« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Completarea standardelor tehnice de reglementare pentru atribuirea ponderilor de risc în cazul expunerilor la atribuirea la finanțări specializate
19.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 127 din 14 aprilie 2021 a fost publicat Regulamentul delegat nr. 598/2021 de completare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru atribuirea ponderilor de risc în cazul expunerilor la finanțări specializate.

În cadrul abordării bazate pe modele interne de rating, în cazul expunerilor din finanțări specializate, pentru care instituția nu poate estima probabilitatea de nerambursare sau estimările probabilității de nerambursare realizate de instituții nu îndeplinesc anumite cerințe, instituțiile urmează să atribuie ponderi de risc pentru expunerile din finanțări specializate, pe baza modului în care evaluează expunerea din finanțări specializate în raport cu fiecare dintre factor.

Prin urmare, pentru ca instituțiile să aplice în mod corespunzător fiecare factor, prezentul regulament stabilește factorii, defalcați pe subfactori, în scopul clarificării criteriilor de evaluare pentru fiecare situație. În vederea evaluării corespunzătoare a subfactorilor, anumiți subfactori sunt defalcați pe componente ale subfactorilor.

La aplicarea factorilor se vor avea în vedere criterii de evaluare diferite pentru fiecare clasă de expuneri din finanțări specializate, iar, înainte de a atribui o pondere de risc unei expuneri din finanțări specializate, instituțiile trebuie să determine clasa cu care se potrivește cel mai bine expunerea din finanțări specializate.

Așadar, regulamentul stabilește că, dacă un subfactor al unui anumit factor nu este defalcat și în componente ale subfactorului, instituția încadrează subfactorul într-o categorie pe baza criteriilor de evaluare prevăzute pentru subfactorul respectiv.

În schimb, dacă subfactorul este defalcat și în componente ale subfactorului, instituția:
– va încadra într-o categorie fiecare componentă a subfactorului, pe baza criteriilor de evaluare prevăzute pentru respectiva componentă a subfactorului;
– va încadra subfactorul într-o categorie pe baza unei evaluări globale efectuate ținând cont de categoriile în care s-a realizat încadrarea, precum și de importanța relativă a fiecărei componente a subfactorului pentru tipul respectiv de expunere din finanțări specializate.

În cazul în care criteriile se suprapun, iar expunerea din finanțări specializate îndeplinește respectivele criterii, instituțiile vor încadra subfactorul sau componenta unui subfactor într-o categorie astfel:
– când criteriile care se suprapun figurează în două categorii, instituțiile fac încadrarea în categoria cu numărul cel mai mare;
– când criteriile care se suprapun figurează în trei categorii, instituțiile fac încadrarea în categoria situată între categoria cu numărul cel mai mare și categoria cu numărul cel mai mic.

Instituțiile trebuie să formalizeze următoarele informații pentru fiecare tip de expuneri din finanțări specializate pentru care atribuie ponderi de risc:
– ponderile de risc atribuite fiecărui factor;
– o descriere a determinanților de risc suplimentari și motivele pentru care aceștia au fost luați în considerare;
– motivele pentru care s-a luat decizia de a nu aplica un anumit subfactor sau o anumită componentă a unui subfactor.

Instituțiile trebuie să formalizeze următoarele informații pentru fiecare expunere din finanțări specializate pentru care atribuie ponderi de risc:
– clasa expunerii din finanțări specializate;
– categoria din tabelul 1 de la art. 153 alin. (5) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 în care a fost încadrată respectiva expunere din finanțări specializate;
– scadența reziduală;
– evaluarea expunerii din finanțări specializate, în fiecare etapă a procesului, care a condus la atribuirea ponderii de risc pentru expunerea respectivă.

Prin excepție, instituțiilor li se permite să nu aplice un anumit subfactor sau o anumită componentă a unui subfactor pentru o expunere individuală din finanțări specializate, în cazul în care consideră că acesta (aceasta) nu este relevant(ă) sau când subfactorul sau componenta unui subfactor în cauză nu este un determinant de risc relevant pentru acel tip de expuneri din finanțări specializate.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Intrare în vigoare: 4 mai 2021

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Banking, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD