« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

ANSPDCP. Operator sancționat cu 5.000 EURO pentru prelucrarea imaginii angajaților săi
15.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Joi, 15 aprilie 2021, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a informat că a finalizat o investigație la operatorul S.C. Tip Top Food Industry S.R.L și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. b) și c) și alin. (2) și art. 6 și art. 7 din Regulamentul General privind Protecția Datelor, potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 24.362,50 lei (echivalentul în lei al sumei de 5.000 Euro).

În urma investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că operatorul a prelucrat imaginea angajaților săi, în mod excesiv, prin intermediul camerelor video instalate în spații cu destinația de vestiare și în zona destinată servirii mesei, invocând scopul protejării bunurilor și a produselor societățiii, precum și al descurajării furtului.

În acest context, Autoritatea Națională de Supraveghere a apreciat că prelucrările datelor personale nu au fost adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate („reducerea la minimum a datelor”), încălcându-se astfel principiile art. 5 alin. (1) lit. b) și c) din Regulamentul General privind Protecția Datelor. Autoritatea Națională de Supraveghere a apreciat că scopul declarat de operator (protejarea bunurilor, a produselor societății și descurajarea furtului) se putea realiza prin mijloace mai puțin intruzive pentru viața privată a angajaților.

Pe de altă parte, în investigația efectuată, având în vedere relația angajator-angajat, s-a reținut faptul că nu a putut fi considerat liber exprimat consimțământul persoanei vizate și nici nu a putut fi identificat alt temei legal de prelucrare, operatorul neputând face dovada respectării principiilor de prelucrare, prin raportare și la art. 5 alin. (2) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

De asemenea, operatorului respectiv i-au fost aplicate și următoarele măsuri corective:

– măsura corectivă de a asigura conformitatea operațiunilor de prelucrare a datelor personale în activitatea de monitorizare video, cu respectarea principiului „reducerii la minimum a datelor”, raportat la art. 5 alin. (1) lit. c);

– să reanalizeze orientarea unghiului de captare a imaginilor video astfel încât aceastea să nu monitorizeze activitatea angajaților săi în spații cu destinația de vestiare și în sala de mese, raportat la scopul prelucrării.

Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări a unei persoane fizice care a semnalat faptul că societatea S.C. TIP TOP FOOD INDUSTRY SRL prelucrează date cu caracter personal (respectiv imaginea), prin intermediul camerelor video instalate în birourile angajaților, în vestiare și în sala de mese.

 
Secţiuni: C. contravențional, Data protection, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD