Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Proiect de modificare a art. 21 alin. 6 din Legea nr. 165/2013
16.04.2021 | Bogdan ILIE

Secţiuni: Drept civil, Opinii, Proiecte legislative, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Bogdan Ilie

Bogdan Ilie

În data de 05.04.2021, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății a postat pe pagina de internet, în dezbatere publică, proiectul de Ordonanță de Urgentă privind modificarea art. 21 alin. 6 din Legea nr. 165/2013.

Proiectul supus dezbaterii publice vine ca o consecință a pronunțării de către Curtea Constituțională a României, în sedința din 18.03.2021, a Deciziei nr. 188 prin care a fost declarat neconstituțional art. 21 alin. 6 din Legea nr. 165/2013 în forma modificată a acestuia prin Legea nr. 219/2020.

Propunerea supusă dezbaterii publice este în sensul revenirii la forma inițială a textului de lege respectiv a evaluarii imobilelor pentru care se acordă măsuri compensatorii prin aplicarea grilei notariale valabile la 20 mai 2013, data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia.

Asa cum spuneam și cu ocazia unei opinii anterioare, după pronunțarea de către C.C.R. a Deciziei nr. 188/18.03.2021 era de așteptat ca autoritățile statului sa vină cu o propunere de modificare a art. 21 alin. 6 pentru a pune în acord prevederile neconstituționale cu cele ale Constituției cu toate acestea, după incursiunile legislative din cursul anului 2020, propunerea de față o consideram a fi în dezavantajul titularilor dosarelor de despăgubire cât și în total dezacord cu voința autorității legislative.

În acest sens reamintim că în luna martie 2020 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 22 prin care se propunea Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Naţională.

In luna mai a aceluiași an, Guvernul a adoptat O.U.G. nr. 72 prin care a suspendat efectele Legii nr. 22 până la data de 01.03.2021 iar ca urmare a pronunțării de către C.C.R. a Decizei nr. 725/07.10.2020 de declarare a neconstituționalității legii de adoptare a O.U.G. nr. 72, Parlamentul a adoptat Legea nr. 219/2020 prin care se propunea un sistem neunitar de evaluare a imobilelor în funcție de calitatea persoanelor beneficiare a măsurilor compensatorii.

Cu toate că atât Legea de aprobare a O.U.G. nr. 72 cat și Legea nr. 219 au fost declarate neconstituționale de către C.C.R., vointa legislativului a fost una clară în sensul stabilirii unui mecanism de evaluare echitabil, aplicabil titularilor notificărilor inițiale respectiv moștenitorilor legali ori testamentari ai acestora, în raport cu prețurile curente ale imobilelor, modificarea propusă în prezent venind să înfrângă această vointă, după ce aparent prin adoptarea O.U.G. nr. 72 o acceptă începând cu luna martie a acestui an.

Mecanismul de evaluare al imobilelor, propus prin proiectul supus dezbaterii publice, dacă va fi adoptat, va readuce în prim plan inechitățile ce s-au dorit a fi reparate prin adoptarea Legii nr. 22/2020 în primul rând cu privire la evaluarea imobilelor în raport cu o grilă notarială valabilă la nivelul anului 2013 în contextul în care măsurile compensatorii se acordă în prezent și în al doilea rând în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia deși despăgubirile se acordă după zeci de ani iar în cele mai multe situații imobilele nu mai au aceleași categorii de folosință, diferențele de valoare fiind considerabil mai mici.

Bogdan Ilie – Partener NICOLESCU DUMITRESCU ILIE & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti