« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Oamenii și roboții pot conviețui? Povestea Sophiei
19.04.2021 | Claudia STANCIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Claudia Stanciu

Claudia Stanciu

Astăzi se împlinesc șase ani de când Sophia, primul robot umanoid produs de compania Hanson Robotics (Hong Kong) a fost activată. Creată după modelul actriței Audrey Hepburn, de la 19 aprilie 2015 și până astăzi, milioane de oameni s-au minunat de inteligența Sophiei, crearea ei fiind un prim pas către o lume digitalizată.

Mulți cercetători și-au pus întrebarea: ”Care este lucrul care ne fascinează atunci când vine vorba de un robot”. Unul dintre răspunsurile posibile reiese chiar din una din trăsăturile lor fundamentale care fac ca tehnologia AI să surprindă și anume, a faptului că roboții transformă de la secundă la secundă informațiile primite. Au software-uri perfecționate cu algoritmi ale căror coduri se perfecționează permanent, cu fiecare interacțiune socială, cum e cazul Sophiei, proiectată pentru a deveni mai inteligentă de-a lungul timpului.

Au mai existat roboți și până la crearea Sophiei așa că ce o face așa de specială față de alți înaintași?

Sophia a fost atât admirată, cât și amplu criticată. Programatorii au construit-o astfel încât să aibă cât mai multe dintre trăsăturile rasei umane: are preferințe și sentimente, e capabilă să poarte conversații și poate imita peste 50 de expresii faciale și chiar e programată să aibă un ridicat simț al umorului. Ea înțelege expresiile faciale determinate de diferite emoții și le poate imita la rândul său.

Robotul companiei chinezești este construit cu ajutorul unei tehnologii care permite prelucrarea vizuală a datelor, recunoașterea facială și a vocii. În spatele pielii fine sunt o multitudine de motoare care îi pun în funcțiune mușchii faciali, iar în spatele ochilor se află camere performante.

În 2017, Sophia a primit cetățenia Arabiei Saudite, fiind primul robot din lume care a primit această onoare. Dar cetățenia reprezintă legătura unei persoane cu un anumit stat, fiind un atribut ce generează anumite drepturi și obligații, cum ar fi de pildă obligația de fidelitate față de țară sau de apărare a țării. Poate oare Sophia să fie fidelă? Și dacă este fidelă, asta înseamnă că, în viitor, se poate căsători?

Nu în ultimul rând, Sophia e primul robot care deține un card de credit, fiind un client al Unicredit Bank, începând din anul 2018.

AI, primul pas către o viață mai ușoară

Inteligența artificială a fost creată pentru a ne ușura viața, pentru a evolua către o lume în care mașinile se conduc singure, iar ușa casei se deschide la auzul vocii proprietarului său. Viitorul tehnologic înseamnă simplificarea vieții umane și facilitarea activităților cotidiene.

Sophia declara într-un interviu că umanitatea este despre conexiuni, dar poate oare un robot să formeze relații asemenea celor interumane? Ea susține că roboții și oamenii pot trăi împreună, însă lucrurile stau la fel și din perspectiva noastră?

Motto-ul Hanson Robotics este îmbunătățirea calității vieții. Fondatorul companiei a spus chiar că, într-o zi roboții vor fi insesizabili de oameni. Anul acesta, motivați de criza provocată de virusul Sars-Cov-2, ei vor scoate pe piață patru versiuni de roboți pentru a fi folosiți în spitale, magazine și aeroporturi. Compania a creat și un robot specializat în domeniul medical, denumit Grace.

Tot în contextul pandemiei de coronavirus, o altă companie specializată în această industrie din Japonia, SoftBank Robotics, a creat robotul Pepper. El are abilitatea de a detecta persoanele care nu poartă mască, un scop potrivit vremurilor în care trăim.

Astăzi este despre Sophia și despre revoluția pe care ea a reușit să o aducă în domeniul tehnologiei.

LA MULȚI ANI, SOPHIA!

Claudia Stanciu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Cyberlaw, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Oamenii și roboții pot conviețui? Povestea Sophiei”

  1. Aceste vești vin în completarea faptului că de curând, a fost vândut pentru aproximativ 700.000 de dolari primul tablou digital realizat de Sophia, fapt ce i-a permis să intre puțin și în rolul unui artist.
    În plus, creativitatea Sophiei va fi redusă din nou în prim plan, deoarece aceasta a declarat că va iniția și anumite colaborări muzicale.
    E interesant de urmărit cum va evolua situația mai ales din perspectiva dreptului de proprietate intelectuală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD