Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
CJUE Cyberlaw Dreptul sanatatii Dreptul Uniunii Europene Jurisprudență SELECTED

CJUE precizează condițiile în care un stat membru poate interzice un serviciu de punere în legătură a farmaciștilor și a clienților pentru vânzarea de medicamente online

29 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Societatea Doctipharma administrează un site internet pe care era posibil, până în anul 2016[1], să se cumpere fără prescripție medicală produse farmaceutice și medicamente de pe site-uri internet ale unor farmacii. Concret, site-ul Doctipharma punea la dispoziție produsele prin intermediul unui catalog preînregistrat, clientul selecta medicamentele, iar comanda acestuia era transmisă ulterior farmaciilor ale căror site-uri erau găzduite de Doctipharma. Plata prețului de achiziție se efectua printr-un sistem de plată unică comun tuturor farmaciilor, dintr-un cont dedicat.

Union des Groupements de pharmaciens d’officine (UDGPO) a contestat legalitatea acestui site internet: în opinia sa, serviciul furnizat de Doctipharma prin intermediul site-ului său internet o implica pe aceasta din urmă în comerțul electronic cu medicamente și era, prin aceasta, contrar legislației naționale care interzicea vânzarea de medicamente de către persoane care nu au calitatea de farmacist.

Cour d’appel de Paris (Curtea de Apel din Paris, Franța) solicită Curții de Justiție, pe de o parte, să stabilească dacă activitatea Doctipharma este un serviciu al societății informaționale și, pe de altă parte, dacă dreptul Uniunii permite statelor membre să interzică furnizarea unui astfel de serviciu, care constă în punerea în legătură, prin intermediul unui site internet, a farmaciștilor și a clienților pentru vânzarea, de pe site-urile farmaciilor care au subscris la acest serviciu, a unor medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală.

Curtea precizează în această privință că serviciul de punere în legătură a farmaciștilor și a pacienților potențiali pentru vânzarea de medicamente intră în sfera noțiunii de „serviciu al societății informaționale” în sensul dreptului Uniunii[1].

În hotărârea sa, Curtea statuează după cum urmează:

1. În cazul în care se consideră că prestatorul care nu are calitatea de farmacist efectuează el însuși vânzarea de medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală, statul membru pe teritoriul căruia este stabilit poate interzice furnizarea acestui serviciu.

2. În schimb, atunci când prestatorul în cauză se limitează, printr-o prestație proprie și distinctă de vânzare, să pună în legătură vânzătorii și clienții, statele membre nu pot interzice acest serviciu pentru motivul că societatea în cauză participă la comerțul electronic de vânzare de medicamente fără a avea calitatea de farmacist.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Astfel, deși statele membre sunt singurele competente să definească persoanele autorizate sau care au dreptul să vândă la distanță către populație prin intermediul serviciilor societății informaționale medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală, acestea trebuie de asemenea să se asigure că medicamentele sunt oferite spre vânzare la distanță către populație prin intermediul serviciilor societății informaționale și nu pot, în consecință, să interzică un asemenea serviciu pentru medicamentele care nu se eliberează pe bază de prescripție.


[1] Prin hotărârea din 31 mai 2016, Doctipharma a fost obligată să înceteze comerțul electronic cu medicamente pe site-ul său internet
[2] Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul standardelor, reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale definește noțiunea de „serviciu al societății informaționale” ca fiind „orice serviciu prestat în mod normal în scopul obținerii unei remunerații, la distanță, prin mijloace electronice și la solicitarea individuală a beneficiarului serviciului”.


:: Hotărârea

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale