Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Principiul solidarității sociale, impozitul de complexitate și lupta digitalizării cu regulile de drept
21.04.2021 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Business, Cyberlaw, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Solidaritatea socială

1. Sub umbrela unuia dintre principiile fundamentale ale dreptului Uniunii Europene, principiul solidarității sociale, se va accentua impozitarea proporțională nu cu câștigul întreprinzatorului, ci cu alte valori numerice, cum ar fi cifra de afaceri, numărul de copii, țara din care se exercită controlul asupra afacerii, tipul activității economice dar și nivelul de conformare cu valori non-economice, dar importante pentru societate.

Impozitul de complexitate

2. Cele mai mari dificultăți ale unei afaceri sunt în materie de organizare. De aceea întreprizătorii câștigă bani, pentru că organizează.

3. Alături de complexitatea organizatorică, întreprinderile se confruntă și cu o complexitate legislativă, complexitatea regulilor și restricțiilor edictate de stat, unde rolul reglementărilor fiscale este probabil cel mai important, fiind cel mai apropiat de tărâmul banilor.

4. Reglementările fiscale au un nivel de complexitate ridicat, atât intrinsec, în ce privește alcătuirea lor, cât și din perspectiva caracterului dinamic, se modifică frecvent reglementările fiscale. Din acest motiv, este nevoie de specialiști foarte calificați, adică scumpi.

5. Având în vedere fibra morală a oamenilor, este costisitoare protejarea intereselor acționarilor (investitorilor) față de tentațiile și delăsarea managerilor. Buna administrare a sentimentelor și intereselor managerilor este importantă și scumpă.

6. Cu cât optimizarea fiscala este mai bună și, deci, câștigurile acționarilor sunt mai mari, cu atât evaziunea fiscală este mai aproape. Distanța dintre optimizarea fiscală și evaziunea fiscală este parcursă foarte repede de către procurori și judecători. Acționarii presează pentru câștiguri mai mari, managerii încearcă să evite penitenciarul.

7. Din pricina complexității, rolul ofițerilor de compliance, al consilierilor juridici, al avocaților specializați și al auditorilor este foarte important în economia întreprinderii.

8. Complexitatea legislativă și organizatorică sunt costisitoare. Cu cât impozitul de complexitate este mai mare, cu atât rentabilitatea întreprinderii scade. Prin urmare, spațiul de piață în jurul întreprinzătorilor puternici crește, prin moartea întreprinzătorilor mai slabi.

Lupta digitalizării cu dreptul

9. Moartea juridică a afacerilor mici privează societatea de aportul considerabil al întreprinzătorilor, de energia, ingeniozitatea și sănătatea lor, depuse în interesul activității. Datorită faptului că societatea are nevoie de respirația întreprinzătorilor, Uniunea Europeană încurajează conformarea tehnică. Complexitatea juridică este atenuată prin digitalizare[1].


[1] Aceste idei au fost vehiculate și în cadrul conferinței Tax, Law & Lobby | 20 aprilie 2021, organizată de Business Review


Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti