« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Modificarea OUG nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing
19.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021 a fost publicată Legea nr. 83/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing.

Actul normativ aduce modificări importante OUG nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, stabilind, printre altele, că:
– atât contractele de leasing, cât și garanțiile reale sau personale constituite pentru garantarea acestora nu vor mai constitui titluri executorii, dacă utilizatorul beneficiază și de calitatea de consumator;
– utilizatorul va avea un drept de preempțiune la cumpărarea bunului, când acesta a fost restituit.

Mai precis, legea prevede că, în cazul în care utilizatorul consumator nu acoperă rata de leasing timp de 3 luni consecutive de la scadență, finanțatorul va avea dreptul de a rezilia contractul de leasing, însă dacă utilizatorul restituie bunul în termen contractual, eventualele despăgubiri nu mai pot viza decât diferența între totalul sumelor datorate, diminuată cu valoarea obținută prin valorificare, exclusiv TVA, sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.

Dreptul de preempțiune al utilizatorului a fost introdus la art. 15 alin. 3, astfel: „În situațiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, locatarul/utilizatorul consumator sau un terț cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligației de predare beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă și irevocabilă de cumpărare la un preț cel puțin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, iar locatarul/utilizatorul consumator are obligația de a credita contul finanțatorului cu diferența necesară până la concurența sumelor datorate conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”

De asemenea, legea are în vedere că dovada sumelor datorate în baza contractului de leasing se va face prin facturile emise și neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie și/sau polița de asigurare facultativă, amenzi de circulație și amenzi pentru neplata rovinietei, precum și taxe sau impozite aferente bunului.

În situația neacoperirii ratei de leasing timp de 3 luni de utilizatorul consumator sau de terțul cumpărător propus ori în cazul nerespectării condițiilor privind acordarea despăgubirilor, finanțatorul va putea dispune în mod liber de bun, iar utilizatorul va fi obligat să plătească finanțatorului despăgubirile corespunzătoare, cu respectarea aceleiași reguli de mai sus.

Dacă, însă, utilizatorul nu restituie bunul în termenul contractual, acesta va fi obligat la achitarea către finanțator atât a cheltuielilor efectuate pentru recuperarea bunului, cât și a sumelor efectiv datorate în baza contractului de leasing.

Intrare în vigoare: 19 aprilie 2021

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Asigurări, Drept civil, Drept comercial, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD