Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Andra Constantinescu: Profesia de avocat nu este genul de profesie în care să lucrezi 8 ore pe zi


16.04.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Andra Constantinescu

Andra Constantinescu

Alina Matei: Mulțumesc, Andra Constantinescu, Managing Associate ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum ai ales Facultatea de Drept?

Andra Constantinescu: Mulţumesc şi eu pentru invitaţie. Această întrebare mă poartă în timp până în clasa a XII-a, în ultimul an petrecut la dragul meu liceu, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti. Urmând profilul matematică-informatică, la care aveam rezultate foarte bune, „presiunile” din partea familiei au fost să urmez cursurile Politehnicii. M-am opus cu tărie – ceea ce desigur a stârnit multe reacţii – şi îmi amintesc şi acum cu zâmbetul pe buze cum am susţinut ferm că „eu vreau să interacţionez cu oamenii şi să simt în mod direct că îi ajut”.

Aşa că prima alegere a fost… Facultatea de Medicină, care mi s-a părut că se potriveşte perfect cu scopul meu. Soarta a făcut însă ca într-un interval de 2-3 luni să asist la două accidente destul de grave, unul la antrenamentul de patinaj artistic – sport pe care îl practicam de performanţă la acea vreme – şi unul rutier. Reacţiile mele la aceste accidente m-au făcut să îmi dau seama că empatia pe care o simţeam faţă de cei care ar fi trebuit să fie viitorii mei pacienţi era atât de mare încât m-ar fi împiedicat să reacţionez rapid şi limpede pentru a-i ajuta. Mi-a fost clar atunci că trebuie să schimb planul.

M-am reorientat spre Facultatea de Drept, întrucât am considerat că atingea scopul pe care îl urmăream şi în acelaşi timp că am calităţile necesare pentru acest domeniu. Ştiam de atunci că dreptul era cunoscut drept „matematica ştiinţelor sociale”, astfel încât am apreciat că o gândire logică şi analitică, o fire curioasă, care căuta dintotdeauna argumente pentru orice şi care rar rămânea fără replică ar trebui să mă ajute în acest domeniu.

Îmi amintesc că era începutul lunii martie când am decis să dau la Facultatea de Drept, deci cu vreo 4 luni înainte de examenul de admitere. E „o admitere criminală”, mă avertizase toată lumea, pentru care pregătirea începe cu minim un an înainte. Mă resemnasem cu gândul că voi da examenul de admitere şi anul următor, aşa că mare mi-a fost mirarea când am aflat că am intrat a doua la Facultatea de Drept. Culmea, am absolvit tot a doua din promoţia mea. Nu aş fi reuşit niciodată să intru la Facultatea de Drept fără ajutorul nepreţuit al doamnei diriginte – profesoară de limba română, care m-a transformat într-un interval atât de scurt într-un as al gramaticii limbii române.

Aşadar, privind retrospectiv, simt că am fost călăuzită pe acest drum. Chiar şi până în prezent, cele două accidente care m-au făcut să schimb macazul rămân de departe cele mai grave la care am asistat. Cred că aproape nimic nu este întâmplător, nici cele două accidente care pentru mine au fost un semnal de alarmă. În orice caz, sunt recunoscătoare pentru acest drum: sunt pasionată de acest domeniu şi consider şi după 9 ani de la absolvire că mi se potriveşte.

Alina Matei: Ca să alegi avocatura, trebuie să neapărat să… și o sa te rog pe tine să continui.

Andra Constantinescu: Să fii pasionat de drept. Pasiunea este cea care te împinge mereu înainte, te face să ai răbdare cu clienţii dificili, te ajută ca munca să nu devină o corvoadă, ca diversele insuccese (inerente) să nu te facă să renunţi. Profesia de avocat presupune un proces continuu de învăţare şi perfecţionare, multă muncă şi cu siguranţă nu este genul de profesie în care să lucrezi 8 ore pe zi, după care să te desprinzi de birou, de viaţa profesională. Din punctul meu de vedere, fără pasiune, este extrem de dificil să fii un avocat de succes.

Alina Matei: Memoria ce a reținut din perioada stagiaturii?

Andra Constantinescu: Destul de multe, pare că memoria a vrut să păstreze această perioadă vie în amintirea mea 😊: o echipă de profesionişti tineri şi dedicaţi, care şi-au rupt din timp şi s-au preocupat pentru formarea stagiarilor; un mentor care a făcut mai uşoară năbădăioasa tranziţie între băncile facultăţii şi profesia de avocat; prietenia strânsă pe care am legat-o cu o parte din ceilalţi stagiari, care ne uneşte şi astăzi; foarte multă muncă; senzaţia că orice task este atât de diferit de cele anterioare şi de ce am învăţat în facultate, senzaţie care m-a urmărit multă vreme.

Cea mai puternică amintire este însă primul termen de judecată la care am pledat. Primisem termenul cu misiunea de a pune concluzii pe excepţia netimbrării (primind asigurări că mai mult de atât nu se va întâmpla la termen) şi, surpriză, am ajuns să mă judec pe fond, cu vocea gâtuită de emoţii. Din fericire, nu m-am blocat – cu toate că aparent aveam o misiune atât de simplă şi limitată, neliniştea anterioară primului termen mă determinase să îmi imaginez toate scenariile posibile, toate excepţiile care ar fi putut fi invocate din oficiu etc. şi deci inclusiv posibilitatea de a mă judeca pe fond.

Alina Matei: De 5 ani faci parte din echipa ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS. De ce ți-ai dorit aici și nu în altă parte?

Andra Constantinescu: Am ales această firmă în principal pentru proiectele în care aveam ocazia să fiu implicată. Mi-am dorit o combinaţie între litigii complexe în faţa instanţelor naţionale şi litigii arbitrale sub auspiciile diverselor instituţii, din domenii variate şi am considerat că ZRVP este locul potrivit. Nu m-am înşelat, am avut ocazia să lucrez în proiecte complexe, cu impact asupra diverselor ramuri economice şi inclusiv să fac parte din echipa care a apărat interesele României în litigii arbitrale iniţiate de investitori. În plus, m-am bucurat să descopăr că am nimerit într-o echipă de profesionişti adevăraţi, care în acelaşi timp sunt oameni degajaţi, uniţi, amuzanţi şi care ştiu să creeze o atmosferă frumoasă la birou.

Alina Matei: Care crezi că sunt calitățile unui avocat de litigii?

Andra Constantinescu: În opinia mea, viziunea strategică, flexibilitatea, capacitatea de a identifica argumente cât mai convingătoare, creativitatea şi spontaneitatea sunt calităţi esenţiale pentru un avocat de litigii. În privinţa pledoariilor, calităţile oratorice, capacitatea de a capta atenţia judecătorului, de a te adapta în funcţie de adversar, judecător, tipul de litigiu etc. sunt de asemenea foarte importante. Am întâlnit multe litigii în care strategia, capacitatea de a gândi „outside the box”, de a anticipa şi a nu „face jocul” adversarului, de a reacţiona spontan la argumentele celorlalte părţi au făcut diferenţa.

Alina Matei: Am întâlnit tot mai mult în ultima perioadă avocați care fac litigii care spun că parcă se întâmplă ceva cu hotărârile judecătorești. Nu ai prins vremurile în care exista instituția judecătorului de serviciu, care primea toate cererile și le semna cu mâna lui. Acum depui o ordonanță președințială și primește termen peste 5 luni… Sunt avocații de litigii buni încasatori, precum boxerul?

Andra Constantinescu: Un prim aspect ar fi că, deşi sunt destule situaţii când termenul de soluţionare nu este optim, nu ar trebui să generalizăm şi să pornim de la premisa că am pierdut „războiul” înainte de a-l începe din moment ce oricum nu vom primi termen în timp util. Întâmplător, am avut chiar de curând o cerere de suspendare provizorie a unei contestaţii la executare, pentru care termenul util ar fi fost maxim 2 zile. Am primit termen pentru a doua zi după introducerea cererii, zi în care s-a pronunţat şi soluţia. Tot în ultima perioadă am avut câteva cereri de ordonanţă preşedinţială care au primit termen în mai puţin de o săptămână.

De aici derivă şi un al doilea aspect: finalul nu poate fi întotdeauna fericit, însă cred că important este ca, în calitate de avocaţi, să facem tot ce ţine de noi pentru a atinge rezultatul dorit în fiecare dosar, să nu cedăm în faţa insucceselor şi să încercăm să contribuim la calitatea actului de justiţie.

Alina Matei: Ai vreun model de avocat? Ai cunoscut și seniori, ai văzut și generația tânăr/intermediară de avocați. De care te simți apropiată?

Andra Constantinescu: Nu am ca model o singură persoană, ci încerc să învăţ câte ceva de la toţi avocaţii din jurul meu şi să construiesc astfel modelul „avocatului ideal” (care e în continuă schimbare), un deziderat de neatins, însă de care îmi propun să mă apropii cât mai mult.

În ceea ce priveşte generaţiile, nu mă simt apropiată de o categorie anume, ci de avocaţii care împărtăşesc o serie de valori similare cu ale mele. Astfel de avocaţi se regăsesc în fiecare generaţie. Îmi plac foarte mult avocaţii dedicaţi, întrucât gradul de implicare potenţează calităţile unui avocat şi poate face diferenţa.

Alina Matei: Ce e mai greu: să aduci un client sau să câștigi dosarul clientului?

Andra Constantinescu: Cred că sunt două categorii care nu pot fi comparate. Niciuna din ele nu este uşoară, însă presupun abilităţi diferite. Abilitatea de marketare şi încrederea pe care i-o inspiri unui potenţial client sunt importante pentru a aduce un client. Aceste abilităţi nu sunt neapărat legate de profesionalismul şi competenţele unui avocat, esenţiale pentru a câştiga dosarul.

Alina Matei: În 17 decembrie 2020, avocatul Robert Roșu a fost condamnat în ziua neagră a vieții lui la 5 ani închisoare. Această decizie de condamnare a unui avocat creează aspre îndoieli privind avocatul?

Andra Constantinescu: Nu sunt o adeptă al generalizărilor, întrucât le consider periculoase şi dăunătoare. Este adevărat, însă, că sunt oameni care au tendinţa de a generaliza, astfel încât nu pot decât să sper că acest lucru nu se va întâmpla ca urmare a deciziei controversate de condamnare a avocatului Robert Roşu. Sper totodată că oamenii se vor informa corespunzător cu privire la situaţia avocatului Robert Roşu, vor parcurge hotărârea motivată – disponibilă de curând – şi vor reflecta înainte să îşi formeze o părere proprie.

Alina Matei: Ce ne poți spune despre masterul de la Cambridge?

Andra Constantinescu: A fost cel mai frumos an pe care l-am trăit până acum. O experienţă unică, pe care mi-e greu să o descriu în cuvinte şi mai ales în puţine cuvinte, dar pe care m-aş bucura să o poată trăi cât mai mulţi. De la emoţia admiterii (recunosc că am aplicat mai mult într-o doară şi la Universitatea din Cambridge, gândindu-mă că nu am şanse să fiu admisă la o universitate de asemenea prestigiu) până la bucuria absolvirii a fost un roller coaster de trăiri.

În partea superioară a caruselului – o provocare intelectuală la cel mai înalt nivel, o acumulare masivă de cunoştinţe în doar un an, admiraţia pentru profesorii renumiţi la nivel internaţional, oportunitatea de a interacţiona cu studenţi de elită din toată lumea în cel mai divers mediu multicultural posibil, prietenii frumoase, petreceri de pomină („work hard, party hard” nu a fost doar o zicală în acel an 😊). Toate acestea într-un campus universitar superb, în care până şi o plimbare prin curtea unui colegiu avea un aer de solemnitate şi te ducea cu gândul la personalităţile marcante care au studiat în trecut acolo.

În partea inferioară a caruselului – presiunea de a face faţă unui standard extrem de ridicat, printre studenţi care la rândul lor erau în top 1% din ţările lor de origine, un volum de muncă incomparabil cu cel pe care îl experimentasem în cei patru ani de facultate (cu toate că urmasem în paralel cursurile a două facultăţi), un sistem de învăţământ complet diferit în care propria opinie era aspectul principal urmărit şi evaluat, studierea materiei în altă limbă decât cea maternă. Îmi amintesc că prima oară când am citit subiectele de examen din anii anteriori, la câteva luni după ce începusem cursurile, nu reuşeam nici măcar să înţeleg subiectele. A fost un şoc pentru mine. La final însă, când a venit momentul examenelor, m-aş fi bucurat să am câteva ore în plus pentru a aşterne pe foaie tot ce aş fi avut să răspund.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititori J.

Andra Constantinescu: Le doresc sănătate, iubire, capacitatea de a-şi păstra umanitatea şi valorile, curajul şi puterea de a-şi urma visurile. Le mulţumesc de asemenea că au avut răbdarea să citească acest interviu.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Andra Constantinescu: Şi eu vă mulţumesc pentru ocazie!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro