Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Comunicare profesională Comunicate profesioniști SELECTED

Adesman & Asociații obține o soluție cu impact imediat în ceea ce privește implementarea Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021 privind sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

26 februarie 2024 | JURIDICE.ro

În urma intrării în vigoare la nivel național a sistemului de garanție-returnare (SGR) la data de 30 noiembrie 2023, care impune producătorilor și comercianților obligația de a utiliza, respectiv de a comercializa, doar ambalaje returnabile pentru unele categorii de produse, inclusiv băuturi alcoolice, producătorii de vinuri și de băuturi spirtoase din România au luat atitudine împotriva implementării rapide și fără o perioadă de tranziție adecvată, care să țină cont de specificul industriei, a Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021 privind sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile („H.G. nr. 1074/2021”).

Ca atare, în cadrul demersurilor de contestare a acestui act normativ, pe lângă atacarea în contencios administrativ, s-a înscris și formularea unor cereri de suspendare în fața instanțelor de judecată competente, prin care părțile interesate au solicitat, printre altele, temporizarea efectelor dispozițiilor relevante din acest normativ.

Principala critică adusă H.G. nr. 1074/2021 a fost lipsa unei perioade de tranziție realiste pentru valorificarea în continuare (și după data de 30 iunie 2024) a stocurilor companiilor producătoare de vinuri existente la data de 30 noiembrie 2023 (i.e., data intrării SGR în vigoare), fără a utiliza ambalaje specifice SGR, aspect de natură să cauzeze perturbări majore în industrie, mai ales în sectorul viticol. În alte cuvinte, industria vinului este afectată în mod semnificativ, dat fiind ciclul de viață și de rotație diferit al produselor sale în comparație cu alte băuturi, de tipul „ready to drink”, producătorii de vinuri având stocuri semnificative a căror comercializare a fost astfel limitată.

Adesman & Asociații a obținut recent, pentru un producător de vinuri, o victorie importantă în fața Curții de Apel Ploiești împotriva implementării H.G. nr. 1074/2021, reușind suspendarea efectelor art. 10 alin. (5) din acest act normativ, care reglementează tocmai interdicția de comercializare a produselor ambalate în ambalaj nereturnabil. Instanța de judecată a dispus, printr-o hotărâre executorie, suspendarea respectivelor dispoziții legale până la pronunțarea instanței de fond.

Curtea de Apel Ploiești a luat în considerare argumentele solide prezentate de echipa de avocați din cadrul Adesman & Asociații, sub coordonarea Dianei Adesman (Managing Partner) și a lui Ciprian Nicu (Partner) și, astfel, a decis suspendarea temporară a efectelor H.G. nr. 1074/2021 în ceea ce privește interdicția de comercializare a produselor ambalate în ambalaj nereturnabil. Această hotărâre reflectă înțelegerea profundă a instanței cu privire la impactul negativ al H.G. nr. 1074/2021 asupra industriei viticole din România și la problemele pe care aceasta le generează, în practică, producătorilor de vin.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale