« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Procedura insolvenței. Repunerea debitorului în termenul de contestare a creanței unui creditor – furnizor de utilități – înscris în tabelul preliminar din cauza aplicării unui coeficient greșit în calculele din facturile anterior acceptate
20.04.2021 | Cătălin I. RADBÂȚĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin I. Radbâță

Cătălin I. Radbâță

Prin Încheierea din 19.02.2021 Tribunalul Maramureș a admis cererea debitoarei insolvente de repunere în termenul de contestare a creanței unui creditor – furnizor de utilități. Anterior în procedură, furnizorul formulase declarație de creanță pentru serviciile deja prestate conform facturilor emise și acceptate de societatea debitoare și fusese înscrisă în tabelul preliminar cu totalul sumelor reclamate. Ulterior, în cadrul unui alt litigiu dintre debitoare și furnizor privind creanțe curente, s-a stabilit de Curtea de Apel Cluj prin Decizia nr. 600 din 08.12.2020 că furnizorul folosește un coeficient diferit de cel contractual, coeficient ce dublează valoarea facturilor.

După pronunțarea Deciziei de Curtea de Apel Cluj, debitoarea a formulat contestație la tabelul preliminar împotriva furnizorului de utilități la Tribunalul Maramureș, solicitând și repunerea în termen având în vedere cele reținute în decizie. Tribunalul a admis cererea de repunere în termen indicând următoarele motive justificate în acest sens:

• La deschiderea procedurii, când furnizorul de utilități „a fost înscris în tabelul preliminar pe baza facturilor emise, nu s-a cunoscut împrejurarea că a aplicat un coeficient greșit în calculul creanței”.

• Ulterior, în cadrul dosarului asociat, „s-a stabilit cu putere de lucru judecat cu privire la Contract, în ceea ce privește luna iunie 2019, că [furnizorul] a emis greșit facturile sale, aplicând un coeficient de 0,90 în loc de cel contractual corect de 0,45.”

• „Această dezlegare a fost dată prin Decizia nr. 600 din 8.12.2020 a Curții de Apel Cluj, iar interpretarea vizează întreg Contractul, inclusiv sumele cu care [furnizorul] este înscris în tabelul preliminar”.

• „Deoarece [debitoarea] și administratorul judiciar nu cunoșteau în septembrie 2019, când a fost admisă creanța așa cum a fost solicitată, că [furnizorul] a aplicat un coeficient greșit, conform celor arătate mai sus, iar acest aspect, inclusiv nelegalitatea aplicării lui a fost stabilită la 8.12.2020 de Curtea de Apel Cluj, cererea de repunere în termen formulată în cadrul celor 15 zile stabilite de art. 186 Cod proc. civ. este admisibilă”.

De reținut prin urmare potrivit acestei hotărâri necesitatea de a se acționa în timp util în procedură atât prin contestarea actelor ce se impun, cât și prin formularea în cadrul acelorași contestații a unei cereri specifice de repunere în termen, totul în cadrul celor 15 zile stabilite de art. 186 Cod proc. civ.

Av. Cătălin I. Radbâță – RN LEX Litigation & Insolvency – Baroul Brașov
RN LEX IPURL – UNPIR București

 
Secţiuni: Insolvență, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD