Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Dreptul Uniunii Europene Monitorul Oficial al României

Senatul apreciază implicarea Guvernului în eforturile de combatere a traficului de droguri şi a criminalităţii organizate

26 februarie 2024 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 148 din 22 februarie 2024 a fost publicată Hotărârea nr. 25/2024 referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate – COM (2023) 641 final.

Senatul României:

1. constată şi apreciază implicarea Guvernului României, prin intermediul ministerelor competente, în eforturile de combatere a traficului de droguri şi a criminalităţii organizate.

a) Ministerul Justiţiei consideră că iniţiativa Comisiei Europene este necesară şi binevenită pentru intensificarea combaterii criminalităţii organizate şi a traficului de droguri la nivelul întregii Uniuni şi susţine politica UE de deschidere a negocierilor cu state terţe (în special jurisdicţii necooperante) şi demersurile de încurajare a acestora de a adera la convenţiile multilaterale adoptate la nivelul ONU şi al Consiliului Europei.

b) Ministerul Sănătăţii acţionează pentru prevenirea deturnării medicamentelor stupefiante şi psihotrope în circuitul ilicit, prin introducerea sub control naţional a unor medicamente utilizate abuziv, fără prescripţie medicală, şi a solicitat facultăţilor de farmacie şi Colegiului Farmaciştilor din România organizarea de cursuri de perfecţionare pentru farmacişti, în domeniul legislaţiei stupefiantelor şi psihotropelor.

c) Ministerul Afacerilor Externe apreciază faptul că foaia de parcurs a Comisiei Europene oferă o direcţie clară şi măsuri concrete pentru intensificarea cooperării, coordonarea în cadrul UE şi la nivel internaţional pentru a combate eficient traficul ilicit de droguri şi criminalitatea organizată – prioritate atât pentru Uniune, cât şi pentru statele membre.

d) Ministerul Afacerilor Interne subliniază că la nivel naţional au fost întreprinşi paşii necesari pentru a aborda unitar traficul şi consumul de droguri: Strategia naţională împotriva criminalităţii organizate 2021-2024, Strategia naţională antidrog 2022-2026 şi planul de acţiune aferent care se subsumează obiectivelor asumate la nivel european, prin noua Strategie UE în materie de droguri 2021-2025. Întrucât prezenţa cartelurilor din America Latină în spaţiul european reprezintă o ameninţare reală la siguranţa şi securitatea cetăţenilor din statele UE şi o prioritate în lupta împotriva traficului de droguri, România a fost primul stat din Europa de Est care a înfiinţat un post de ataşat de afaceri interne în Columbia, pentru întărirea cooperării şi iniţierea de investigaţii comune. Din 2017, Poliţia Română este membru observator al comunităţii de poliţie din America, fapt ce îi permite stabilirea de contacte în statele membre şi dezvoltarea cooperării în zonă – America Centrală şi de Sud fiind o zonă preferată de grupările infracţionale specializate în traficul de droguri şi fraudele cu carduri bancare din România.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

e) Ministerul Educaţiei este implicat, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, în opt proiecte naţionale de prevenire a consumului de droguri şi se află în proces de implementare noul Plan naţional cadru de acţiune pentru siguranţa şcolară, care conţine o componentă consistentă în domeniul prevenirii consumului de droguri la copii şi tineri.

f) În octombrie 2023 a fost adoptată hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) referitoare la consumul de droguri/alte substanţe stupefiante de către tineri/elevi – risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale. În conformitate cu prevederile hotărârii CSAT, la nivel strategic, a fost constituit un grup de lucru interinstituţional, coordonat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi format din secretari de stat nominalizaţi de MAI, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi specialişti din instituţiile angrenate;

2. consideră, în acord cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, că este necesar să fie primite atât informări permanente privind stadiul implementării măsurilor şi acţiunilor întreprinse până în prezent de instituţiile naţionale responsabile de combaterea consumului de droguri şi criminalităţii organizate, cât şi despre schimbările legislative necesare.

Intrare în vigoare: 22 februarie 2024

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri