Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 12-16 aprilie 2021
16.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

M.I.C., la data faptei președinte al organizației județene a unui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000),

S.M.N., la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul M.I.C. ar fi intervenit, la data de 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul S.M.N., simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.
Intervenția inculpatului M.I.C. ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.
Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu M.I.C., S.M.N. ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului S.M.N..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului M.I., la data faptei primar al comunei Bratovoești (Dolj), pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.
Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul M.I. la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Abuz în serviciu. Instigare la fals intelectual. Uz de fals. Delapidare. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2021, a inculpatei M.F.G., director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Caraș-Severin pentru săvârșirea mai multor infracțiuni prin care ar fi produs o pagubă totalizând 902.772 lei în dauna instituției pe care o conduce. Astfel, în sarcina inculpatei s-au reținut:
– două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul,
– instigare la fals intelectual în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,
– două infracțiuni de delapidare în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpata M.F.G. ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajați ai instituției să își primească salariile, cu toate că cei doi nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului.

În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021.
Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajați, inculpata ar fi încălcat dispoziții din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii.

De asemenea, în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, inculpata și-ar însușit, atât în interesul său cât și pentru alți angajați ai instituției următoarele sume:
– 482.672 de lei, reprezentând drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția, respectiv sume de bani pentru plata normei de hrană sau a sporului de condiții vătămătoare aferente timpului în care angajații erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere. O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur.
– aproximativ 50.000 de lei (circa 3.300 de lei/lună), reprezentând sume de bani retrase în baza unor ordine de deplasare care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului. În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau in mod nereal că angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități.

Totodată, în perioada 2 mai 2018 – prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 15 aprilie 2021, inculpata urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și lucrători din cadrul I.G.P.R – Direcția de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Percheziții domiciliare.

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2021.

În cursul zilei de 13 aprilie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în 10 locații situate în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Giurgiu, dintre care trei sunt sedii ale unor instituții publice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Poliției Române și al Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj. Agresiune sexuală. Pornografie infantilă. Act sexual cu un minor. Reținere.

La data de 13.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală, pornografie infantilă și act sexual cu un minor.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a racolat mai multe persoane vătămate minore și, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau, le câștiga încrederea și mai apoi le atrăgea în locuința sa în vederea întreținerii de relații sexuale și producerea de materiale pornografice cu acestea.
În urma percheziției efectuate, au fost depistate un număr de 23 de fișiere audio/video cu minore în ipostaze pornografice și un total de 1.705 de fotografii cu minore având un comportament sexual explicit.
La data de 14.04.2021, Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Sălaj.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Arad. Trafic ilicit de droguri de risc. Reţinere.

La data de 15.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic ilicit de droguri de risc.

În fapt s-a reţinut că, în perioada 01.03-14.04.2021, inculpaţii au cultivat droguri de risc, fără drept și în scop de comercializare, în 3 imobile situate pe raza judeţului Arad.
În urma perchezițiilor efectuate în cauză, au fost ridicate și indisponibilizate 331 de plante de cannabis, 810 grame de masă vegetală uscată de cannabis, 700 de lei, ustensile destinate culturilor indoor de cannabis (saci cu îngrășăminte, bidoane cu fertilizatoare, lămpi pentru căldură, ventilatoare, transformatoare, tubulatură), râșnițe și cântare.
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției 6 de Poliție Rurală Beliu – I.P.J. Arad, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Arad.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Contrabandă. Spălare de bani. Percheziții domiciliare.

La data de 13.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, pe raza județului Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, pe raza municipiul București și a județelor Giurgiu și Ilfov, inculpații au introdus în mod ilegal mărfuri în România, prin folosirea, la autoritatea vamală, a unor documente vamale de transport sau comerciale privind alte mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă, precum și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.
În urma probatoriului administrat, s-a constatat că, în perioada 2016-2017, pe teritoriul României, aceștia au derulat în mod repetat circuite de tranzacționare privind comerțul cu articole de îmbrăcăminte, textile și încălțăminte de proveniență din Turcia, la comandă, transportate în regim de grupaj/tip cargo, valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora, fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv, în scopul obținerii de avantaje de natură fiscală, constând în T.V.A și impozit pe profit datorat bugetului de stat.
De asemenea, membrii grupării au creat și operaționalizat sisteme de grupaj/cargo atât pentru transportul de mărfuri cât și pentru îndeplinirea formalităților legale de import în relația cu autoritățile vamale. În urma perchezițiilor, a fost instituit sechestrul asigurator asupra a 5 autovehicule, 2 imobile, a sumelor de 10.970 de euro și 9.000 de lei precum și asupra sumelor existente în mai multe conturi bancare, până la concurența sumei de 51.384.832 de lei, valoarea prejudiciului, fiind ridicate și mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane, față de care procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție ”Vlad Țepeș”.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Percheziție domiciliară. Trafic de persoane.

La data de 14.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Prahova, la locuința unei persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, un suspect, folosind metoda „loverboy”, a racolat o parte vătămată, în vederea exploatării sexuale a acesteia, pe raza județului Prahova, în schimbul obținerii de foloase materiale.
În momentul în care victima nu mai dorea să continue, în favoarea suspectului, activitatea de prostituție, acesta o urmărea pentru a-i menţine starea de temere şi aservire, apoi pentru a-i înfrânge rezistenţa o ameninţa şi chiar devenea violent.
Astfel, pe fondul unor discuții contradictorii, suspectul a lovit partea vătămată cu autoturismul. În urma evenimentului rutier aceasta a suferit numeroase leziuni traumatice.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi “Matei Basarab” Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Harghita. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 12.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 26 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2020-2021, inculpatul a cultivat cannabis indoor, într-o locație situată pe raza unei comune izolate din județul Mureș. Cantitățile de cannabis rezultate au fost comercializate către persoane de pe teritoriul României și Ungariei.
La data de 12.04.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita împreună cu lucrătorii de poliție din cadrul S.C.C.O. Harghita au efectuat două percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost identificate și ridicate părți componente ale unei instalații necesare pentru cultivarea cannabisului, precum și cantitatea de aproximativ 1,5 kilograme de fragmente vegetale de cannabis.
La data de 13.04.2021, Tribunalul Harghita a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ”Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti