Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Franţa: actul sexual cu minorul sub 15 ani este viol


16.04.2021 | Cristi DANILEȚ
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

O propunere recentă a francezilor în privinţa relaţiilor intime consimţite cu minorii ar trebui preluată de legiuitorul român: un act sexual cu un minor sub 15 ani este viol, consideră deputaţii din Hexagon.

Legat de infracţiunile sexuale, potrivit Codului Penal din România există următoarele infracţiuni: VIOL (dacă abuzul sexual e cu penetrare împotriva voinţei victimei, art. 218 C.pen), AGRESIUNE SEXUALĂ (dacă abuzul sexual e fără penetrare: de exemplu, atingere, mângâiere a organelor sexuale, art. 219 C.pen), ACT SEXUAL CU UN MINOR (dacă actul sexual are loc cu o persoană sub 16 ani, cu acordul său, art. 220 C.pen.). Deci, vârsta consimţământului sexual la noi este 16 ani.

Aşadar, pentru act sexual cu penetrare faţă de un minor sub 16 ani, legal putem întâlni două situaţii:
– fără acordul minorului: e viol, pedeapsă 7-12 ani închisoare,
– cu acordul său: e act sexual cu un minor, pedeapsă 2-9 ani închisoare când minorul are vârsta sub 14 ani, respectiv 1-5 ani închisoare pentru minor de vârsta 14-16 ani.

Bineînţeles, infractorul se bate să demonstreze că victima a fost de acord, ca să scape de încadrarea mai gravă pentru el. Părinţii victimei insista că totul s-a desfăşurat fără acord. Victima ezită de cele mai multe ori, în funcţie de presiunile asupra ei. Când e dubiu, judecătorul este obligat să considere că relaţia intimă a fost cu acordul victimei şi să condamne infractorul pentru infracţiunea mai uşoară.

Problema pe care o întâlnim în practică este: oare poate o victimă de 14 ani sau de 12 ani, ba chiar de 10 ani sau de 7 ani să îşi dea acordul în cunoştinţă de cauză? Manualele de drept din care am învăţat acum 25 de ani, ca şi cele de acum, spun că, cu cât scade vârsta victimei, valabilitatea acordului este discutabilă. Dar rămâne ca magistratul, în fiecare caz concret, să analizeze dacă acel consimţământ a fost dat de victimă înţelegând cu adevărat ce se întâmplă. Or, asta creează mari dificultăţi. Mai ales magistraţilor tineri care instrumentează astfel de cauze.

Iată că francezii vin cu o idee înţeleaptă: orice act sexual cu un minor sub 15 ani (la noi ar fi 16), chiar cu acordul minorului, va fi considera de acum, automat, viol. Sper să fie preluată şi la noi această idee.

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro