Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-515/19, Eutelsat. Serviciu de conectare la internet la bordul avioanelor: un sistem mobil de comunicații prin satelit care se bazează cu titlu principal, în ceea ce privește capacitatea datelor transmise, pe componente terestre complementare instalate astfel încât să acopere întreg teritoriul Uniunii nu este în mod necesar incompatibil cu cadrul de reglementare european
15.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Concurență, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Exploatarea sporită a componentelor terestre este posibilă cu condiția ca concurența să nu fie  denaturată, iar componenta de satelit a sistemului să prezinte o utilitate reală și concretă 

Pentru a facilita dezvoltarea unei piețe interne competitive pentru serviciile mobile de comunicații prin satelit în Uniunea Europeană și pentru a asigura acoperirea treptată în toate statele membre, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Decizia nr. 626/2008 (denumită în continuare „Decizia MSS”)[1]. În urma unei proceduri de selecție a operatorilor de sisteme paneuropene care furnizează servicii mobile de comunicații prin satelit[2], Comisia Europeană a selectat printre altele întreprinderea Inmarsat Ventures SE. Această întreprindere a dezvoltat un sistem denumit „European Aviation Network”, destinat să furnizeze servicii de conectivitate aeronautică. Prin decizia din 21 octombrie 2014, Autorité de régulation des communications électroniques et des postes (Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice și Serviciilor Poștale, Franța) a autorizat-o să utilizeze pe teritoriul Franței metropolitane frecvențe determinate și, prin decizia din 22 februarie 2018, i-a atribuit autorizația de exploatare a componentelor terestre complementare (denumite în continuare „CTC”)[3] pentru sisteme mobile de comunicații prin satelit. Pentru acest motiv, Eutelsat, concurentă a Inmarsat, a sesizat Conseil d’État (Consiliul de Stat, Franța) cu o acțiune având ca obiect anularea acestei din urmă decizii, printre altele pentru motivul unei încălcări a dreptului Uniunii.

Sesizată cu titlu preliminar de înalta instanță administrativă franceză, în hotărârea sa, Curtea oferă o interpretare a „sistemelor mobile de comunicații prin satelit”, precum și a noțiunilor de „CTC” și de „stație terestră mobilă”[4] în raport cu Decizia MSS. În plus, Curtea face precizări cu privire la  competențele autorităților competente ale statelor membre de a refuza sau de a acorda unui operator autorizațiile necesare furnizării componentelor pentru sistemele mobile de comunicații prin satelit.

Aprecierea Curții 

Curtea subliniază, mai întâi, că un „sistem mobil de comunicații prin satelit” nu trebuie să se bazeze în mod necesar cu titlu principal, în ceea ce privește capacitatea datelor transmise, pe componenta de satelit a acestui sistem. Astfel, dispozițiile relevante ale Deciziei MSS nu definesc, referitor la capacitatea datelor transmise, raportul dintre componenta de satelit a unui sistem mobil de comunicații prin satelit, pe de o parte, și componenta terestră a acestui sistem, pe de altă parte.

În plus, utilizarea termenului „complementară” în expresia „elemente terestre complementare” nu  permite să se tragă nicio concluzie, acest termen neconținând nicio mențiune cu privire la importanța relativă a acestor două componente.

În continuare, Curtea precizează că o stație terestră poate fi calificată drept „CTC pentru sisteme mobile de comunicații prin satelit” în cazul în care sunt îndeplinite două cerințe principale. În ceea ce privește localizarea, aceasta trebuie să fie utilizată într-un anumit punct și să acopere o zonă geografică situată în interiorul amprentei satelitului sau a sateliților sistemului mobil de comunicații prin satelit vizat. În plus, din punct de vedere funcțional, stația terestră trebuie să fie utilizată pentru a crește disponibilitatea serviciului mobil prin satelit în zonele în care comunicațiile cu componenta de satelit a acestui sistem nu pot fi asigurate la calitatea necesară. Dacă sunt îndeplinite aceste cerințe și celelalte condiții comune[5], nicio limitare în ceea ce privește numărul de CTC care pot fi exploatate sau întinderea acoperirii lor geografice nu poate fi dedusă din prevederile Deciziei MSS[6]. În această privință, noțiunea de „calitate necesară” trebuie să fie înțeleasă ca fiind nivelul de calitate necesară pentru furnizarea serviciului propus de operatorul acestui sistem și trebuie interpretată în lumina obiectivului de promovare a inovării, a progresului tehnologic, precum și a intereselor consumatorilor.

În aceste condiții, exploatarea CTC nu trebuie să conducă la denaturarea concurenței pe piața  în cauză, iar componenta de satelit a sistemului mobil de comunicații prin satelit trebuie să prezinte o utilitate reală și concretă, în sensul că o astfel de componentă trebuie să fie necesară pentru funcționarea acestui sistem, sub rezerva unei funcționări independente a CTC în caz de defecțiune a componentei de satelit, care nu depășește 18 luni. Revine autorităților naționale competente sarcina de a controla respectarea acestor condiții.

În sfârșit, potrivit Curții, pentru a intra sub incidența noțiunii de „stație terestră mobilă”, nu este necesar ca o astfel de stație să poată comunica, fără echipamente distincte, atât cu o CTC, cât și cu un satelit. În această privință, după ce a amintit un anumit număr de cerințe care trebuie respectate, Curtea apreciază că un ansamblu compus din două terminale de recepție distincte legate de un dispozitiv de gestiune a comunicațiilor, primul situat pe fuzelajul unui avion și care comunică cu o stație spațială, iar al doilea situat sub acest fuzelaj și care comunică cu CTC, îndeplinește aceste cerințe. Curtea precizează că este lipsită de relevanță, în acest context, împrejurarea că elementele individuale nu formează un ansamblu indisociabil din punct de vedere fizic.

:: Hotărârea


[1] Articolul 2 alineatul (2) literele (a) și (b), și articolul 8 alineatele (1) și (3) din Decizia Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 2008 privind selectarea și autorizarea sistemelor care furnizează servicii mobile de comunicații prin satelit (JO 2008, L 172, p. 15, denumită în continuare „Decizia MSS”).
[2] Articolul 2 alineatul (2) literele (a) și (b) din Decizia MSS în coroborare cu articolul 8 alineatele (1) și (3) din această decizie.
[3] Articolul 2 alineatul (2) litera (b) din Decizia MSS în coroborare cu articolul 8 alineatele (1) și (3) din această decizie.
[4] Articolul 2 alineatul (2) litera (a) din Decizia MSS.
[5] Articolul 8 alineatul (3) din Decizia MSS.
[6] În special, articolul 2 alineatul (2) litera (b) din Decizia MSS.


Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti