun cheltuieli importante din partea lor.
Puneam roba pe mine peste pijama și intram în sala de judecată. Era totuși important să îți pui ruj rosu și perle, dădea bine pe cameră! Părul trebuia de asemenea coafat, că doar… te vedeai și tu în cameră!
Era un fel… de a funcționa.

Pe urmă, toată această funcționare a început să ne obosească pe toți: de la avocați la clienți, de la judecători la personalul administrativ din tribunale. Am fi vrut să ne certăm și în direct în tribunale, am fi vrut să simțim și mirosul hârtiei și emoțiile clienților și ale noastre. Când am vrut să revenim în tribunal și să interacționăm între noi, s-a încheiat și pandemia.

Cred că același lucru a simțit toată lumea.

Din toată acea perioadă mă bucur că am rămas cu audiențe virtuale pentru anumite părți ale procesului juridic și cu faptul că am mai trecut de o încercare a istoriei (care comparată cu copilăria în comunism era o bagatelă).

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Călina Bala: Să știe că sunt speciale și că, dacă sunt în această lume, fac parte dintre cele care au fost alese să fie în această lume, pentru că altfel nu erau sau nu rezistau să rămână.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Călina Bala: Eu îți mulțumesc, Alina, pentru surpriza pe care mi-ai făcut-o în momentul în care m-ai abordat să dau acest interviu. Și pentru că m-ai întrebat care au fost femeile model din viata mea, iar eu le-am amintit, pot să spun că pe lângă ele, de-a lungul timpului, eu am admirat multe alte femei, femei care prin eleganța și profesionalismul lor făceau diferența. Una dintre ele ești și tu, cea care ai rămas o doamnă a eleganței și a profesionalismului, din toate punctele de vedere, la fel ca și în perioada când te chemai Alina Roată, și nu Alina Matei, și ne schimbam între noi cursurile scrise manuscris, la Universitatea de Vest din Timișoara. Nu e de mirare că duci în prezent un proiect atât de frumos. Multe felicitări și o cât mai bună continuitate în acest proiect și în altele noi, pe care sunt sigură că le vei iniția!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership